Μας είπαν οι τράπεζες ότι οι Έλληνες χρωστάνε σε στεγαστικά δάνεια…74,3 δισ. ευρώ, μα δεν μας είπαν πόσα χρωστάνε εκείνες στους Έλληνες. Μήπως πάνω από 500 δισ. ευρώ;

Δυστυχώς δεν διαθέτουμε τα χρήματα που διαθέτουν οι τράπεζες για να συντάσσουμε ανάλογες εκθέσεις, αλλά ας πούμε ότι καταπίνουμε αβίαστα τα αριθμητικά στοιχεία που παραθέτουν οι τράπεζες ότι τις χρωστάμε ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 38,3% του Ακαθάριστου Εγχωρίου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας μας.

Τα στοιχεία είναι της Τράπεζας της Ελλάδας, τα οποία επικαλείται  μελέτης της Eurobank (άρθρο του Θεοδόση Σαμπανιώτη, Οικονομικού Αναλυτή της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Eurobank), αναφορικά με την πτώση των τιμών των ακινήτων στην χώρα. Χρωστάμε με άλλα λόγια το 38,5% του ΑΕΠ της χώρας στις τράπεζες.

Τα χρέη των δανειοληπτών στις τράπεζες 12 χρόνια πριν, το 2000, ήταν μόλις στα 11,2 δις ευρώ. Τότε όμως ήταν και λιγότερα τα δάνεια.

Οι καθυστερημένες εξοφλήσεις των δανείων ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2012 στο 20,2% του συνόλου, έναντι 15% του 2011, 10% του 2019 και 3,6% του 2007. Πόσα όμως μας οφείλουν οι τράπεζες.

Τα ίδια τα έγγραφα ΦΕΚ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως αποδεικνύουν πόσα έχουν αρπάξει οι τράπεζες από τους Έλληνες φορολογούμενους μέσω των βουλευτών των εκάστοτε κυβερνώντων κομμάτων.

Με υπουργικές αποφάσεις τα χρέη των τραπεζών που τα έχουν φορτώσει στους πολίτες ξεπερνάνε τα 240 δισ. ευρώ μόνο σε ότι αφορά στην ανακεφαλαιοποίησή τους και αν υπολογίσουμε ότι οφείλουν άλλα τόσα ενδεχομένως και παραπάνω σε ξένες τράπεζες τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το χρέος των εγχώριων τραπεζών ξεπερνά τα 500 δισ. ευρώ.

Όμως, δεν μίλησε κανείς για χρέος του εγχωρίου τραπεζικού συστήματος και χρέος ενός κράτους που πλιατσικολογήσανε οι εκάστοτε κυβερνώντες αλλά για χρέος γενικά της Ελλάδας. Οι άνθρωποι που προκάλεσαν την κρίση ισχυρίζονται τώρα ότι η επιδότηση των τραπεζών πρέπει να συνεχιστεί για να μην… πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Στην έκθεση βέβαια των τραπεζών που παραδέχονται ότι οι τιμές στα ακίνητα δεν έχουν πέσει τόσο όσο μειώθηκε η οικονομική δύναμη των νοικοκυριών, αναφέρεται ότι για να λυθεί το πρόβλημα, πρέπει να εφαρμοστούν οι όροι του μνημονίου….

Όροι, που τους εφαρμόζουν μόνο οι φορολογούμενοι, οι δανειολήπτες, ενώ την ίδια ώρα παραμένουν ασύδοτοι και παίρνουν… «μαύρα» (68,5% του μισθού τους δεν φορολογείται) οι βουλευτές, οι τράπεζες και οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και εισοδηματίες.

danioliptes.gr