Κάνοντας λόγο για «βιομηχανία που αναπτύσσεται», η εφημερίδα αναφέρεται σε περιπτώσεις ανθρώπων που αναγκάζονται να πουλήσουν τα νεφρά, τους πνεύμονες ή το μυελό των οστών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
«Αντιμετωπίζοντας την φτώχεια, κάποιοι Ευρωπαίοι επιθυμούν να πουλήσουν όργανά τους. Η εξάπλωση των παράνομων πωλήσεων οργάνων στην Ευρώπη υποκινείται από το διαδίκτυο», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, αδίστακτοι έμποροι εκμεταλλεύονται την οικονομική εξαθλίωση, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ξεκινώντας το ρεπορτάζ από τη Σερβία, που αγοραστές πληρώνουν με 40.000 δολάρια την εξαγορά ενός νεφρού, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας αναφέρει ότι στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Ρωσία, διαφημίσεις ανθρώπων που πουλούν όργανα βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο, ενώ για την αγορά πνεύμονα, το κόστος φτάνει τα 250.000 δολάρια. Την ίδια ώρα, ορισμένοι θέτουν προς πώληση τα μαλλιά τους, το σπέρμα τους και το μητρικό γάλα.
Σύμφωνα με τον ειδικό εισαγγελέα της Ε.Ε. Τζόναθαν Ράτελ, οργανωμένες εγκληματικές ομάδες εκμεταλλεύονται τις δύο ευάλωτες πλευρές της συγκεκριμένης αλυσίδας. Από τη μία τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια φτώχεια κι από την άλλη τους απελπισμένους αλλά πλούσιους ασθενείς, που θα έκαναν τα πάντα για να επιβιώσουν.
Παραδοσιακά, στις χώρες που η μαύρη αγορά οργάνων ανθεί είναι η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και οι Φιλιππίνες, ωστόσο οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι και οι φτωχοί Ευρωπαίοι γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτοι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μπέρκλεϊ, κάθε χρόνο πωλούνται παράνομα 15.000-20.000 νεφρά.
Newsbomb