30 Μαρτίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Σκληραίνουν τη στάση τους οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας

1 min read

Με νέο γύρο κινητοποιήσεων απειλούν και πάλι οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Έπειτα από ένα μικρό «διάλλειμα» το τελευταίο δεκαήμερο στη διάρκεια του οποίου οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας χορηγούσαν  φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ  – εξαιρουμένων των Αθηναίων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις τις τελευταίες πέντε εβδομάδες-  ο ΠΦΣ αποφάσισε και πάλι να δώσει στα μέλη του το έναυσμα για  νέες κινητοποιήσεις τον Ιούλιο για τη διεκδίκηση των οφειλών του περασμένου Απριλίου.

Σε συνεδρίαση του το απόγευμα της Δευτέρας το προεδρείο του ΠΦΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία εκ νέου τη χορήγηση φαρμάκων μόνο τοις μετρητοίς στους πολίτες  από την ερχόμενη Δευτέρα 2ηΙουλίου,  εφόσον δεν υλοποιηθεί η καταβολή των 120 εκατ. ευρώ προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας για τις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, ο ΠΦΣ ζήτησε τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με τις νέες ηγεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας συγκαλούν την Τρίτη, Τρίτη, έκτακτη σύσκεψη.

Εκτός από τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας κ.κ. Α. Λυκουρέντζο και Ι. Βρούτση και τον αναπληρωτή υπουργό υγείας κ. Μ. Σαλμά, στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γ. Βουδούρης, ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος, ο προέδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου και οι πρόεδροι των άλλων Ταμείων.

Το θέμα της σύσκεψης είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ απέναντι στους φαρμακοποιούς.

Θυμίζουμε ότι το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αποφασίστηκε η άρση της πίστωσης στη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ την 1η Ιουλίου, αν μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν έχουν τακτοποιηθεί οι οφειλές του Απριλίου.

Σημειώνεται ότι οι φαρμακοποιοί της Αθήνας, οι οποίοι διεκδικούν και την τακτοποίηση των οφειλών του 2011, συνεχίζουν κανονικά τις κινητοποιήσεις έως τις 30 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, κ. Χρήστος Κίττας είχε δεσμευτεί προς τον κλάδο των φαρμακοποιών ότι θα γίνει η αποπληρωμή του μήνα Απριλίου μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα. Σύμφωνα βεβαίως με την συμβατική υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς η αποπληρωμή έπρεπε να είχε γίνει μέχρι και τις 23 Ιουνίου, αλλά τόσο ο πρόεδρος του ασφαλιστικού οργανισμού κ. Γεράσιμος Βουδούρης όσο και ο κ. Κίττας είχαν ζητήσει σε κάθε τόνο ανοχή από τον κλάδο δεδομένης της μειωμένης ρευστότητας του κρατικού κορβανά.

Κατά πληροφορίες, καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για την εξεύρεση των χρημάτων από τους αρμόδιους στα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας, ωστόσο είναι προφανές πως δεν πρόκειται για απλή διαδικασία. Στην παρούσα φάση πάντως και με το χρονικό περιθώριο να είναι ασφυκτικό η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί κυρίως στην καλή θέληση των φαρμακοποιών δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία.

ProtoThema