Ερωτηθείς για την κατάσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού τους τελευταίους μήνες, ο κ. Ράιχενμπαχ απάντησε ότι «προσφέραμε σημαντική βοήθεια στις φορολογικές αρχές και βλέπουμε ότι υπάρχει βελτίωση και είμαστε στο σωστό δρόμο». Πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν υπάρχει τεχνική βοήθεια για το πρόβλημα της ρευστότητας». Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Ράιχενμπαχ, δεν είναι αρμοδιότητα της «Ομάδας Δράσης» η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ενώ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα «εποικοδομητική».
Από την πλευρά τους, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έκαναν, επίσης, λόγο για εποικοδομητική συνάντηση. Όπως ανέφεραν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης, και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών, κυρίως στο θέμα του μηχανισμού συλλογής εσόδων και της φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης. Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγάνης.
Economist
«Περιμένουμε με ανυπομονησία να συνεργαστούμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε σήμερα σε ομιλία του σε συνέδριο του Economist με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα για την ανάκαμψη της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας» ο επικεφαλής της ομάδας δράσης Χορστ Ράινχεμπακ.
Όπως τόνισε, στόχος της task force είναι η παροχή βοήθειας στην ελληνική κυβέρνηση στους τομείς της συλλογής κρατικών εσόδων και αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης, ενώ χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» τη βελτίωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
Στο σκέλος της βελτίωσης της συλλογής των κρατικών εσόδων, ο κ. Ράιχενμπαχ δήλωσε πως Δανοί, Ολλανδοί, Γάλλοι και Γερμανοί εμπειρογνώμονες με τους οποίους συνεργάζεται η task force θα παρουσιάσουν σύντομα τα συμπεράσματά τους. Όσον αφορά την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, ανέφερε πως έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις από τον ΟΟΣΑ, καθώς και Γάλλους εμπειρογνώμονες.
Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης πως εντός του Ιουλίου θα έρθουν στην Ελλάδα Ολλανδοί εμπειρογνώμονες προκειμένου να παράσχουν τεχνικές συμβουλές για την ανάπτυξη του κλάδου των εξαγωγών, ενώ σημείωσε πως από τον περασμένο Απρίλιο έχει κατατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση λεπτομερής έκθεση ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της διοικητικής γραφειοκρατίας στις διασυνοριακές συναλλαγές, όπως τα τελωνεία.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ομάδας δράσης υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη για τον περιορισμό του δημοσίου τομέα, ο οποίος όπως είπε πρέπει να συρρικνωθεί κατά 25% τα επόμενα χρόνια.
Έρχεται η τρόικα
Να τρέξει άμεσα μέρος από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις με βάση το Μνημόνιο φαίνεται ότι είναι η επικρατούσα άποψη στο κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα και με τις τελευταίες πληροφορίες, ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί με καλύτερα χαρτιά έναντι της τρόικας.
Ο πρωθυπουργός και ο στενός τους κύκλος μαζί με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς που μετέχουν στην κυβέρνηση, εξετάζουν διάφορα σενάρια ενόψει αφενός των προγραμματικών δηλώσεων και αφετέρου της έλευσης της Τρόικας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα, καθώς θα είναι το πρώτο τεστ της νέας κυβέρνησης που θα της δώσει την απαιτούμενη σταθερότητα, έστω και προσωρινή να προχωρήσει σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που έχει στην άμεση ατζέντα της.
Σύμφωνα με κύκλους του πρωθυπουργού, οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης είναι δύο: Η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και η μείωση των δαπανών ώστε να αποφευχθεί νέο φοροεισπρακτικό κύμα. Θεωρώντας ως δεδομένο ότι η Τρόικα θα ελέγξει την πορεία των συμφωνηθέντων και τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί τόσο στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και στο κλείσιμο οργανισμών όσο και στην υστέρηση στα έσοδα, η κυβέρνηση θα προωθήσει τάχιστα τις αποκρατικοποιήσεις σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΕΛΤΑ.
Για να ανατραπεί το κλίμα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα κάνει “χρήση της δεύτερης ευκαιρίας” δηλαδή θα προωθήσει τις δράσεις μέχρι 24 Ιουλίου, όταν και θα έλθει για δεύτερη φορά η Τρόικα στην Αθήνα. Τότε, όπως όλα δείχνουν θα δοθεί η μεγαλύτερη μάχη από ελληνικής πλευράς, ενώ στο μεταξύ θα πρέπει να έχει δείξει και να έχει πείσει για την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί πάντως συμφώνησαν να είναι σε συνεχή επαφή και πιθανότατα θα ξανασυναντηθούν πριν την Πέμπτη και την έλευση της τρόικας, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα ελέγξει την πορεία των συμφωνηθέντων και τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί τόσο στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και στο κλείσιμο οργανισμών όσο και στην υστέρηση στα έσοδα.
Reporter