Απευθείας πρόσβαση για έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων αποκτούν από την προσεχή Τρίτη εξειδικευμένοι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ.

Της Μήνας Αφεντούλη

Θα έχουν άμεση πρόσβαση σε κάθε λογαριασμό που τηρείται σε 53 πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και σε κάθε κίνηση κεφαλαίων σε βάθος δεκαετίας. Με το νέο σύστημα, στελέχη του Σώματος εκτιμούν ότι μέχρι τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η διασταύρωση καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι θα βάλει στο χέρι τις αδήλωτες καταθέσεις και θα πιάσει στη «φάκα» τους φοροφυγάδες. Πρόκειται για άλλο ένα πυροτέχνημα μίας και αυτό το εγχείρημα δεν πρόκειται να επιφέρει αποτέλεσμα για δύο λόγους:

1ον. Η σύσταση συστήματος Μεγάλου Αδερφού στις κινήσεις των λογαριασμών  μόνο ανασταλτικά θα μπορούσε να λειτουργήσει στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει τον επαναπατρισμό των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Άλλωστε μέχρι στιγμής, η επιστροφή των καταθέσεων στην Ελλάδα αποτελεί μία σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών. Αν και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας για τις καταθέσεις δείχνουν σαφώς μια σχετικά σταθερή τάση επιστροφής  καταθέσεων στις τράπεζες. Η “τάση” αυτή όμως σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει την κατάσταση… ανακοπής, που παραμένει επίσης σταθερή όσο αφορά την διάθεση των τραπεζών να ξεσφίξουν έστω και λίγο την στρόφιγγα των δανείων. Άλλωστε, οι τράπεζες εξακολουθούν να διοχετεύουν τα διαθέσιμα κεφάλαια σε εργαλεία που διευκολύνουν την απομόχλευσή τους και όχι σε δανειακές ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

2ον. Οι «κατ επάγγελμα» φοροφυγάδες έχουν ήδη ανακαλύψει όλους εκείνους του μηχανισμούς για να παραμένουν στο απυρόβλητο. Άρα, ακόμη και με άμεση σύνδεση των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών το Υπουργείο Οικονομικών δε θα καταφέρει να βάλει στο χέρι τους φοροφυγάδες.

Κι όχι γιατί δε μπορεί αλλά γιατί δε θέλει. Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που πριν από λίγες ημέρες προώθησε στη Βουλή μία διάταξη που “χαρίζει” πρόστιμα σε καταθέτες της λίστας Lagarde. Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να προστατεύει και να ενισχύει τους δικούς του ανθρώπους την ώρα που πατά στο λαιμό τους Έλληνες πολίτες και προχωρά στην κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών ακόμη και για 300 ευρώ.

Το ΣΔΟΕ διαφημίζει την έναρξη του κυνηγιού της φοροδιαφυγής την ώρα που οι εφορίες έχουν τη δυνατότητα να βάζουν χέρι σε καταθέσεις ιδιωτών ακόμη και για μικροποσά. Καθημερινά δεκάδες πολίτες ανακαλύπτουν ότι έχουν παγώσει οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί από την εφορία χωρίς να τους έχει καν ειδοποιήσει. Γιατί αυτος ο μηχανισμός δεν ακουμπά τους μεγαλοοφειλέτες;

Τη στιγμή που ο «χορός» των εκατομμυρίων και της φοροδιαφυγής… καλά κρατεί, η δικαιοσύνη και οι οικονομικές υπηρεσίες της χώρας αποφάσισαν να δείξουν όλη τους τη σκληρότητα σε έναν συνταξιούχο ελεύθερο επαγγελματία από την Αμαλιάδα, διατάσσοντας την κατάσχεση του σπιτιού του για μια οφειλή στην εφορία της τάξης των… 1.753 ευρώ!

Γι’ αυτό μάλιστα το «δυσθεώρητο» ποσό της οφειλής, που μαζί με το πρόστιμο φτάνει στα 2.095 ευρώ, η εφορία διέταξε την κατάσχεση ενός ακινήτου με αντικειμενική αξία 80.000! Ενός ακινήτου δηλαδή που η εμπορική του αξία, πριν την οικονομική κρίση, θα ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ!

Η δύναμη της κρατικής μηχανής εξαντλείται μόνο απέναντι στους μικρούς κι αδύναμους, αφήνοντας τους δυνατούς και μεγάλους στο απυρόβλητο.

Ακόμη κι αν τελικά το ΣΔΟΕ αποκτήσει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς φοροφυγάδων, όπως στην περίπτωση των συγγενών του Γ. Παπακωσταντίνου, κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα έρθει στη φόρα η κίνηση του μαύρου χρήματος που φέρεται ότι καλύπτουν.

danioliptes.gr