Οχι για πρώτη φορά λένε στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα οι Ευρωπαίοι δια στόματος Ντέκλαν Κοστέλο, καθώς φαίνεται να απορρίπτουν -ως έχει- το σχέδιο της Αθήνας για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της α’ κατοικίας.
Τη σοβαρή εμπλοκή στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας που καταγράφει το ρεπορτάζ επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας σήμερα στην Αθήνα, σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το ΙΟΒΕ και η Κομισιόν.
Το μήνυμα του Ντέκλαν Κοστέλο είναι ότι σε ότι αφορά το θέμα της α’ κατοικίας οι δύο πλευρές έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν, ενώ σε ότι αφορά τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα εκτόξευσε καρφιά για τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου, για το πάγωμα του ΠΔΕ και για το αναποτελεσματικό πλαίσιο κοινωνικών επιδομάτων.
«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις, είμαστε αισιόδοξοι, είναι το τελευταίο ανοιχτό ζήτημα», είπε αναφερόμενος στο θέμα της πρώτης κατοικίας ο Κοστέλο, προσθέτοντας ότι «εργαζόμαστε για ολοκλήρωση των συζητήσεων ως τις 5 Απριλίου», πράγμα που σημαίνει ότι απομακρύνεται έτσι το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία έως τη Δευτέρα.
Ακόμη, ο Ντέκλαν Κοστέλο παρατήρησε ότι υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στην εφαρμογή του νόμου Κατσέλη και αυτές οι δυσκολίες πρέπει να αποφευχθούν στο νέο πλαίσιο επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ζητούν δραστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της δικαστικής προστασίας και ασφαλιστικές δικλείδες.
Και δεν ήταν αυτά τα μόνο αγκάθια που εξέθεσε δημοσίως ο Ντέκλαν Κοστέλο όσο αφορά το θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, έβαλε θέμα δημοσιονομικού κόστους για το σχέδιο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, λόγω της επιδότησης που προβλέπεται, λέγοντας ότι δεν είναι μικρό το ποσό των 150 εκατ. που προβλέπεται για φέτος, τα 200 εκατ. που προβλέπονται για του χρόνου και το συνολικό ποσό των 800 εκατ. ευρώ που προβλέπονται ως το 2022.
Και ο Ντέκλαν Κοστέλο έστειλε το μήνυμα κλείνοντας ως εξής: «Είμαστε αισιόδοξοι αλλά έχουμε δρόμο να διανύσουμε».
5-10 χρόνια ακόμη μεταρρυθμίσεις
Κατά τα λοιπά, ο Ντέκλαν Κοστέλο, όπως επανειλημμένα έχουν πει κατά καιρούς όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμών, έστειλε το ξανά το μήνυμα για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.
Αν και επιχείρησε να δώσει αισιόδοξη εικόνα της μεταμνημονιακής ελληνικής οικονομίας, δεν παρέλειψε να αναδείξει την ανάγκη της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. «Αυτό είναι το βασικό μου μήνυμα, η συνέχιση και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται 5 με 10 χρόνια για την πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα», είπε.
«Στο θέμα του ΠΔΕ η κυβέρνηση δεν τα κατάφερε»
Καρφιά εκτόξευσε, όμως, ο Ντέκλαν Κοστέλο και για το θέμα των δημοσίων επενδύσεων.
Αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει το μεγάλο επενδυτικό κενό, έριξε καρφιά στην πρακτική της κυβέρνησης η οποία συστηματικά υποεκτελεί το ΠΔΕ. «Πιέζουμε για βελτίωση των δημοσίων επενδυτικών δαπανών, δυστυχώς η κυβέρνηση δεν τα κατάφερε τα τελευταία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέκλαν Κοστέλο.
Εκτίμησε ακόμη ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% μπορεί να επιτευχθεί αλλά υπάρχουν προκλήσεις μεταξύ των οποίων και ένα πιο φιλικό φορολογικό περιβάλλον. Και εκεί επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν για τη μείωση του αφορολόγητου που θα δώσει τη δυνατότητα μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Καρφιά και για τα ληξιπρόθεσμα
Ο Ντέκλαν Κοστέλο έριξε τα καρφιά του στην πρακτική της κυβέρνησης να μην τα εξοφλεί τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου, λέγοντας ότι έχετε 27 δισ. Ευρώ απόθεμα αλλά είναι σε καθυστέρηση πληρωμές 2 δισ. Ευρώ.
Αναποτελεσματικά και στην… τύχη τα επιδόματα που μοιράζει η κυβέρνηση
Τέλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης από την… Ευρώπη, εκτοξεύτηκαν καρφιά και για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης. Η εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης απασχόλησης της Κομισιόν Μπάρμπαρα Κάουφμαν παρουσίασε τον πίνακα επιδόσεων του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα όπου πολλά πεδία παραμένουν στο κόκκινο, όπως για παράδειγμα αυτό της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, το οποίο παραμένει στο 34,8%, δείγμα του ότι το πλαίσιο των κοινωνικών μεταβιβάσεων δεν είναι στοχευμένο και αποτελεσματικό. Εκανε μάλιστα αναφορές και στο θέμα του κατώτατου μισθού λέγοντας ότι αυτή η σημαντική αύξηση είναι απολύτως κατανοητή μετά από τόσα χρόνια αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να παρακολουθήσει με προσοχή τις επιπτώσεις στην απασχόληση και ειδικά των νέων.
Πηγή: Για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι λένε όχι στον Τσίπρα -Πυρά για κόκκινα δάνεια | iefimerida.gr