Ένα μανιφέστο αλλάζει το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία σε σχέση με το ευρώ

Ένα μανιφέστο τριών πνευματικών ανθρώπων έχει καταφέρει να αλλάξει το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία και να ανεβάσει τις πολιτικές μετοχές του προέδρου του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος το έκανε «σημαία» του.

«Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται ήδη. Όχι στο στρατιωτικό, αλλά στο νομισματικό πεδίο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να συντρίψουν τον ισχυρότερο εχθρό του δολαρίου, το ευρώ. Και προς το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν κάθε είδους βρόμικο και βίαιο μέσο». Η «τρελή» αυτή θεωρία, που προέρχεται από έναν κατά τα άλλα νηφάλιο οικονομολόγο, τον χρηματιστηριακό αναλυτή Ντιρκ Μίλερ, είχε την τιμητική της την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Όμως ούτε αυτή, ούτε άλλες παρόμοιες «ιστορίες για αγρίους» μπόρεσαν να κλέψουν την παράσταση από ένα γνήσιο πολιτικό κείμενο, που συνυπέγραφαν τρεις διάσημοι διανοούμενοι, ο κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας, ο φιλόσοφος Γιούλιαν Νίντα-Ρούμελιν και ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ. Στόχος του «Μανιφέστου» είναι να μπει φρένο στην περαιτέρω αποσύνθεση της ευρωζώνης. Προς το σκοπό αυτό πρέπει να αλλάξει ο ευρωπαϊκός «βηματισμός»: Τα «μικρά βήματα» της Άνγκελα Μέρκελ  πρέπει να αντικατασταθούν από ρωμαλέα άλματα – με πρώτα την αμοιβαιοποίηση των χρεών και την πολιτική ενοποίηση.

Μέχρις εδώ όλα δείχνουν καλά και εν πολλοίς ρομαντικά. Όμως όλα άλλαξαν όταν το Μανιφέστο γίνεται σημαία των Σοσιαλδημοκρατών και του Σίγκμαρ Γκάμπρειλ.

«Στη θέση των νεροπίστολων της Μέρκελ έβαλε τα μπαζούκας» έγραψε εφημερίδα. Η κίνηση αυτή έχει αλλάξει το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία. «Επιτέλους μια εναλλακτική πρόταση» έγραψε η «Sueddeutsche Zeitung». Μια ριζοσπαστική ιδέα, που θα δώσει νέα τροπή στη συζήτηση για την κρίση στην Ευρώπη.

Όλα δείχνουν τώρα, ότι η συζήτηση που άνοιξε με το μανιφέστο, δεν θα είναι απλό αναμάσημα των προηγούμενων. Η κρίση του ευρώ, όπως παραδέχονται όλοι, δεν λύνεται πλέον με τα ημίμετρα και τα μισόλογα του παρελθόντος. Το ζητούμενο είναι τώρα λύσεις, που θα αντέχουν στο χρόνο και θα φέρουν αναπόφευκτα σε μετωπική σύγκρουση την πολιτική με το τραπεζικό κατεστημένο.

Η αριστερή στροφή του κ. Γκάμπριελ δεν ήρθε βέβαια από τον ουρανό. Είχαν προηγηθεί κρίσιμες διαβουλεύσεις με άλλους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες στη Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά και πολλές δημοσκοπήσεις που έδειχναν, ότι η μέχρι τότε ευθυγράμμισή του με το «όχι» της καγκελαρίου στο θέμα των ευρωομολόγων, ωφελούσε αποκλειστικά την τελευταία. Το μανιφέστο των Χάμπερμας και Σία ήταν έτσι γι αυτό η χρυσή ευκαιρία για να αλλάξει πορεία.

Ο πρόεδρος του SPD είχε όμως και εσωκομματικούς λόγους γι αυτή τη στροφή. Τον ερχόμενο Φεβρουάριο πρόκειται να γίνει η επιλογή του υποψήφιου καγκελάριου του κόμματος για τις εκλογές του 2013. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δυο ανταγωνιστές του στην εσωκομματική «τρόικα», ο πρώην υπουργός οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, και ο πρώην υπουργός εξωτερικών Φρανκ Βαλτερ Σταϊνμάγιερ, είναι πολύ πιο δημοφιλείς από αυτόν στο ευρύτερο εκλογικό σώμα.

Έτσι με το μανιφέστο ελπίζει να εδραιώσει την υποστήριξη της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του.

Τέτοιο πρόβλημα υποστήριξης δεν έχει βέβαια η κυρία Μέρκελ, η θέση της οποίας φαίνεται αδιαμφισβήτητη παρά το γεγονός ότι οι δυο κυβερνητικοί εταίροι της, οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες κάνουν συχνά του κεφαλιού τους. Μάλιστα το τελευταίο τους αίτημα να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, παίρνει τελευταία τη μορφή σκανδάλου. Κι αυτό δυσκολεύει τη θέση της ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το ευρώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ακόμα περισσότερο αρνητικό για την καγκελάριο είναι όμως το γεγονός, ότι δεν έχει κατορθώσει να βρει κάποιο καινούριο θέμα μετά τους EFSF και ESM, καθώς και το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας. Τα θέματα δεν αποδείχθηκαν δημοφιλή και η  νέα πολιτική σεζόν, βρίσκει ξαφνικά με άδεια χέρια τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο πρόεδρος του SPD έχει προφανώς επίγνωση αυτού του πλεονεκτήματος. «Ο πολιτικός, που έχει μηδαμινές πιθανότητες να γίνει καγκελάριος, ξέρει όμως να τις εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο» όπως έγραψε η Sueddeutsche Zeitung, ακονίζει καθημερινά το αριστερό προφίλ του – πότε ζητώντας νέους φόρους για τους υπερπλούσιους, και πότε επιτιθέμενος εναντίον των «τραπεζικών συμμοριών» της Ελβετίας, που διοχετεύουν τα λεφτά γερμανών φοροφυγάδων σε χώρες της Άπω Ανατολής. Και αυτό, πέρα από όλα τα άλλα, του δίνει τον αέρα ενός «Ρόμπιν Χουντ» της μοντέρνας πολιτικής.

Γκάμπριελ-Μέρκελ, σημειώσατε Ένα; Όχι ακόμα. Η επίθεση του προέδρου του SPD όμως έχει ανατρέψει την ατζέντα για το ευρώ, δίνοντας την ευκαιρία τόσο στον ίδιο όσο και στο κόμμα του να αλλάξουν και τον συσχετισμό δυνάμεων…

Iefimerida