H εταιρεία Δικαστικών Μελετών, ο γενικός γραμματέας και τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

 

Την ώρα που εκκρεμεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) η προσφυγή δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο η Εταιρεία Δικαστικών Μελετών με Γενικό Γραμματέα τον συνήγορο της Eurobank καλεί τον πρόεδρο του δικαστηρίου στην Ελλάδα σε εκδήλωση με θέμα: <Πρόσφατες ελληνικές υποθέσεις στο ΕΔΔΑ και επιπτώσεις στην εθνική έννομη τάξη>. Η πρόσκληση αυτή προκάλεσε σοβαρό προβληματισμό τόσο στα μέλη της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών όσο και στο νομικό κόσμο της χώρας, καθώς συνέπεσε με την απόφαση της επιτροπής του ΕΔΔΑ να κάνει δεκτή την προσφυγή ελλήνων δανειοληπτών να εισαχθεί στο δικαστήριο η υπόθεση των δανείων σε ελβετικό φράγκο που αφορά χιλιάδες έλληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν πολλαπλάσια χρήματα του αρχικού τους δανείου, λόγω αλλαγής ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ. Το ζήτημα παίρνει σοβαρότατες διαστάσεις καθώς ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας είναι καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος παραστάθηκε στον Άρειο Πάγο ως δικηγόρος της τράπεζας Eurobank κατά την εκδίκαση της υπόθεσης των δανειοληπτών.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από τα 53 μέλη της Ολομελείας του Αρείου Πάγου που έκριναν την υπόθεση των δανείων σε ελβετικό φράγκο και απέρριψαν την σχετική προσφυγή, είκοσι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί είναι μέλη της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών. Και από αυτούς οι 16 τάχθηκαν υπέρ των συμφερόντων της τράπεζας.

Η Εταιρεία Δικαστικών Μελετών ιδρύθηκε το 1983 με την πρωτοβουλία δύο σπουδαίων ανώτατων δικαστικών λειτουργών των κ. κ. Γιώργου Βελλή και Δημήτρη Γουργουράκη. Είναι επιστημονικό σωματείο και έχει ως μέλη του ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και καθηγητές πανεπιστημίου από τις νομικές σχολές της χώρας. Στην μακρόχρονη πορεία της η εταιρεία δημοσίευσε σειρά μελετών που συνέβαλαν ουσιαστικά στην βελτίωση και πρόοδο της απονομής της δικαιοσύνης. Ουδέποτε, ωστόσο, συνδέθηκαν οι εργασίες της και οι δραστηριότητας της με εκκρεμείς και κρίσιμες για τους έλληνες πολίτες υποθέσεις. Επίσης ουδέποτε, στελέχη της διοίκησης δεν είχαν προσωπική και μάλιστα επαγγελματική ανάμειξη με θέματα τα οποία η εταιρεία μελετούσε. Το σημερινό Δ.Σ., στο οποίο μετέχουν ως γενικός γραμματέας δικηγόρος της Eurobank και μέλος ανώτατος δικαστικός λειτουργός που μετείχε στην σύνθεση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο (σημ. τάχθηκε υπέρ των απόψεων των τραπεζών), αποφάσισε να κληθεί ο πρόεδρος του ΕΔΔΑ κ. Λίνος –Αλέξανδρος Σισιλιάνος, προκειμένου να τον τιμήσουν για την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα του προέδρου του ΕΔΔΑ. Θέση την οποία για πρώτη φορά στα 60 χρόνια λειτουργίας του δικαστηρίου αναλαμβάνει έλληνας επιστήμονας. Τόσο το θέμα το οποίο ανέλαβε να αναπτύξει ο κ. Σισιλιάνος που σχετίζεται άμεσα με τις ελληνικές υποθέσεις στο ΕΔΔΑ όσο και η χρονική συγκυρία να εκκρεμεί η εισαγωγή μιας υποθέσεως εκ των σπουδαιότερων για χιλιάδες έλληνες πολίτες , οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα τρομερά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που υποστηρίζουν οι Τράπεζες, προκαλεί ερωτηματικά σε μέλη του νομικού κόσμου της χώρας που παρακολουθούν και αγωνιούν για την έκβαση εκκρεμουσών υποθέσεων ελληνικών συμφερόντων στο ΕΔΔΑ.