Λούκα Κατσέλη: «Να μην υπονομεύει τον νόμο για τα υπερχρεωμένα η κυβέρνηση»

Να μην πληρώνει ο δανειολήπτης τις τράπεζες καμία δόση για όσο καιρό εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσής του στο ειρηνοδικείο για το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δήλωσε στο Radio1d.gr η Λούκα Κατσέλη, αρχιτέκτονας του νόμου 3869/2010, χάρη στον οποίο δεκάδες χιλιάδες Ελληνες βρήκαν το δίκιο τους απέναντι στις τράπεζες. 
Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας και πρώην υπουργός Οικονομίας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέφρασε την απαισιοδοξία της για την έκβαση της κρίσης όσο εφαρμόζεται η σημερινή πολιτική.

Για τις παρεμβάσεις υπέρ των τραπεζών στον νόμο που φέρει τυπικά το όνομά της δήλωσε ότι «μια οικογένεια με όλα τα μέλη της άνεργα δεν μπορεί να πληρώνει έστω ένα μικρό ποσό ως δόση στις τράπεζες κάθε μήνα για όσο περιμένει να εκδικαστεί η υπόθεσή της από τη στιγμή που δεν έχει κανένα εισόδημα. Είναι απαγορευτική η υποχρεωτική ελάχιστη μηνιαία καταβολή για τους πολίτες. Θα πρέπει να απαγορευτεί ή έστω να κρίνει κάθε ειρηνοδίκης αν θα πρέπει να πληρώνει ο οφειλέτης ή όχι κάποια ελάχιστη μηνιαία καταβολή ως δόση στην τράπεζα. Ο όρος αυτός που προωθεί η κυβέρνηση θα καταστήσει λιγότερο δυνατή την προσφυγή στο δικαστήριο και μάλιστα με τον όρο αυτό ανατρέπεται μια από τις βασικές διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τουλάχιστον θα πρέπει να κρίνει ο ειρηνοδίκης ποιος θα πληρώνει, αν μπορεί, μια ελάχιστη μηνιαία δόση προς την τράπεζα μέχρι η υπόθεσή του να εκδικαστεί. Π.χ. το αφήνουμε σε εμάς αντί στο δικαστήριο. Ηταν ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του νόμου.
Η ίδια υπενθύμισε ότι όταν σχεδιαζόταν ο νόμος, η ίδια συγκρούστηκε με τις τράπεζες για τα στεγαστικά δάνεια σε ότι αφορά στην ελάχιστη μηνιαία καταβολή δόσης.
«Πούλησαν τα στεγαστικά δάνεια σε τίτλους σε τρίτους κι όταν σταματά η εξόφληση δανείων με την υπαγωγή στη δικαστική διαδικασία, αυτό έχει κόστος και για την τράπεζα και ο δανειολήπτης θα πρέπει να δικαιολογήσει τη χασούρα και για αυτό το λόγο οι τράπεζες θέλουν ο δανειολήπτης να πληρώνει έστω ένα κάποιο ποσό», εξηγεί η κα. Κατσέλη. 
 
«Να συμπεριληφθούν και οι έμποροι στο νόμο»
«Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πρέπει να επεκταθεί στους εμπόρους με παράλληλη αναθεώρηση του απαρχαιωμένου πτωχευτικού κώδικα.  Δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα. Αυτά όλα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μπορεί αυτό να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην έξοδο από την κρίση. Ακριβώς αυτό που χρειάζεται είναι η στήριξη της αγοραστικής κίνησης. Τουλάχιστον οι ρυθμίσεις των δανείων, όταν γίνονται σωστά, τονώνουν την αγοραστική κίνηση και δεν αποτελεί βάρος στις τράπεζες» δήλωσε η κα. Κατσέλη.
Οσο για τη νέα ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια που αφορά λιγότερους από 200.000 δανειολήπτες, η κα. Κατσέλη δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα μέτρο που δεν είναι αποτελεσματικό για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά»
Οσο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό δήλωσε ότι «έλεγε η κυβέρνηση ότι θα ενισχύσει και όχι ότι θα καταργήσει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Θα ήταν καλό αυτό διότι με αυτό τον τρόπο θα φτάνουν λιγότερες υποθέσεις στα δικαστήρια για αποσυμφόρηση των δικών. Ομως, δεν νομίζω ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει προς όφελος του δανειολήπτη τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ακόμη κι αν εφαρμοστεί, ο δανειολήπτης θα πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη αυτοβούλως και όχι να το χάσει αυτόματα ή να το χάσει μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα. Το ζήτημα είναι με ποια κριτήρια θα πραγματοποιηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Να διαφυλάξουμε το δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο του απέναντι στις τράπεζες και όχι να του επιβληθούν όρια λόγω παρέλευσης χρόνου», τόνισε.
«Ο διαμεσολαβητής στη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού θα πρέπει να είναι έμπειρος και υπάρχουν έμπειρα στελέχη στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας». 
 
