Για «μυστικά κονδύλια» ύψους 100 δισ. ευρώ που θα δοθούν στις ελληνικές τράπεζες κάνει λόγο δημοσίευμα των FinancialTimes.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας, με τη μυστική συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εξασφαλίσει επείγουσα ρευστότητα προς τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο που ασφυκτιά.

«Εάν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρωζώνη, η πιο πιθανή αιτία θα ήταν η απόφαση της ΕΚΤ να τραβήξει την πρίζα της παροχής χρηματοδότησης» γράφει το άρθρο.

Γίνεται, μάλιστα, εκτενής αναφορά στο πρόγραμμα «παροχής έκτακτης ρευστότητας» (emergencyliquidityassistanceELA), που στοχεύει σε αυτό που χαρακτηρίζεται ως μια από «τις πλέον παραμελημένες συνιστώσες της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, το πρόγραμμα, που διαφέρει από την κανονική παροχή ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες που δίνει η ΕΚΤ, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας και εσχάτως της Ελλάδας.

«Δίνει στην ΕΚΤ -που έχει τον τελικό έλεγχο επί της δυνατότητας αυτής- τη δύναμη να καθορίσει τη μοίρα ολόκληρων κρατών» αναφέρουν οι FT.

Defencenet