Χώρες υποδουλωμένες οικονομικά στην ΕΕ οραματίζονται οι άνθρωποι που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη θέσπιση του ευρώ ως κοινού νομίσματος της ΕΕ.
Κοινό ταμείο χρέους επιφορτισμένο με την έκδοση κοινών ομολόγων με αντάλλαγμα τον πλήρη έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της ευρωζώνης και τη θέσπιση υπουργού Οικονομικών στην ΕΕ προτείνουν ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και αρχιτέκτονας του ευρώ, Ζακ Ντελόρ και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, θεωρώντας ότι με τη συνταγή τους θα τερματιστεί η οικονομική κρίση στην ΕΕ.
Τί θα πρέπει να γίνει με βάση την πρόταση Ντελόρ-Σμιτ; Ολες οι χώρες της ευρωζώνης θα εκδόσουν από κοινού χρέος μέσω του κοινού ευρωπαϊκού ταμείου, το οποίο θα αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ τους.
Οποια χώρα επιθυμεί να υπερβεί το συγκεκριμένο ποσοστό και να αυξήσει το ποσό του χρέους της που θα εκδοθεί από κοινού με τις υπόλοιπες θα μπορεί να το πράξει με την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα προχωρήσει στην εκχώρηση του ελέγχου του προϋπολογισμού της.
Οι όροι για την υπαγωγή στο κοινό ταμείο είναι αντίστοιχει με εκείνους για τα πακέτα βοήθειας που ισχύουν για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Κύπρο.
Η πρόταση Ντελόρ-Σμιτ δίνει με λίγα λόγια το δικαίωμα στην ΕΕ δηλαδή στους δανειστές να έχουν λόγο για τον προϋπολογισμό ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό της ή αν εφόσον θέλει να υπερβεί το 40% του χρέους που εκδίδεται από κοινού.
Οι όροι είναι ακόμη πιο αυστηροί για μια χώρα που θέλει μέσω του κοινού ταμείου να ξεπεράσει το 60% του ΑΕΠ. Αυτό θα σημάνει αρμοδιότητες έγκρισης ή απόρριψης του προϋπολογισμού της τόσο από το κοινό ταμείο όσο και από τον υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης.
Οταν μια χώρα αρνείται τους συγκεκριμένους όρους, θα εξέρχεται από το ευρώ. Θα μπορούσε αυτή η πρόταση να χαρακτηριστεί πιο λογική σε σχέση με το μνημόνιο; Ποιος αποφασίζει αν θα πρέπει να κοπεί το επίδομα ανεργίας ή αν θα πρέπει οι συνταξιούχοι να πληρώνουν δυσβάσταχτα ποσά στην εφορία;
Ο υπουργός Οικονομικών της ΕΕ και η αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ, οι οποίες θα δέχονται συμβουλές όχι από τα κοινωνικά κινήματα και τις οργανώσεις που μάχονται για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων αλλά από τις τράπεζες και τους διεφθαρμένους αχυρανθρώπους τους στις εκάστοτε αποτυχημένες κυβερνήσεις. Θα μπορούσε η πρόταση Ντελόρ-Σμιτ να χαλιναγωγήσει την απληστία των τραπεζών έναντι των απλών ανθρώπων; Στην τελική θα μπορούσε η πρόταση Ντελόρ-Σμιτ να οδηγήσει στην ανάπτυξη των πολιτών μιας χώρας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην κατ’ επέκταση ανάπτυξη της ποιότητας ζωής των πολιτών; Ολα αυτά τα ερωτήματα δυστυχώς δεν απαντώνται στην πρόταση Ντελόρ-Σμιτ. Ούτε καν διασφαλίζεται ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται υπέρ των πολιτών και όχι υπέρ των πλουσίων και των τραπεζών. Αντίθετα δίδεται έμφαση στον έλεγχο ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης από την ΕΕ. Υποτέλεια κρατών και λαών με άλλα λόγια.
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος είναι αποφασισμένος να αντισταθεί σε κάθε σχέδιο που θα οδηγήσει κι άλλους ανθρώπους στην φτώχεια και στην καταστροφή.
Τμήμα Ειδήσεων Radio 1 Daniolipton