«Ξύλο» από τους Ευρωπαίους στην κυβέρνηση για παροχές, καθυστερήσεις

«Η Έκθεση Αξιολόγησης θα δημοσιευθεί κανονικά στις 5 Ιουνίου» επιμένουν πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο μιλώντας στο iefimerida, την ώρα που στην Αθήνα ακούγονταν σενάρια για ολιγοήμερη αναβολή, έτσι ώστε να μη συμπέσει η προβλεπόμενη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας, με την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα.

Το πρώτο δείγμα γραφής, την πρώτη κρυάδα, θα πάρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη συνεδρίαση του Euroworking Group στις 3 Ιουνίου κι έχει ενδιαφέρον με ποιες οδηγίες θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, καθώς θα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες. Ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον έχει το ποιος και με ποιες οδηγίες θα παραστεί στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου, όπου εκτός απροόπτου θα συζητηθεί εκτενώς το ελληνικό ζήτημα.

Προεκλογική έκθεση της 3ης αξιολόγησης «Δεν θα είναι καλή»
Το περιεχόμενο της Έκθεσης έχει λίγο ως πολύ προεξοφληθεί, μετά από τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM για διαφαινόμενες δημοσιονομικές αποκλίσεις μεγάλου εύρους, λόγω των πρόσφατων παροχών. «Η Έκθεση της 3ης αξιολόγησης, δεν θα είναι καλή» εκτιμά άλλη πηγή από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο χρησιμοποιώντας μάλλον διπλωματική γλώσσα, «κι αυτό όχι μόνο λόγω των παροχών και των δημοσιονομικών κινδύνων που δημιουργούν, αλλά κι επειδή πολλά από τα μεταρρυθμιστικά προαπαιτούμενα έχουν μείνει πίσω».

Η αποτίμηση- κοστολόγηση των μέτρων, που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι ξένοι τεχνοκράτες «βλέπουν» μια υποεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων από τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, ενώ δεν φαίνεται να συμμερίζονται τους υπολογισμούς της ελληνικής πλευράς για όφελος 200- 300 εκατ. ευρώ από τις ρυθμίσεις οφειλών. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι με την πρώτη ανάγνωση που είχαν κάνει στις σχετικές διατάξεις, υπολόγισαν απώλεια εσόδων περίπου 0,5% του ΑΕΠ, λόγω του ότι οφειλές που θα έπρεπε να εισπραχθούν άμεσα, θα «απλωθούν» σε ορίζοντα ετών.

Βαραίνει το κλίμα για το 2020
Φυσικά όσο πιο μεγάλες είναι οι αποκλίσεις και οι διαφορές στους υπολογισμούς των δύο πλευρών για το 2019, τόσο βαραίνει το κλίμα για το 2020.

Δεδομένο είναι ότι και στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο έχουν μπει, πλέον, στη φάση των αλλαγών σε όλα τα κρίσιμα πόστα, ωστόσο επ’ ουδενί έχει τεθεί στο περιθώριο το ελληνικό ζήτημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κομισιόν, στον ESM και στην ΕΚΤ, έχουν συγκροτηθεί ειδικές ομάδες τεχνοκρατών, που παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στα «ευαίσθητα» πεδία της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Έτσι, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην πλατφόρμα για την α’ κατοικία, όχι απλώς δεν έχουν περάσει απαρατήρητες αλλά έχουν προκαλέσει ενόχληση, καθώς είναι πεποίθηση ότι το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, απ’ όλες τις πλευρές. Το γεγονός, δε, ότι το περιβόητο σχέδιο για το APS αλά Ιταλία, δεν έχει περάσει ακόμα από τις Συμπληγάδες της Κομισιόν διαψεύδοντας την αρχική αισιοδοξία για έγκριση- εξπρές, προκαλεί πρόσθετους πονοκεφάλους. Στην ίδια Έκθεση θα καταγραφούν, επίσης, οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και η διαρκής μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας, οι αρρυθμίες στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/xylo-eyropaioi-kybernisi-gia-parohes-kathysteriseis