Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ: Προμήθευσαν τζάμπα ιατρικά είδη στα δημόσια νοσοκομεία και τους λένε τώρα ότι χρωστάνε τα μαλλιοκέφαλά τους

Τι σημαίνει κράτος-μαφία και τράπεζες-μαφία το γνωρίζουμε πολύ καλά στην Ελλάδα. Η μια απάτη διαδέχεται την άλλη και οι αποκαλύψεις έρχονται σωρηδόν. Όμως, δεν ιδρώνει κανενός το αυτί για να μπούνε στη φυλακή όσοι ευθύνονται.

 

Έτσι, συνεχίζουν ανενόχλητα να εκβιάζουν και να απειλούν νομοταγείς ευσυνείδητους πολίτες που όχι μόνο αποδείχτηκε ότι ήταν… δωρητές τελικά στο κράτος αλλά κατηγορούνται τώρα ότι χρωστάνε τα μαλλιοκέφαλά τους στις τράπεζες. Μια από αυτές τις υποθέσεις αποκαλύπτει σήμερα ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.

Αφορά στους προμηθευτές ιατρικών ειδών στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι έφαγαν «κανονιά» από το κράτος και τώρα οι τράπεζες τους απειλούν με κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων τους, αφού προηγουμένως προχώρησαν σε παράνομες πρακτικές αισχροκέρδειας, παραβιάζοντας κατάφωρα ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα στην ατομική περιουσία.

Προμηθευτές ιατρικών ειδών σε δημόσια νοσοκομεία που νόμιζαν ότι έκαναν χρυσές δουλειές με το Δημόσιο, παραδίδοντας τους ιατρικά είδη αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ πριν από μερικά χρόνια απειλούνται τώρα από τις τράπεζες ότι θα αρπάξουν όλη την περιουσία τους με την ψευδή κατηγορία ότι τις οφείλουν όλα αυτά τα εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην ουσία αυτά τα ποσά τα οφείλει το κράτος στους προμηθευτές.

Μια από αυτές τις εταιρίες κέρδισε σε διαγωνισμό του Δημοσίου, αφού κατέθεσε την πιο συμφέρουσα προσφορά προς αυτό, να προμηθεύσει με διαγνωστικά αντιδραστήρια και άλλα ιατρικά είδη αξίας 93.435 ευρώ (+ΦΠΑ) το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας τον Ιούνιο-Δεκέμβριο του 2009.

Τότε το κράτος δεν πλήρωνε έγκαιρα και οι προμηθευτές είχαν ανάγκη να πάρουν τα χρήματα άμεσα για να συνεχίσουν να δουλεύουν.

Έτσι, πάγια τακτική των προμηθευτών που ουσιαστικά δέχονταν «κανόνι» από το Δημόσιο ήταν να καταθέτουν τα τιμολόγια μαζί με τις συμβάσεις σε τράπεζες της επιλογής τους και εκείνες τους χορηγούσαν άμεσα το 70% κατά μέσο όρο του ποσού που τους όφειλε το κράτος για τα ιατρικά είδη που του πούλησαν.

Κούρεψαν τα ομόλογα και ζημίωσαν προμηθευτές και νοσοκομεία Το ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε το 2010 ότι για τις οφειλές των δημοσίων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές θα δίδονταν το ποσό των 200.000 ευρώ σε κάθε προμηθευτή σε μετρητά και το υπόλοιπο θα δίδονταν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Έτσι, η συγκεκριμένη εταιρία έλαβε το ποσό των 95.000 ευρώ σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, πέρα από τα 200.000 ευρώ που έλαβε σε μετρητά για άλλες συμβάσεις προμήθειας ιατρικών ειδών. Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ήταν άτοκα και λήγουν στις 31-12-2013.

Τα ομόλογα εκδόθηκαν στο όνομα της εκάστοτε τράπεζας και όχι στο όνομα της προμηθεύτριας εταιρίας ιατρικών ειδών έτσι ώστε η τράπεζα να δώσει το 70% του ποσού στον προμηθευτή, σβήνοντας παράλληλα οποιαδήποτε οφειλή του.

