ΔΝΤ: Ανοικτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης για την Ελλάδα

Δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις. Έμμεση απάντηση στις τοποθετήσεις Κατσάμπα.

«Σκληρές προσπάθειες» καταβάλλει η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά και ο Ελληνικός λαός για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη του ΔΝΤ για να εφαρμοστούν «δίκαια και ισορροπημένα» μέτρα.

Σε άλλη ερώτηση για το θέμα της επιμήκυνσης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι η έκθεση που είχε κατατεθεί στο διοικητικό συμβούλιο, τον περασμένο Μάρτιο, περιλαμβάνει τη θέση ότι υπάρχουν «βάσιμα επιχειρήματα» για παράταση της περιόδου εφαρμογής της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως είπε. Για το ίδιο θέμα, υποστήριξε ότι θα εξαρτηθεί από την «ικανότητα χρηματοδότησης» του συγκεκριμένου προγράμματος, ενώ για το ενδεχόμενο «νέου κουρέματος» τόνισε ότι σε οποιοδήποτε πρόγραμμα επιδιώκονται δύο πράγματα: η βιωσιμότητα του χρέους και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης δημοσιογράφων, ο Τζέρι Ράις, δεν θέλησε να απαντήσει ευθέως στις πληροφορίες ότι η τρόικα ζητά, μεταξύ άλλων, εξαήμερο ωράριο εργασίας για τους Έλληνες εργαζόμενους.

Επικαλούμενος το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους απεσταλμένους της τρόικας συνεχίζονται στην Αθήνα, ο κ. Ράις ανέφερε ότι «θα ήταν πρόωρο να συζητήσουμε λεπτομέρειες», επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας προσπαθεί σκληρά να αντιμετωπίσει την κρίση με «δίκαια και ισοζυγισμένα» μέτρα.

Επίσης, δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση για το χθεσινό γεγονός όταν οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέρχονταν από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και σε εκτιμήσεις που προβάλλονται περί «αποτυχημένων μέτρων», υπογραμμίζοντας ότι σκοπός του ΔΝΤ και των εταίρων του (ΕΕ και ΕΚΤ) είναι η στήριξη και η βοήθεια προς την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κρίση, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να επιστρέψει η χώρα σε ανάπτυξη και σταθερότητα, ώστε το «τρέχον πρόγραμμα (δηλαδή το δεύτερο πρόγραμμα) να επιστρέψει και πάλι σε τροχιά εφαρμογής».

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θέλησε να τοποθετηθεί σε επιμέρους ζητήματα εφόσον οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της τρόικας συνεχίζονται στην Αθήνα, όπως είπε, σημειώνοντας ότι στόχος του ΔΝΤ και των συνεργατών του (ΕΕ και ΕΚΤ) είναι να βοηθήσει την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι οι συζητήσεις είναι για «να επιστρέψει το τρέχον πρόγραμμα (δηλαδή το δεύτερο πρόγραμμα) στο σωστό δρόμο».

Τέλος, ο κ. Ράις, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επισήμανε ότι το ΔΝΤ δεν συζητά για τρίτο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνου Κατσάμπα, στη « Wall Street Journal», περί «τρίτου προγράμματος». Επίσης, είπε ότι «η πιθανότητα να ανταποκριθεί η Ελλάδα από μόνη της στις απαιτήσεις χρηματοδότησης είναι εντελώς μη ρεαλιστική».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ήταν αναφορά στα όσα υποστήριξε νωρίτερα με δηλώσεις του στη «Wall Street Journal» ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης από την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ.

Δήλωση Θ. Κατσάμπα

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας, με δήλωσή του υποστηρίζει ότι το άρθρο στη «Wall Street Journal», με δικές του δηλώσεις, «περιέχει, τουλάχιστον, τρεις σημαντικές ανακρίβειες», όπως τονίζει:

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατσάμπας αναφέρει:

“Πρώτη και κύρια, είναι ότι οι δηλώσεις είχαν σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο το Μάρτιο. Δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση ή αναφορά σε «τρίτο πρόγραμμα διάσωσης», όπως λανθασμένα αναφέρει ο τίτλος του άρθρου.

Δεύτερη, δεν επέμενα ποτέ ότι πρέπει η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ να πληρώσουν για την επιπλέον χρηματοδότηση. Δεν παίρνω καμία θέση σχετικά με τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η δήλωσή μου ήταν ότι το ΔΝΤ έχει παράσχει μία τετραετή χρηματοδότηση και ότι στην παρούσα συγκυρία δεν προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση.

Τρίτη, σ’ όλα τα σχόλια αντανακλώνται οι προσωπικές μου απόψεις και δεν αντιπροσωπεύουν την άποψη είτε του ΔΝΤ είτε της ελληνικής κυβέρνησης. Το υπουργείο Οικονομικών έχει εκδώσει σωστά μια διευκρίνιση για το θέμα αυτό».

Ο κ. Κατσάμπας ζήτησε από την αμερικανική εφημερίδα να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις.

ΑΜΠΕ