Σκληρό… ροκ στη ΝΔ για το μνημόνιο και τα νέα μέτρα

Σκληρό… ροκ ακουγόταν από τα γραφεία της ΝΔ για επτά ώρες. Μέχρι και ποτήρια με νερό έφυγαν εναντίον υπουργών, ενώ ακούστηκε ως και η γνωστή φράση των αγανακτισμένων: πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω”, όταν κάποιοι όταν είδαν συγκεκριμένα στελέχη να μπαίνουν.

Οι υπουργοί μάλιστα βρέθηκαν αντιμέτωποι με 100 βουλευτές που ζητούσαν εξηγήσεις. Επί της…υποδοχής ήταν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ. Έστειλαν το μήνυμα βλέποντας τον Άδωνη Γεωργιάδη και τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Τα έβαλαν μαζί τους φωνάζοντας το γνωστό σύνθημα για το μνημόνιο… θυμίζοντας ότι μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο η σημαία της Ν.Δ. ήταν αντιμνημονιακή σε σχέση με άλλα κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές…

Σειρά πήραν οι υπουργοί που προσπάθησαν να κάνουν… μασάζ για να πείσουν τους βουλευτές πως πρέπει να ψηφίσουν τα μέτρα.

Σύμφωνα με “Το Βήμα” ο πρώτος που την “πλήρωσε” ήταν ο Κώστας Τζαβάρας: “Προσέξτε τι θα κάνετε, εμείς σας ψηφίζουμε μη το ξεχνάτε. Τι πάτε να κάνετε;” ήταν οι ατάκες που άκουσε μπαίνοντας και όταν εκείνος ύψωσε τη φωνή του για να τους συνετίσει, εκείνοι απάντησαν σε έντονο ύφος: “Εμείς σε ψηφίσαμε και θα μας ακούσεις”… Δεν έμειναν όμως στα λόγια… κάποιος έστειλε και ένα ποτήρι με νερό κατά του υπουργού.

Ο Σίμος Κεδίκογλου αποδοκίμασε τις πρακτικές των γαλάζιων συνδικαλιστών και ονομαστικά τον επικεφαλής τους Νίκο Κιουτσούκη και άφησε να εννοηθεί ότι οι πρακτικές να εξυβρίζονται υπουργοί, να εκσφενδονίζονται αντικείμενα και να προφέρεται απειλές δεν θα γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση. Σε αυτό το κλίμα προσήλθαν οι 100 περίπου βουλευτές και κάποιοι θυμήθηκαν περασμένες εποχές και το “κίνημα” 30 βουλευτών που τον περασμένο Φλεβάρη αντέδρασαν έντονα στην ψήφιση του μνημονίου 2.

Οι εντονότατες εσωκομματικές αντιδράσεις (ειδικά για τα εργασιακά και τις περικοπές) οδήγησαν κατά πολλούς στο τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά προς τον κ. Βρούτση να μην δεσμευτεί για τίποτα έναντι της τρόικας. Ο κ. Βρούτσης πάντως στα γραφεία της Συγγρού “τα άκουσε” για τις θέσεις του πως πριν το μνημόνιο η αγορά λειτουργούσε με σοβιετικό μοντέλο ή πως συζητά με την τρόικα τις εργασιακές ανατροπές με βάση το e-mail για εξαήμερο κλπ. Έντονη “μουρμούρα” ακούστηκε όταν ο κ. Σταϊκουρας σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις προτίμησε να πει ότι δεν γνωρίζει πόσο θα κοπούν οι συντάξεις…

Το ρόλο πυροσβέστη ανέλαβε ο Κωστής Χατζηδάκης λέγοντας πως το κόμμα δεν πρέπει να διαλυθεί, πως πρέπει να μείνουν όλοι ενωμένοι για να βγει η χώρα απ’ το τούνελ. Έξω απ’ τα δόντι Να σπάσουν επιτέλους αυγά για να υπάρξει δικαιοσύνη στα μέτρα ζήτησε ο Μ. Βαρβιτσιώτης τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στους υπό συγχώνευση οργανισμούς και τάχθηκε κατά της μείωσης των μισθών των ένστολων.

Να μην παραδώσουμε τις οικογένειες των αστυνομικών στη Χρυσή Αυγή συμπλήρωσε ο πρώην αστυνομικός Δ. Κυριαζίδης, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί ένας ένστολος να αμείβεται με 500 ευρώ.

Το διαβόητο e-mail της τρόικας μπήκε μαζί τον υπουργό στο στόχαστρο του Ν. Κακλαμάνη: “Άκουσα με στεναχώρια ότι συζητάτε το απαράδεκτο email. Άρα κύριε υπουργέ συζητάτε και την κατάργηση του πενθημέρου. Αυτό είναι κόκκινη γραμμή και δεν καταπίνεται” είπε σε έντονο ύφος.

Στο ίδιο ύφος και ο Π. Σιούφας που είπε στον κ. Βρούτση : “Τι δουλειά έχει η τρόικα στην ιδιωτική αγορά εργασίας. Πρέπει να είστε άτεγκτος” Με τη φράση “θα αρχίσω να βρίζω σε λίγο” ο Ιορδάνης Τζιαμτζης δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για τις κλειστές πόρτες και τα στόματα των υπουργών και απευθυνόμενος στον κ.Σταϊκούρα είπε όπως αναφέρει το “Βήμα: “Τελικά θα μας πεις ρε Χρήστο πόσα ευρώ θα κόψουμε από τους αγρότες”

Ακόμη και βουλευτές που έδειξαν έτοιμοι να στηρίξουν ως τελευταία ελπίδα της χώρας τα μέτρα δεν έκρυψαν την αγονία τους για κάποια επίφαση έστω δικαιοσύνης Ο Κ. Κοντογεώργος είπε χαρακτηριστικά : “Ξέρουμε ότι είμαστε αναλώσιμοι, αλλά θέλουμε να μάθουμε αν υπάρχει ελπίδα, αφού πρόκειται να θυσιαστούμε”. “Δώστε μας ηθικό. Δεν έχουμε ηθικό” είπε ο Γ. Στύλιος, τονίζοντας ότι οι βουλευτές πρέπει να αντικρίσουν στα μάτια τους πολίτες και να δώσουν εξηγήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα και όπως υπογράμμισε ο Θ. Σολδάτος για να περάσουν τα μέτρα στην κοινωνία πρέπει να αποδείξει η κυβέρνηση ότι υπάρχει δικαιοσύνη.

defencenet