Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φαίνεται να βάζει “χέρι” στη μέχρι σήμερα ασυδοσία των τραπεζών όσον αφορά τις διοικήσεις και τους μισθούς, τους οποίους εισπράττουν τα υψηλόβαθμα στελέχη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εγχώριες τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με τα χρήματα του ελληνικού λαού, με τη δικαιολογία ότι λόγω έλλειψης ρευστότητας κινδύνευαν να κλείσουν με οδυνηρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.
Παρόλο, λοιπόν, που υποτίθεται ότι οι τράπεζες βρίσκονταν στο χείλος του γκρεμού, οι μισθοί των μεγαλοστελεχών τους μαζί με τα μπόνους έφταναν σε μυθικό επίπεδο. Ενώ, λοιπόν, κάθε άλλος πολίτης αυτής της χώρας έβλεπε το εισόδημα του να μειώνεται, οι τραπεζίτες αύξαναν το μισθό τους, με χρήματα μάλιστα από τις ανακεφαλαιοποιήσεις, χρήματα δηλαδή του ελληνικού λαού.
Πλέον, το ΤΧΣ βάζει στο μικροσκόπιο τις διοικήσεις των τραπεζών και ζητάει μειώσεις αμοιβών των managements και προετοιμασία διαδοχής, που θα γίνει μέσω της αξιολόγησης των διοικήσεων.
Για πρώτη φορά, λοιπόν, οι πανίσχυροι CEO των πιστωτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να αξιολογηθούν και να ελεγχθεί αν η παρουσία τους βλάπτει ή ωφελεί το έργο της τράπεζας και είναι σύννομο με τις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδας. Τα νέα συστήματα αξιολόγησης των ανώτατων διοικητικών τους στελεχών θα πρέπει να είναι έτοιμα μέσα στο 2018 από τις ίδιες τις τράπεζες. Η αξιολόγηση που έκανε μέχρι στιγμής το ΤΧΣ εστίασε στον τρόπο λειτουργίας των Διοικητικών Συμβουλίων, καθώς και των Επιτροπών Ελέγχου και Διαχείρισης Κινδύνων. Μετά την αξιολόγηση
το ΤΧΣ απεύθυνε συστάσεις στις συστημικές τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank.
Συγκεκριμένα το ΤΧΣ διαπίστωσε απουσία συστήματος αξιολόγησης των εκτελεστικών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών. Το ΤΧΣ κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία συστήματος αξιολόγησης που θα περιλαμβάνει, ως βασικά στοιχεία, την ατομική στοχοθέτηση και τις εταιρικές αρχές. Παράλληλα, θα πρέπει υπάρξει από τις τράπεζες πρόγραμμα διαδοχής των ανώτερων διοικητικών τους στελεχών.
Το ΤΧΣ όμως δεν αρκέστηκε σε υποδείξεις για την αξιολόγηση των διοικητικών στελεχών των τραπεζών και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ζητώντας παρεμβάσεις στο σύστημα των υπερβολικά υψηλών αποδοχών τους. Πλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους περιορισμούς, που θέτει το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει ότι οι ετήσιες απολαβές των τραπεζικών στελεχών δεν μπορούν να ξεπερνούν τον ετήσιο μισθό του διοικητή της ΤτΕ. Μέχρι σήμερα οι μισθοί των τραπεζιτών μαζί με τα μπόνους ξεπερνούσαν το μισθό του διοικητή της ΤτΕ. Τέλος, το ΤΧΣ θα προτείνει τη δημιουργία Επιτροπής Δεοντολογίας στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
Το ΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να έχουν παρέμβει προ πολλού στις παράνομες πρακτικές των τραπεζών. Δυστυχώς, βλέπουμε να μην ασχολούνται με τις παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών, τους άκυρους Γενικούς Όρους Συναλλαγών, για τις παράνομες συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις των δανειοληπτών και τις εκτός λογικής προτάσεις ρύθμισης των οφειλών που δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και γίνονται χωρίς να έχει προηγηθεί καμία εκκαθάριση της οφειλής.
Αυτά πρέπει να δούνε οι κύριοι του ΤΧΣ και της ΤτΕ και όχι μόνο το θέμα των μισθών και της αξιολόγησης.
danioliptes.gr