Την τρόικα έχει ανησυχήσει, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα και μια σειρά κινήσεων, οι οποίες θεωρούν ότι δείχνουν πως οι δικαστές θα εξαντλήσουν τις δυνατότητες παρέμβασης που έχουν ώστε να ανατρέψουν μέτρα τα οποία πιστεύουν ότι αντίκεινται στην εθνική νομολογία.
Τα σημάδια είναι:
– Οι διάφορες κινητοποιήσεις των δικαστών, με σημαντικότερη την απόφασή τους να κατέβουν από την έδρα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
– Οι αλλεπάλληλες συνεντεύξεις Τύπου των συνδικαλιστικών οργάνων, με σημαντικότερη την κοινή συνέντευξη Τύπου των πέντε δικαστικών ενώσεων στις 30 Οκτωβρίου, όπου έστειλαν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση ότι αν γίνουν νέες μειώσεις στους μισθούς τους, θα καταθέσουν αγωγές, κίνηση για την οποία έχουν ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους εκπροσώπους της Πολιτείας.
– Η ομόφωνη απόφαση στις 31 Οκτωβρίου της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις, την επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης και την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας.
Οι φόβοι ότι τα μέτρα του τρίτου μνημονίου μπορεί να βαλτώσουν σε δικαστικές παγίδες έχουν αξιολογηθεί από την τρόικα ως βάσιμοι και σοβαροί.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες η βοήθεια μεγάλων δικηγορικών γραφείων της Αθήνας τόσο για εκτιμήσεις τους για τις τυχόν εμπλοκές που μπορεί να προκύψουν, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διατυπωθούν οι επίμαχες διατάξεις, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα συνταγματικότητας.
Aegeantimes