Νομοσχέδιο – ΑΠΑΤΗ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Δελτίο Τύπου

Νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση με τις ευλογίες της τρόικας.

Αντί να προωθήσει άμεσα νομοσχέδιο για τη διαγραφή του χρέους των πλέον αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών, η κυβέρνηση επιχειρεί να τα παγιδέψει με το σκεπτικό «δώσε ότι μπορείς και σώσε» προς ικανοποίηση των τραπεζών που παράλληλα συνεχίζουν να ασκούν πίεση ακόμη και εκτός του πλαισίου του νόμου στους δανειολήπτες.

Μιλώντας στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, δήλωσε προχθές ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει σχετικό νομοσχέδιο με τέτοιον τρόπο ώστε να μη θιγεί η λεπτή ισορροπία με τις τράπεζες και το πιστωτικό σύστημα.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι αντί για διαγραφή ή έστω μείωση του χρέους, οι δανειολήπτες απλώς θα πληρώνουν λιγότερο κάθε μήνα, αλλά σε περισσότερες δόσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και την ανακεφαλαιοποίησή των τραπεζών

Ο υφυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορούμε να υποσχεθούμε διαγραφή των χρεών», όπερ σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα κάνει το χατίρι των τραπεζών και όχι των φτωχών.

«Μελετάμε το κόστος που θα δημιουργήσει η όποια ανακούφιση των δανειοληπτών» ολοκλήρωσε ο υφυπουργός ρίχνοντας εμμέσως την ευθύνη στα θύματα των τραπεζών για το ότι βρίσκονται στο βυθό και αντί η κυβέρνηση να απλώσει το χέρι να τους σώσει, το απλώνει για να τους βυθίσει κι άλλο μέσα στο νερό.

Τι σημαίνει όμως μια άτολμη ρύθμιση υπέρ των νοικοκυριών που έπεσαν στα δίχτυα των κερδοσκόπων;

Σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται αν η Ελλάδα ζήσει εικόνες του ’40 αυτό το χειμώνα με παιδιά κι ηλικιωμένους να τουρτουρίζουν από το κρύο περιμένοντας στο λαϊκό συσσίτιο, με νέους να βολοδέρνουν παραμιλώντας από την ανέχεια γαντζωμένοι σε έναν μικρόκοσμο υλικών αγαθών που έχασαν ξαφνικά και με μεσήλικες βυθισμένους στην απελπισία για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος περιμένει και ζητεί το αυτονόητο από την κυβέρνηση, να λάβει ρύθμιση για διαγραφή χρέους για τους φτωχότερους δανειολήπτες και μείωσης χρέους για όσους μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους ανάλογα με τη μείωση του συνολικού εισοδήματός τους αναλογικά με τα αυξημένα έξοδά τους, ειδικά σε ότι αφορά στην αύξηση των εισφορών στο κράτος.

danioliptes.gr