Κατάργηση του μνημονίου, εθνικοποίηση των τραπεζών και αναδιανομή του πλούτου, προτείνει ως προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ Λαφαζάνης υποστηρίζει ότι η εθνικοποίηση των τραπεζών θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να ασκήσουν πολιτική με κριτήρια αναπτυξιακά και όχι για το συμφέρον των μετόχων. Παράλληλα κάνει λόγο για κούρεμα των δανείων των ιδιωτών που θα γίνει με ένα εθνικοποιημένο τραπεζικό σύστημα.

Περισσότερες διευκρινήσεις για το πρόγραμμα εθνικοποίησης των τραπεζών που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε το radio1d.gr από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν. Ο κ Λαφαζάνης δήλωσε «υπ’ ατμόν» τονίζοντας ότι δεν είχε ούτε 5 λεπτά για να ενημερώσει σχετικά τους ακροατές.

Ο  Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας καταναλωτών Βορείου Ελλάδος έχει επανειλημμένα διατυπώσει την άποψη ότι η μόνη λύση για την έξοδο από την κρίση είναι να κηρύξουν χρεοκοπία οι τράπεζες, να κρατικοποιηθούν και να σταματήσει  η αφαίμαξη του Έλληνα φορολογούμενο. Τέλος τις τράπεζες μπορεί και πρέπει να τις αναλάβει το κράτος. Αυτό μπορεί να γίνει εν μια νυχτί μιας και οι παροχές του κράτους προς αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ την τρέχουσα αξία του συνόλου των μετοχικών κεφαλαίων τους. Όχι για να φορτώσει τα χρέη τους, κρυφά και φανερά, στον φορολογούμενο, αλλά για να διαγράψει τα ενεργητικά χωρίς αντίκρισμα.

Άρα απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προτείνουν εθνικοποίηση των ελληνικών τραπεζών δε βγαίνουν να στηρίξουν ανοιχτά τις προτάσεις του κι επιλέγουν πού και πότε θα μιλήσουν αφήνοντας τους βουλευτές της κυβέρνησης να αλωνίζουν.

Στην πρόταση Λαφαζάνη για εθνικοποίηση των τραπεζών και αναδιανομή του πλούτου απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης λέγοντας ότι «Χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στις χορηγήσεις θα δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια». Λίγο αργότερα,  ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λεωνίδας Γρηγοράκης διερωτήθηκε: «Πού θα βρει τα χρήματα για όλα αυτά που λέει ο κ. Λαφαζάνης;».

Όσο αφήνετε αναπάντητες τις ερωτήσεις όπως αυτή του κ Γρηγοράκη, κύριε Λαφαζάνη, όλες οι προσπάθειες για κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών και παράλληλη ελάφρυνση των δανειοληπτών θα πέφτουν στο κενό.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές αυτών που υποστηρίζουν την ανάγκη εθνικοποίησης και των τραπεζών, όπως έχει γίνει και στην Ολλανδία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το ολλανδικό δημόσιο προχώρησε και στη δεύτερη εθνικοποίηση τράπεζας μετά το 2008. Το Ολλανδικό Δημόσιο απέκτησε τον έλεγχο της SNS Reaal, η οποία βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης από ζημίες που οφείλονται σε  δάνεια στον τομέα των ακινήτων.

Μετά την κρατικοποίηση της DSBBank, η SNS Reaal, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας και βασική για το τραπεζικό σύστημα, πέρασε υπό τον έλεγχο του Ολλανδικού Υπουργείου Οικονομικών με το κόστος για τους φορολογούμενους να αγγίζει  τα 3,7 δισ. ευρώ.

Η κρατικοποίηση μίας τράπεζας στην Ολλανδία στοίχισε μόλις 3,7 δις ευρώ την ώρα που μέχρι στιγμής η στήριξη των ελληνικών τραπεζών έχει κοστίσει περισσότερα από 234 δις ευρώ στους Έλληνες πολίτες και η αφαίμαξη τους συνεχίζεται.

Παραδείγματα, όπως αυτά της ολλανδικής SNSReaal, αποδεικνύουν στα «μεγάλα κεφάλια» του οικονομικού επιτελείου ότι ο πακτωλός των χρημάτων με τον οποίο συνεχίζουν να στηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες θα ήταν πιο ωφέλιμο αν αξιοποιούνταν για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καταφέρνει όμως και αντιστέκεται σε οποιεσδήποτε πιέσεις και διατηρεί αμετάβλητο τον τοκογλυφικό και σαράφικο χαρακτήρα του βρίσκοντας τα κατάλληλα πρόσωπα να διασφαλίσουν εσαεί τα συμφέροντα.

Ο «τραπεζικός χάρτης» ξαναγράφεται, με τους βασικούς μετόχους και τους ανθρώπους που έχουν τη δύναμη, κατ’ αρχήν με τις μετοχές που κατέχουν, να επηρεάσουν την πορεία των πραγμάτων, να αναδειχθούν σε «πόλους» ευρύτερων κεφαλαιακών συσπειρώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ώστε να διεκδικήσουν μερίδιο από το πλιάτσικο. Στα πλαίσια αυτά δεν αφήνουν το χώρο για κρατικές τράπεζες, έστω και για δήθεν, ούτε και για αμιγώς τραπεζικά ιδρύματα, όπως είναι η Εμπορική με την Credit Agricole.

Δεν υπάρχει τέτοιος χώρος και τέτοια δυνατότητα γιατί οι τράπεζες θέλουν να συνεχίσουν να αντλούν κεφάλαια από το ελληνικό δημόσιο και παράλληλα να συνεχίσουν να ασκούν το ληστρικό τους έργο εις βάρος των Ελλήνων δανειοληπτών και καταθετών – ναι, υπάρχουν και τέτοιοι. Κι όλα αυτά, με τις πλάτες της κυβέρνησης, που κυριότερο μέλημα της εξακολουθεί να εξασφαλίζει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος κι όχι η επιβίωση του ελληνικού λαού.

Danioliptes.gr