Light ευρωομόλογα και σαρωτικές αλλαγές στην Ευρωζώνη ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι

Σαρωτικές αλλαγές στην Ευρωζώνη και έκδοση ευρωομολόγων περιλαμβάνει το σχέδιο των Ντράγκι, Μπαρόζο, Γιούνκερ και Ρομπάι το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθεί στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου

Με τις εκλογές στην Ελλάδα και τη Γαλλία να έχουν ολοκληρωθεί, τα ευρωπαϊκά δεδομένα αλλάζουν και όλα δείχνουν ότι προετοιμάζονται ριζικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική του κοινού νομίσματος.

Σε δημοσίευμά τους οι New York Times αποκαλύπτουν πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες, έχοντας προηγουμένως λάβει τις εισηγήσεις των επιτελείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής, συζήτησαν κατά την τελευταία τηλεφωνική συνδιάσκεψη το Σάββατο περί ενός «ευρύτερου σχεδίου για την Ευρωζώνη» το οποίο θα βασίζεται στα εξής σημεία:

  • διασφάλιση της σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα,
  • αποφυγή ενός τραπεζικού ντόμινο (bank run) λόγω της κρίσης χρεών,
  • μείωση των κανονιστικών περιορισμών και της γραφειοκρατίας
  • μείωση της ανεργίας που αποτελεί μείζον πρόβλημα για αρκετές χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος των Ευρωπαίων είναι να παρουσιάσουν ένα σχέδιο ικανό να πείσει τις αγορές και τους επενδυτές για την βούληση της ΕΕ να θέσει σε τάξη τα του οίκου της.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το σχέδιο θα επιτευχθεί μέσω της υιοθέτησης της πρότασης για εγγύηση καταθέσεων (deposit insurance program), που πρώτος έθεσε ο Γιοργκ Άσμουνσεν, με στόχο να αρθεί η αμφιβολία των αγορών και των επενδυτών για την ασφάλεια των καταθέσεων. Έτσι θα αντιμετωπιστεί η εκροή κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και ιδίως των xωρών του Νότου.

Το επόμενο βήμα του σχεδίου είναι η αντικατάσταση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority) από την ΕΚΤ. Πρέπει να σημειωθεί ότι το αμέσως προηγούμενο διάστημα, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε ασκήσει δρυμεία κριτική σε σχέση με τον εποπτικό ρόλο της ΕΒΑ αμφισβητώντας ευθέως την εγκυρότητα εποπτεία των stress tests που αυτή είχε πραγματοποιήσει.

Το τρίτο βήμα θα περιλαμβάνει μια δραστική περικοπή στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών με τη ρήτρα ότι αυτό δεν θα συμβεί στα κονδύλια κοινωνικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τους New York Times ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, προανήγγειλε την ανακοίνωση του σχεδίου εντός των ημερών και ότι αυτό θα τεθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο.

Spiegel: «Σχέδιο των τεσσάρων» με light ευρωομόλογα

Στη σημερινή του έκδοση, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αποκαλύπτει μιαν ανάλογη εκδοχή «μέτρων» για την οικονομία. Γράφει χαρακτηριστικά πως Κομισιόν και ΕΚΤ επεξεργάζονται από κοινού ΚΑΙ σχέδιο για τη δυνατότητα έκδοσης “light” ευρωομολόγων από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει έκδοση ευρωομολόγων με μικρή διάρκεια ωρίμανσης, περιορισμένο όγκο, τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν κάθε χώρα μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσοστού του ΑΕΠ της.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, οι κύριοι Βαν Ρομπάϊ, Μπαρόζο, Γιούνκερ και Ντράγκι θα παρουσιάσουν μια συγκεκριμένη πρόταση έκδοσης ευρωομολόγων στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.

Το σχέδιο των «τεσσάρων» θα προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα μπορούν να διαθέτουν μόνον πόρους που καλύπτονται ήδη από τα έσοδά τους. Αν μία χώρα χρειάζεται περισσότερα χρήματα από αυτά που έχει στη διάθεσή της θα πρέπει να γνωστοποιεί τις ανάγκες της στην ομάδα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία και θα αποφασίζει αν το αίτημα έχει βάση και τι ύψους βοήθεια θα περιλαμβάνει. Στη συνέχεια θα εκδίδονται ευρωομόλογα για να χρηματοδοτούνται τα νέα αυτά χρέη.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας θέσης Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα ελέγχει την τήρηση της νέας αυτής «οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών».

Διευκρινίζεται πάντως ότι το εν λόγω σχέδιο θα ισχύσει μόνον για τα νέα χρέη που θα δημιουργούν οι ευρωπαϊκές χώρες κι όχι για τα παλιά.

Ωστόσο, το κρίσιμο διακύβευμα είναι η κάμψη των γερμανικών αντιρρήσεων, μια διαδικασία που δεν εκτιμάται ότι θα είναι εύκολη καθώς δεν απαιτεί μόνο το συνασπισμό των Ευρωπαίων ηγετών εναντίον του Βερολίνου αλλά και την παρουσίαση προτάσεων που θα ικανοποιούν την πάγια γερμανική αντίληψη περί πολιτικής ενοποίησης και στενότερης δημοσιονομικής συνεργασίας.

Iefimerida