29792054_1851013931597301_866966464689602560_n

Μετά την αλλαγή φρουράς στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τα μηνύματα που έρχονται όσον αφορά την ελληνική οικονομία δεν είναι τέτοια που να δικαιολογούν πανηγυρισμούς της κυβέρνησης. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η Γερμανία εξυπηρετεί πρώτα από όλα τα δικά της τα συμφέροντα, όπως κάνει κάθε κυρίαρχη χώρα.

Για αυτό το λόγο διαμηνύει στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να δώσει «λευκή επιταγή» στην Ελλάδα. Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους στη Γερμανία είναι πολύ αντιδημοφιλές και ο Scholz παρά αυτά που πολλοί υποστηρίζουν δύσκολα θα προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους που θα κοστίσει στους Γερμανούς φορολογούμενους.

Ο νέος Γερμανός υπουργός οικονομικών γνωρίζει ότι και στο μέλλον η Αθήνα δύσκολα θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διατυμπανίζει την έξοδο από τα μνημόνια. Μόλις χθες, ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τζαμακλής, μιλώντας στο radio1d.gr και την εκπομπή “Εκλελκτικές Συγγένειες” με τον Ανδρέα Σταματόπουλο δήλωσε ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός οικονομικών της Γερμανίας δύσκολα θα συμφωνήσει να αφήσει την Ελλάδα χωρίς επιτροπεία ακόμη και αν χρειαστεί να διαψεύσει τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν όταν ανέλαβε διάδοχος του περιβόητου Σόιμπλε. Η κυβέρνηση Τσίπρα μπροστά στο τόσα προβλήματα που την πνίγουν (κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, υπερφορολόγηση, ελληνοτουρκικά, σκοπιανό κλπ) προσπαθεί να σερβίρει ως τεράστιο άθλο τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια και ελπίζει στην ελάφρυνση του χρέους με τη βοήθεια της… Γερμανίας.

Ακόμα και αν γίνει η ελάφρυνση του χρέους, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Γερμανία θα απαιτήσει μεταρρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει νέο μνημόνιο που δεν θα λέγεται όμως μνημόνιο, αλλά θα σημαίνει το οριστικό τέλος στην καθαρή έξοδο που ευαγγελίζεται ο Τσίπρας.

Αυτά, βέβαια, τα γνωρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα προσπαθήσει να υφαρπάξει την ψήφοι του ελληνικού λαού για άλλη μια φορά. Είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο και εκλογές τον Σεπτέμβριο πριν προλάβει ο ελληνικός λαός να διαπιστώσει ότι στην ουσία δεν βγήκε ποτέ από το καθεστώς των μνημονίων.

Με σημαία την έξοδο των μνημονίων ο Τσίπρας θα υποστηρίζει ότι κατάφερε αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν ο Γιωργάκης, ο Παπαδήμος, ο Πικραμένος και ο Σαμαράς. Πιθανότατα θα δώσει και κάποιο επίδομα και θα βάλει τις (σαθρές) βάσεις για μια ενδεχόμενη επανεκλογή του.

Το ερώτημα, βέβαια, που τίθεται είναι αν ο ελληνικός λαός τσιμπήσει το δόλωμα για ακόμη μια φορά. Τέλος του μήνα ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη ακόμα και πεντακοσίων ευρώ των πολιτών προς το δημόσιο, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε μία κρίση ειλικρίνειας ο Χάρης Τζαμακλής παραδέχτηκε ότι έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας. Οι δανειολήπτες θα εξακολουθούν να υφίστανται μπούλινγκ από τις εισπρακτικές εταιρείες, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, ενώ οι ανεργία αυξάνεται δραματικά σε όλες τις ηλικίες.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να παρανομούν και να εξαπατούν τους πολίτες με κάθε ευκαιρία και με κάλυψη της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας.

Αλήθεια θα σημαίνει κάτι για όλους αυτούς τους ανθρώπους η “έξοδος” από το μνημόνιο του Τσίπρα και του Καμμένου, αφού στην ουσία δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Θα είναι σαν την τρόικα που μετονομάστηκε σε θεσμούς…

danioliptes.gr