Ήταν σαφές το μήνυα ότι θα εφαρμόσει ως έχει το Μνημόνιο και …. “βλέπουμε”.
Δήλωσε ότι θα επιζητήσει συνεννόηση με τους εταίρους μας, αλλά εξέφρασε και παράπονο κατά των ξένων ηγετών όπως ο Β.Σόϊμπλε, η Α.Μέρκελ, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας κλπ που “κάθε τρεις και λίγο” απειλούν να βγάλουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Χαρακτήρισε “υπονόμευση” αυτές τις θέσεις που δεν αναγνωρίζουν την προσπάθεια του ελληνικού λαού.
Είναι εντυπωσιακό το ότι αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα. Είναι αντιληπτό το πρόβλημα που δημιουργούν οι διάφοροι απίθανοι υπουργό-πρωθυπουργοί της ευρωζώνης με τις δηλώσεις τους, αλλά με το να αναγνωρίσει δημοσίως το πρόβλημα απλώς το επέτεινε, εκτιμούμε. Φάνηκε ηγέτης-ικέτης.
Τι θα κάνει αν αύριο επαναληφθούν (που θα επαναληφθούν, το μόνο βέβαιο) αυτές οι δηλώσεις; Θα φανεί ότι τον περιφρονούν, ότι δεν λογαριάζουν την έκκλησή του…
Εν συνέχεια υποστήριξε ακόμα ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, ότι θα ξεκινήσουν οι αποκρατικοποιήσει (αυτό το ακούμε από τους πολιτικούς μας από το 1990!) ότι θα περιοριστεί το δημόσιο, η γραφειοκρατία κλπ.
Μίλησε και για την προσωπική περιπέτεια υγείας του και γενικά προσπάθησε να δώσει έναν νέο αέρα στην διακυβέρνηση της χώρας Πάο την τρικομματική κυβέρνηση που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα συνοχής.
Η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ήταν μικρότερη απ’ ότι συνηθίζεται καθώς ο κ. Σαμαράς παρότι επέστρεψε στα καθήκοντά του είναι σε ανάρρωση και υπό την διαρκή παρακολούθηση των ιατρών του.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η Ελλάδα όμως μπορεί να πετύχει» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Α. Σαμαράς, ο οποίος όπως είπε θα μιλήσει χωρίς περιστροφές, υποσχέσεις και υπεκφυγές.
Ας σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του χαιρέτησε το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, μιλώντας μάλιστα για κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, με στόχο όπως είπε να βγει η χώρα από την κρίση.
Defencenet