30 Μαρτίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Καμία πρόθεση λήψης μέτρων κατά των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ

1 min read

Η διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν έχει καμία πρόθεση για τη λήψη μέτρων κατά των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ, που δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους. Αντιθέτως, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, η διοίκησή του προτίθεται να τροποποιήσει τη σχετική δυνατότητα καταλογισμού οφειλών, που δίδει υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Όπως σημειώνει ο ΟΑΕΔ, οι ισχυρισμοί αυτοί προήλθαν από ανακοίνωση συνδικαλιστικής παράταξης που κοινοποιήθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, προκαλώντας σύγχυση στους άμεσα ενδιαφερομένους.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι ο ΟΑΕΔ θα προχωρήσει από τις αρχές του 2020, στον καταλογισμό οφειλών μέσω ΔΟΥ σε βάρος χιλιάδων δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ, που δεν θα έχουν προχωρήσει στην υποβολή αιτήσεων ρύθμισης χρεών δανείων από ίδια κεφάλαια (με διαγραφή χρεών κάτω των 6.000 ευρώ και «κούρεμα» του 15% του αρχικού ποσού) μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Επί του συγκεκριμένου θέματος διευκρινίζεται: «Η νέα Διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη σχετική ρύθμιση (προβλέπεται στη με αριθμ. 52246/3173/ΦΕΚ Β’ 539/16.02.2018 Υπουργική Απόφαση), σε βάρος των δανειοληπτών του τ. ΟΕΚ. Αφενός διότι είναι κοινωνικά ανάλγητη, αφετέρου διότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με διατάξεις της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες διαθέτοντας υπερνομοθετική ισχύ, υποχρεώνουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εξασφαλίζουν στους πολίτες τους ‘’υψηλό επίπεδο οικονομικής προσιτότητας’’ στην κοινωνική στέγαση.

Για τον λόγο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού ενέκρινε εχθές, Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019, πρόταση προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την τροποποίηση των επίμαχων ρυθμίσεων της εν λόγω υπουργικής απόφασης προς όφελος των δανειοληπτών».