Πρέπει να ξαναδούμε το ελληνικό μνημόνιο

”Δεν μπορούμε δηλαδή να πληρώνουμε για την Ισπανία εκατό δισεκατομμύρια άνευ όρων και προϋποθέσεων και την ίδια στιγμή να δίνουμε στην Ελλάδα πενήντα δισεκατομμύρια με δυσβάσταχτους όρους που αποδεικνύονται ιδιαίτερα επαχθείς για τους Έλληνες πολίτες”

Εκατό δις ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες προβλέπει το «ήπιο» μνημόνιο που υπέγραψε η Ισπανία με την Ε.Ε., όχι όμως και με το ΔΝΤ. Μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την Ελλάδα;

Κάποιοι το πιστεύουν αυτό, όπως ο Ιταλός πρώτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλλα. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός προτείνει μία άλλη αντιμετώπιση για το ελληνικό μνημόνιο, αν και αποφεύγει τη λέξη «αναδιαπραγμάτευση».

«Πρέπει να ξαναδούμε το μνημόνιο για την Ελλάδα και να γίνει μία σχετική συζήτηση ανάμεσα στην τρόϊκα και τις ελληνικές αρχές. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λόγος για διαφορετική μεταχείριση της Ελλάδας σε σχέση με την Ισπανία. Δεν μπορούμε δηλαδή να πληρώνουμε για την Ισπανία εκατό δισεκατομμύρια άνευ όρων και προϋποθέσεων και την ίδια στιγμή να δίνουμε στην Ελλάδα πενήντα δισεκατομμύρια με δυσβάσταχτους όρους που αποδεικνύονται ιδιαίτερα επαχθείς για τους Έλληνες πολίτες» επισημαίνει ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι βόρειες χώρες της Ε.Ε. που επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος της όποιας οικονομικής βοήθειας ήθελαν εξ΄ αρχής να αποφύγουν έναν «ανταγωνισμό ευνοϊκών όρων» ανάμεσα στους δικαιούχους και παραμένουν προσηλωμένοι σε αυτή τη γραμμή. Σήμερα υποστηρίζουν ότι η Ισπανία δεν υφίσταται ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά παίρνει χρήματα με καλύτερους όρους, γιατί απλώς είχε σπεύσει η ίδια να λάβει αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα για να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση της, αντί να περιμένει την όποια τρόϊκα να της επιβάλει ακόμα χειρότερα μέτρα. Αυτό πιστεύουν και οι ίδιοι οι Ισπανοί.

Μνημόνιο ή …γραμμή πίστωσης;

Ο ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Θάλπα Μπιδεγάιν δεν χρησιμοποιεί καν τη λέξη «μνημόνιο» για τα ισπανικά δάνεια. «Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική σε κάθε χώρα, στην περίπτωση της Ισπανίας δεν μιλάμε καν για πακέτο διάσωσης, σε καμία περίπτωση. Μιλάμε για μία περιορισμένη γραμμή πίστωσης, που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να ανακεφαλαιοποιηθεί μέρος του τραπεζικού συστήματος. Στην Ισπανία μόνο το 30% του τραπεζικού συστήματος χρειάζεται ενίσχυση. νομίζω ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα όσα συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» δηλώνει ο Ισπανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Ο Πάμπλο Θάλμπα Μπιδεγάιν θεωρεί ότι η χώρα του δεν θα χρειαστεί καν ολόκληρο το ποσό, ενώ και σύμφωνα με ανεξάρτητες λογιστικές εκθέσεις θα επαρκούσαν εξήντα έως εβδομήντα δισεκατομμύρια για την εξυγίανση των ισπανικών τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ωστόσο το κόστος δανεισμού για δεκαετή ομόλογα της Ισπανίας δεν πέφτει κάτω από το 7% και αναλυτές δηλώνουν σε διεθνή πρακτορεία ότι η χώρα πιθανότατα θα αναγκαστεί να προσφύγει σε μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης. Ο Ισπανός ευρωβουλευτής έχει διαφορετική άποψη.

«Η Ισπανία είναι υπόδειγμα ευρωπαϊκής χώρας που ακολουθεί πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας και υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε περάσει ήδη τρία μεγάλα πακέτα μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Και να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα».

Περιμένοντας τα ευρωομόλογα

Και στην Ισπανία πάντως οι περικοπές επικεντρώνονται στον δημόσιο τομέα και κυρίως στις περιφερειακές υπηρεσίες, από την πλούσια Καταλονία μέχρι την πτωχή Ανδαλουσία, οι οποίες στο παρελθόν απορροφούσαν κονδύλια δεκάδων δισεκατομμυρίων. Η προσδοκία για τα ευρωομόλογα που θα απορροφήσουν μέρος του χρέους εμφανίζεται και στην ενδο-ισπανική κόντρα μεταξύ πτωχών και πλουσίων. Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Ραμόν Τρεμόσα υ Μπαλσέλ από τη Βαρκελώνη προειδοποιεί:

«Τα ευρωομόλογα είναι για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη κρίση, όχι αυτή που βιώνουμε σήμερα. Είναι λαϊκισμός να υποσχόμαστε ευρωομόλογα στους πολίτες, ωσάν να πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε τον άλλο μήνα. Δεν μπορούμε να λέμε ψέματα και να αγνοούμε ότι η έκδοση ευρωομολόγων προϋποθέτει δημοσιονομική σύγκλιση και πειθαρχία. Από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορούμε να καθόμαστε και με σταυρωμένα χέρια, όταν βλέπουμε ότι κάποιες χώρες χρηματοδοτούνται με μηδενικό κόστος και κάποιες άλλες χώρες οδεύουν προς τη χρεοκοπία» επισημαίνει ο Ισπανός ευρωβουλευτής.

Deutsche Welle