29597405_1849863578379003_7867091462520156311_n

Οι τράπεζες εξακολουθούν να κάνουν προτάσεις στους δανειολήπτες, οι οποίες χαρακτηρίζονται εκτός πραγματικότητας, καθώς οι τράπεζες διαγράφουν μεγάλο τμήμα της οφειλής, αλλά για το ποσό που υπολείπεται απαιτούν δόσεις ίσες ή μεγαλύτερες από το μηνιαίο εισόδημα του δανειολήπτη.

Πρόκειται, δηλαδή, για μια πρακτική που πάει κόντρα όχι μόνο στη λογική, αλλά και στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και στις κατευθυντήριες γραμμές για τη ρύθμιση οφειλών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην ουσία, λοιπόν, οι τράπεζες κοροϊδεύουν τους δανειολήπτες, αφού κανείς δεν δέχεται τέτοιες προτάσεις, με αποτέλεσμα τα δάνεια να πωλούνται στα ξένα funds και τα ακίνητα να βγαίνουν στο σφυρί.

Φυσικά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως δείχνει η ρύθμιση των χρεών του εκδοτικού οίκου Λιβάνη που είδε το φως της δημοσιότητας. Η συμφωνία ρύθμισης των χρεών της εταιρείας είναι μοναδική στο είδος της και σίγουρα πολλές άλλες επιχειρήσεις θα ήθελαν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση από τράπεζες και δημόσιο.

Η πρωτοφανής, λοιπόν, αυτή συμφωνία βασίζεται στο «ιρλανδικό μοντέλο», όπου μέρος του δανεισμού εξυπηρετείται και ένα άλλο τμήμα, παραμένει «παγωμένο», με επαναδιαπραγμάτευση των όρων πληρωμής έπειτα από πολλά χρόνια. Έτσι, λοιπόν, από τα 14,9 εκατ. ευρώ χρέη προς τις τράπεζες, τα 3,36 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν μέσω μεταβίβασης και επαναμίσθωσης ακινήτων.

Το υπόλοιπο του δανεισμού, ύψους 11,54 εκατ. ευρώ, θα χωρισθεί σε δύο κατηγορίες: το εξυπηρετούμενο, ύψους 2,62 εκατ. ευρώ και το «παγωμένο», ύψους 8,93 εκατ. Ευρώ, για το οποίο θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση το έτος 2033! Όσον αφορά τα χρέη του Λιβάνη προς το δημόσιο, θα αποπληρωθούν σε 180 μηνιαίες, άτοκες δόσεις και τα χρέη του 2018 σε 90 δόσεις.

Οι οφειλές προς τους εργαζόμενους θα καταβληθούν στο ακέραιο εντός 12 μηνών από την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Οι οφειλές προς προμηθευτές θα καταβληθούν ως εξής: σε 16 άτοκες δόσεις για απαιτήσεις έως 5.000 ευρώ, σε 30 δόσεις για απαιτήσεις από 5.001 έως 20.000 ευρώ, σε 42 δόσεις για απαιτήσεις από 20.001 έως 50.000 ευρώ και σε 54 δόσεις για απαιτήσεις πάνω από 50.000 ευρώ.

Εκτός όλων αυτών των εξαιρετικά ευνοϊκών ρυθμίσεων η συμφωνία προβλέπει νέα χρηματοδότηση της εταιρείας από τις τράπεζες μέχρι του ποσού των 240.000 ευρώ!

Τι άραγε έχει ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη που δεν το έχουν οι χιλιάδες άλλες εταιρείες και πέτυχε να πείσει τράπεζες και δημόσιο να συμφωνήσουν σε μία τόσο γενναιόδωρη συμφωνία; Ίσως το γεγονός ότι ο Αντώνης Λιβάνης υπήρξε υπουργός, βουλευτής και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ;

Η μήπως το ότι ο Ηλίας Λιβάνης είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ήταν υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα του κ. Τσίπρα. Εκτός, λοιπόν, της σχέσεις των ιδιοκτητών του εκδοτικού οίκου με την εκάστοτε εξουσία, δεν βρίσκουμε κάτι άλλο που να κάνει τη διαφορά…

Για τους υπόλοιπους επιχειρηματίες και ιδιώτες δανειολήπτες η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ΤΧΣ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Φυσικά, κράτησαν ως επτασφράγιστο μυστικό τι προτίθενται να κάνουν για τα “κόκκινα” δάνεια και απλώς αρκέστηκαν να ανακοινώσουν ότι θα συμβάλλουν σε πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης, στην επιτάχυνση της πλήρους επιστροφής των τραπεζών στην κανονικότητα, τις αγορές, και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεν έχει σταθεί ποτέ στο πλευρό του δανειολήπτη, αλλά αντίθετα στηρίζει τις τράπεζες στις παρανομίες τους με θύμα τον δανειολήπτη.

danioliptes.gr