Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα που, στο παρά ένα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό την Κυριακή το μεσημέρι.

 

Η Τρόικα πιέζει έντονα για απολύσεις στο δημόσιο και βάζει διαρκώς νέα θέματα στο τραπέζι, μπλοκάροντας τις αποφάσεις για την τύχη των ελληνικών τραπεζών, ενώ στον αέρα βρίσκεται και η δόση του Μαρτίου των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η σημερινή συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα ματαιώθηκε διότι η πλευρά των δανειστών δεν ήταν έτοιμη να δώσει απαντήσεις και αντιπροτάσεις στα στοιχεία που τους παρουσίασε η κυβέρνηση. Ανάλογα με το αν θα τις αποστείλουν και πότε, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την Κυριακή με τον Γιάννη Στουρνάρα, πριν ή μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, «το μεγάλο θέμα είναι το δημόσιο». Οι δανειστές θέλουν να ακούσουν τις «μαγικές λέξεις»: σχεδιασμός, απολύσεις, οργανογράμματα και πλάνο διαθεσιμότητας. O αριθμός που θέλει η τρόικα για μείωση παραμένουν τα 25.000 άτομα, ενώ στο «τραπέζι» είναι και οι απολύσεις 1.000 επίορκων που θα αντικατασταθούν από 1.000 νέους με προσόντα.

«Κλειδί» η τύχη ΤΤ-Proton

Για τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τρόικα εξετάζει το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί. Το θέμα είναι αν χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος ή όχι στον τραπεζικό χώρο. Προφανώς θέλουν, μετά την ανάληψη από την Πειραιώς των κυπριακών τραπεζών, να υπάρξει τρόπος ώστε να απορροφηθούν ΤΤ και Proton Bank από κάποια άλλη μεγάλη τράπεζα, που δεν θα μπορεί να είναι –όπως όλα δείχνουν- η Eurobank μετά τη συγχώνευση.

Ο φόρος ακινήτων θα κρίνει αν θα έρθουν άλλα νέα μέτρα

Η Τρόικα φαίνεται να υποχωρεί πάντως στο θέμα των ρυθμίσεων χρεών και στο «παζάρι» για το νέο φόρο ακινήτων. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να σημαίνει ότι «χαλαρώνουν» οι πιέσεις για νέα πρόσθετα μέτρα από φέτος. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζαν την ανέφεραν πως «τείνουν» να εξαλείψουν το δημοσιονομικό κενό των 2,3 δισ. για το 2013. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της απόδοσης των ρυθμίσεων χρεών (φαίνεται να «κλειδώνουν» οι 12 δόσεις για την πάγια ρύθμιση και για 36 έως και 48 δόσεις για την νέα ρύθμιση) αλλά και από το «χαράτσι» στα ακίνητα.

«Περιμένουμε την απάντηση τους για το χαράτσι και για τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις που δώσαμε για το κλείσιμο μέρους του κενού των 200 εκατ. ευρώ» ανέφερε η ίδια πηγή. Συμπλήρωνε επίσης ότι η ελληνική πλευρά επικαλείται το γεγονός πως «η είσπραξη του χαρατσιού πάει πολύ καλύτερα από ότι υπολογίζαμε», αν και υπάρχουν ενδείξεις πως το συνολικά κρατικά έσοδα του Μαρτίου ήταν αισθητά μειωμένα έναντι των στόχων.

Με τα δεδομένα αυτά, στον αέρα βρίσκεται η δόση των 8,8 δισ. Η δόση των 6 δισ. ευρώ δεν θα έρθει πριν το Eurogroup στις 13 Μαΐου. Από πλευράς τους οι δανειστές «θέλουν να κλείσουν όλα τα θέματα μαζί για να εκταμιευθούν τα 8,8 δισ. ευρώ μία και έξω. Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να κλείσει άμεσα το ζήτημα του δημοσίου για να πάρουμε τα 2,8 εντός Απριλίου και μετά ας έρθουν τα 6 δις. ευρώ τον Μάιο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα διαθέσιμα του κράτους επαρκούν έως 20 Μαΐου που λήγει ύψους 6 δισ. ευρώ ομόλογο που πρέπει να πληρωθεί.

Παρόλα αυτά, διαφωνίες παραμένουν με την τρόικα σε 5-6 θέματα. Η ελληνική πλευρά αναμένει τις προτάσεις τους, γι΄ αυτό άλλωστε αναβλήθηκε και η συνάντηση του Σαββάτου.

protothema