Ι.Σ.Α.: Ενάντια στις οριζόντιες περικοπές και χρεώσεις

Ο Ι.Σ.Α. τάσσεται ενάντια όχι μόνο στις οριζόντιες περικοπές στην Υγεία, αλλά και στις οριζόντιες χρεώσεις.

Ζητάει ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους και χρέωση με βάση τις οικονομικές δυνατότητες.

Η ανακοίνωση:

Η σημερινή Διοίκηση και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης έχουν ξεκάθαρα διατυπώσει τη θέση πως πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και φάρμακα, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

Για να διασφαλίσει τη δυνατότητα αυτή, ο Ι.Σ.Α. λειτουργεί εδώ και μήνες το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, μέσα από το οποίο διασφαλίζει την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων σε χιλιάδες ανασφάλιστους και μακροχρόνια άνεργους συμπολίτες μας. Σε μια περίοδο που το Κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες και μειώνει κατακόρυφα τις δαπάνες υγείας, ο Ι.Σ.Α. καλύπτει το κενό που δημιουργεί η απουσία της επίσημης Πολιτείας, με έργα και όχι με λόγια.

Επιπλέον, η πρόταση που επανειλημμένα διατυπώσαμε για συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και στη δαπάνη για εργαστηριακές εξετάσεις, με βάση εισοδηματικά κριτήρια ( κι όχι οριζόντια , όπως γίνεται σήμερα με συμμετοχή όλων των ασφαλισμένων κατά 25% στη φαρμακευτική δαπάνη και 15% στις εξετάσεις, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους) ένα στόχο υπηρετεί. Να διασφαλίσει ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στο φάρμακο, αλλά και ότι ο καθένας θα συμμετέχει στις δαπάνες αυτές με δίκαιο τρόπο, με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες.

Είναι μια πρόταση που ανταποκρίνεται στη σημερινή δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και στη διαρκή μείωση των πόρων που διατίθενται από πλευράς Κράτους για την Υγεία. Πρόταση που διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες στις υπηρεσίες τους.

Είναι μια πρόταση που διασφαλίζει και στους πολίτες με εισόδημα 5.000 και 10.000 ευρώ ότι θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε γιατρό, φάρμακο και εξετάσεις χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά και στους πολίτες με μεγαλύτερο εισόδημα την πρόσβαση στις ίδιες υπηρεσίες, πληρώνοντας αναλογικά όμως, περισσότερα σε σχέση με αυτούς που έχουν μικρότερη δυνατότητα.

Ο Ι.Σ.Α. με ξεκάθαρο τρόπο τάσσεται ενάντια στις οριζόντιες περικοπές αλλά και στις οριζόντιες χρεώσεις του συστήματος υγείας.

Ενώ διασφαλίζει μέσα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους και μακροχρόνια άνεργους συνανθρώπους μας.

Με τον τρόπο αυτό , με έργο κι όχι με λόγια , απαντάμε στο σχόλιο που αναρτήθηκε σε Διαδικτυακή Πύλη Υγείας, που πρόσκειται φιλικά σε συνδικαλιστική παράταξη του χώρου της Αριστεράς, με το οποίο επιχειρείται σκόπιμα η διαστρέβλωση των θέσεων της Διοίκησης του Ι.Σ.Α. και του Προέδρου του Γ. Πατούλη.

Tromaktiko