Νέα προγράμματα για 20 χρόνια παρά τη φτώχεια

ergasia-krisi_0

Στην Ελλάδα, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού διαβιεί στην απόλυτη φτώχεια ή στο κατώφλι της και πολλές χιλιάδες ζουν με τα ψίχουλα που παίρνουν με τους μισθούς πείνας από την εκμετάλλευση αυτών που πάντα βρίσκουν τρόπους να περνάνε καλά σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Μελέτες και έρευνες δείχνουν κάθε χρόνο πόσο πολύ επιδεινώνεται η ζωή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Δεν είναι ανεπίσημα στοιχεία. Είναι πραγματικά. Και τα γνωρίζουν όλοι πολύ καλά στις Βρυξέλες, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο ΔΝΤ και σε όλα τα άλλα διευθυντήρια όπου παίρνουν αποφάσεις για τις τύχες των λαών. Αλλά αυτό δεν τους νοιάζει καθόλου. Αλλιώς δεν θα ζητούσαν μέτρα για τη φτωχοποίηση των λαών, μόνο και μόνο για να βγάζουν λεφτά οι διάφορες πολυεθνικές που υπηρετούν και εμφανίζονται ως δήθεν σωτήρες και επενδυτές.

Το ποια είναι η κατάσταση των Ελλήνων και πόσο αυτό νοιάζει τους διάφορους εταίρους φίλους μας, προκύπτει από δύο ειδήσεις που αλιεύσαμε από το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την πρώτη είδηση, μεσαίωνας επικρατεί στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Και σύμφωνα με τη δεύτερη, ΔΝΤ και ΕΕ διαμηνύουν ότι ακόμη και με συμφωνία στις 15 Ιουνίου, θα χρειαστούν 20 χρόνια για να ορθοποδήσει η Ελλάδα. Γι αυτό και είναι ορατό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμα ένα πρόγραμμα διάσωσης.

Μεσαίωνας λοιπόν επικρατεί στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, με μισό εκατομμύριο ανασφάλιστους εργαζόμενους με πλήρη ωράρια που δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, αλλά και μισθούς πείνας που καταβάλλονται με καθυστέρηση έως και 15 μήνες. Η αγορά φαντάζει με εφιάλτη γεμάτο φτωχούς που αναγκάζονται να αποδέχονται δουλειές του ποδαριού με ένα μεροκάματο που δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης των Σάββα Ρομπόλη (ομότ. καθ. Παντείου Πανεπιστημίου) και Βασίλη Μπέτση (υποψ. διδάκτορος Παντείου Πανεπιστημίου):

-Η μερική απασχόληση αποτελεί, κατά το 2016, το 50,3% των νέων προσλήψεων.

-Η ανασφάλιστη εργασία αφορά 1 στους 5 εργαζομένους (500.000 άτομα).

-Περίπου 300.000 εργαζόμενοι, ενώ στην πραγματικότητα απασχολούνται ως μισθωτοί, στην πράξη απασχολούνται ως αυτοαπασχολούμενοι αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

-Περίπου 200.000 άτομα, ενώ εργάζονται 8 ώρες την ημέρα, στην πράξη καταχωρίζονται ως μερικά απασχολούμενοι.

-Περίπου 900.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εργάζονται καθημερινά και κανονικά, η καταβολή του μισθού τους γίνεται με καθυστέρηση από έναν μέχρι δεκαπέντε μήνες.

-Το 38% των εργαζομένων έχουν αποδοχές χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό.

Όμως, την ίδια στιγμή που αυτά τα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της ΕΕ εκφράζουν την εκτίμηση ότι ακόμα κι αν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το ελληνικό χρέος, θα χρειαστούν 20 χρόνια για να ορθοποδήσει η Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ, η μεγαλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της θα καταλήξουν σε συμφωνία για το χρέος είναι το γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2017 η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει τους δανειστές της.«Κάποιος πρέπει να ”δώσει” κάτι. Επικρατεί η εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τρεις εβδομάδες, διότι ο χρόνος πιέζει» είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή, ένας αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε στο CNBC «ο στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου». Παρ’ όλο, όμως, που ο αξιωματούχος του ΔΝΤ είναι πεπεισμένος για μια συμφωνία σχετικά με το ελληνικό χρέος, οι αξιωματούχοι αμφιβάλλουν ότι η Ελλάδα θα πάψει να είναι οικονομικός πονοκέφαλος για την ευρωζώνη.
«Ας είμαστε ειλικρινείς, θα χρειαστούν 20 χρόνια για να ορθοποδήσει η Ελλάδα» είπαν στο CNBC.

Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια στο μέλλον, παρ’ όλο που βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης από το 2010.

«Ως οικονομολόγος θα μπορούσα να συμφωνήσω, αλλά ως αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν μπορώ. Δεν μπορούμε να πάμε στο διοικητικό συμβούλιο και να πούμε ότι εργαζόμαστε σε ένα πρόγραμμα, αλλά θα υπάρξει ακόμα ένα πρόγραμμα στο μέλλον» είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ. «Το διοικητικό συμβούλιο θα πει πάρτε όλα τα αναγκαία μέτρα τώρα για να μην χρειαστεί να υπάρξει ακόμα ένα πρόγραμμα στο μέλλον» πρόσθεσε ο ίδιος.

Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, το CNBC επισημαίνει το γεγονός ότι επί του παρόντος συμμετέχει ανεπίσημα. Το Ταμείο χρειάζεται την εγγύηση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και θα εφαρμοστούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν ότι η χώρα θα μπορεί να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη. «Εάν είχαμε έναν Έλληνα Macron, θα μπαίναμε τώρα (σσ. το ΔΝΤ θα συμμετείχε στο ελληνικό πρόγραμμα» είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ αναφερόμενος στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας και στο ενδιαφέρον του για την τεράστια μεταρρύθμιση της γαλλικής οικονομίας. Οι προσδοκίες είναι ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει και επίσημα στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, δεδομένου ότι είναι βασικό θέμα για χώρες όπως η Γερμανία. Αλλά είναι αβέβαιο τι είδους συμμετοχή θα έχει. «Θα έχουμε κάποια συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος αριθμός» δήλωσε πρόσφατα στο CNBC, ο Johannes Mayr της Bayern LB.

danioliptes.gr