Οι τράπεζες με τη σειρά τους μετέτρεπαν τα τιμολόγια και τις συμβάσεις σε ενέχυρο και τι έκαναν;

Αντί να λάβουν το ποσό που έδωσαν στους προμηθευτές από το κράτος, κινήθηκαν κερδοσκοπικά και κατηγόρησαν τους προμηθευτές ότι τους δάνεισαν αυτά τα χρήματα, ενώ κανονικά θα έπρεπε να σβήσουν την οφειλή, άνοιξαν αλληλόχρεους λογαριασμούς και ουσιαστικά μετέτρεψαν τους προμηθευτές ιατρικών ειδών σε…δανειολήπτες, κατηγορώντας τους ότι τους οφείλουν το ποσό που τους έδωσαν, κράτησαν ως αμανάτι τα τιμολόγια και τις συμβάσεις και τους επέβαλαν να πληρώνουν και τόκους για τρία χρόνια! Τόκους, οι οποίοι «έτρεξαν» με 13% το 2011!

Το 2012 έρχεται το τελειωτικό χτύπημα για τους προμηθευτές. Με απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κουρεύονται τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Κι όχι μόνο αυτό!

Μία ημέρα πριν από την απόφαση για το κούρεμα ενεργοποιήθηκε από την κυβέρνηση νόμος της δεκαετίας του ’50 που προέβλεπε τα αποθεματικά κεφάλαια των δημοσίων νοσοκομείων να περάσουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος και έτσι μειώνονται τρομακτικά και τα αποθεματικά των δημόσιων νοσοκομείων με αποτέλεσμα να υφίστανται οικονομικές ζημιές εκατομμυρίων ευρώ.

Με το κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου, τα ομόλογα που είχαν στα χέρια τους (και) οι προμηθευτές ιατρικών ειδών πέφτουν στην κατηγορία σκουπιδιών και έτσι η αξία τους μειώθηκε από 20.000 για παράδειγμα σε 4.000 ευρώ.

Οι τράπεζες σπάνε με τη σειρά τους τα ποσά που έχουν δώσει στους προμηθευτές για να φαίνονται ως δάνεια και για να τους κρατάνε δέσμιους ες αεί, ενώ οι οφειλές θα έπρεπε να είχαν διαγραφεί από τη στιγμή που το κράτος, και όχι οι προμηθευτές, έριξε την… κανονιά.

«Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε»

Η εταιρία που προμήθευσε ιατρικά είδη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας υποτίθεται δήθεν τώρα ότι χρωστά 70.000 ευρώ στους τραπεζίτες, μετά και το κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου, ενώ στην πραγματικότητα της χρωστάει το ελληνικό Δημόσιο λεφτά.

Το ποσό που η συγκεκριμένη εταιρία υποτίθεται ότι οφείλει στις τράπεζες είναι σχετικά μικρό μπροστά σε άλλες εταιρίες προμήθειας ιατρικών ειδών που νόμιζαν ότι έκαναν χρυσές δουλειές με το κράτος, υπογράφοντας συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων ευρώ και τώρα βρέθηκαν να χρωστάνε τα… πάντα όλα και οι τράπεζες επιτακτικά τους ζητάνε χρήματα απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με κατάσχεση άλλων περιουσιακών στοιχείων τους, όπως δήμευση των καταθέσεών τους.

Οι προμηθευτές -μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπόθεση, η οποία θα εξεταστεί μέσα στις επόμενες ημέρες, για να βρούνε το δίκιο τους απέναντι στο κράτος και στις τράπεζες. Σε περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης, είναι αποφασισμένοι να κινηθούν εναντίον του κράτους και των τραπεζών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος βρίσκεται στο πλευρό του Συλλόγου Προμηθευτών Νοσοκομείων και στηρίζει το δίκαιο αγώνα του απέναντι στο Δημόσιο και στις τράπεζες.

danioliptes.gr