Την ώρα που νέα μέτρα ανακοινώνονται … από παντού, οι φήμες και τα σενάρια για νέες περικοπές των μισθών ξεπροβάλουν όλο και πιο έντονα, ακόμα από το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας.
Μετά την πρόσκληση που απέστειλε στους «κοινωνικούς εταίρους» ο Γιάννης Βρούτσης για οριστική συμφωνία στο θέμα των μισθών μέχρι τον Οκτώβριο, οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν για τις επερχόμενες περικοπές που θα υπάρξουν. Και αναφέρουμε περικοπές, γιατί από το υπουργείο Εργασίας διαμηνύουν πως θα πρέπει να υπάρξει περικοπή δαπανών σε σπατάλες πέραν του μη μισθολογικού κόστους.
Στο απόσπασμα ο βασικός μισθός
Πληροφορίες από την ΓΣΕΕ αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν νέες μειώσεις στον κατώτατο μισθό. Ωστόσο, πηγές από τη Συνομοσπονδία προτιμούν να μην κάνουν λόγο για τη στάση που θα κρατήσει σε ενδεχόμενο νέων περικοπών στο βασικό μισθό. Σε επικοινωνία που είχε το «R» με εκπροσώπους της ΓΣΣΕ, δε θέλησαν να δεσμευτούν στο ότι θα υπάρξει θέμα «κόκκινης γραμμής» για το βασικό μισθό.
Πηγές της αγοράς, τονίζουν ότι το θέμα μείωσης του βασικού μισθού θα έπρεπε να επανεξεταστεί πριν από την επόμενη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων. «Είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέα μείωση του κατώτατου μισθού, γιατί κάτι τέτοιο θα έριχνε στα τάρταρα την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, σενάριο που θα χειροτέρευε ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην αγορά.»
Ξανά στο υπουργείο Εργασίας, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει η πολιτική ηγεσία σε καινούργιες πιέσεις από την τρόικα για κόψιμο στους μισθούς. Ο κ.Βρούτσης έχει αφήσει να διαφανεί πως σε περίπτωση που οι αποφάσεις που θα λάβουν εργοδότες και εργαζόμενοι δεν συμφωνήσουν στα νέα δεδομένα που θα πρέπει να υπάρξουν από το φθινόπωρο, θα παρέμβει κυβερνητικά για νέες ρυθμίσεις που θα εναρμονίζονται με τις διατάξεις που θέλουν να παγιώσουν οι δανειστές μας.
Οι προθέσεις εργοδοτών και εργαζομένων αναμένεται να ξεκαθαρίσουν περαιτέρω μέσα στο Σεπτέμβριο, όταν και θα τελειώσουν τα «μπάνια του λαού». Αν και είναι σχετικά νωρίς για υποθέσεις και σενάρια, θεωρείται δεδομένο ότι οι πιέσεις και στο κατώτατο αλλά και στο βασικό μισθό θα ενταθούν, με την εμπειρία του τελευταίου διαστήματος (βλέπε μειώσεις στους μισθούς τα τελευταία δύο χρόνια) μόνο αισιόδοξα μηνύματα δεν έχουν να προσφέρουν στους εργαζόμενους…
Παρ’ όλα αυτά αναφέρουν πως «δεν μπορούμε να αποδεσμεύσουμε το θέμα για το βασικό μισθό, επειδή σε κάποια επαγγέλματα οι απολαβές παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα που ήταν το 2009».
Τα παραπάνω δείχνουν ότι υπάρχουν σοβαρές ζυμώσεις μεταξύ των εργοδοτικών φορέων ώστε να προταθεί μια «γενναία» μείωση του βασικού μισθού, κάτι που έχει αρχίσει ήδη να πραγματοποιείται σε μεγάλους κλάδους (υπογραφές για μειωμένες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο χώρο των εμποροϋπαλλήλων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων το προηγούμενο διάστημα).
reporter