«Να διαπραγματευθούμε με την τρόικα»
Μπορούμε ή όχι να διαπραγματευθούμε τη ρύθμιση δανείων; Η κα. Κατσέλη δηλώνει πώς ναι, αν και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει εκχωρήσει τα δικαιώματά αυτά στους δανειστές της. 
«Είναι πολιτικά βαθύτατο θέμα και η αλήθεια είναι ότι στην ουσία δεν εκχωρήσαμε τη δυνατότητα ρύθμισης των δανείων στην τρόικα. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να διαπραγματευθεί καλύτερα το θέμα, αλλά δεν το κάνει. Όμως, όταν δεν μπορείς να πληρώσεις τις δόσεις του δανείου για τα επόμενα χρόνια και όλοι παραδέχονται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και διαχειρίσιμο πρέπει να γίνει σωστή διαπραγμάτευση ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα.  Δεν είχαμε ούτε θα έχουμε τα έσοδα που θα καλύπτουν τις οφειλόμενες δόσεις και μετά από το 2020 με αυτή την πολιτική που ακολουθείται σήμερα και δεν θα υπάρχουν ούτε επενδύσεις», δήλωσε η κα. Κατσέλη.
«Να καθίσει η κυβέρνηση με τους δανειστές και να διαπραγματευθεί νέο πλαίσιο εξόφλησης των δόσεων των δανείων. Επρεπε αυτό να γίνει μετά από τις εκλογές και χάσαμε πολύτιμο χρόνο ώστε να συμφωνήσουμε σε αναδιάρθρωση του χρέους, περισσότερο κούρεμα του χρέους, σε μια λύση εξόδου από την κρίση που δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση δεν προωθεί», τόνισε η πρώην υπουργός.
 
 
Τρεις προτάσεις για έξοδο από την κρίση
«Χρειάζεται ανατροπή αυτής της πολιτικής, γιατί διαφορετικά θα έχουμε περισσότερους υπερχρεωμένους και περισσότερα μη ενήμερα δάνεια. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να διακοπεί», δήλωσε η κα. Κατσέλη
«Για την έξοδο από την κρίση χρειάζονται βασικά τρία βήματα 
Πρώτον. Αναδιάρθρωση χρέους με πολιτική διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Δεύτερον. Συμφωνία όλων σε πέντε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, π.χ. στο φορολογικό, στη λειτουργία του Δημοσίου τομέα, στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αν προχωρήσουμε σε συμφωνία, θα εξοικονομήσουμε πόρους και θα κάνουμε βήματα προς την ανάπτυξη.
Τρίτον και βασικότερο. Να ληφθούν μέτρα στήριξης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με αναδιάταξη των πόρων του ΕΣΠΑ για το 2013 και το 2014 μέσω της δημιουργίας ενός προγράμματος απασχόλησης για 200.000 θέσεις. Το κόστος του προγράμματος αναμένεται να είναι 3,5-4 δισεκατομμύρια ευρώ και οι πόροι είναι διαθέσιμοι στο ΕΣΠΑ, αλλά ο χρόνος περνά και αν δεν προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση θα παραμείνουμε πάλι σε ύφεση.
Πρέπει να ληφθούν μέτρα ανακούφισης και για τις ρυθμίσεις των δανείων και μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας. Πολλά είναι τα εμπόδια κι όταν έχεις μόνο το ΕΣΠΑ ως αιμοδότη της πραγματικής οικονομίας χρησιμοποίησε το ώστε ο κόσμος να είναι στην εργασία και όχι εξαθλιωμένος», δήλωσε η υπουργός.
Για την τροπολογία, με την οποία οι κυβερνώντες χορήγησαν ασυλία στα μέλη των δ.σ. των τραπεζών για τα θαλασσοδάνεια που μοίρασαν στους δικούς τους ανθρώπους η κα. Κατσέλη τόνισε ότι «δεν είδα να υπάρχει κατακραυγή για τη (ν)τροπολογία. Το ζήτημα δεν είναι τόσο η δανειοδότηση των κομμάτων, αλλά πώς εγκρίθηκε να δανειοδοτηθούν και αν εφαρμόστηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για τη χορήγηση των δανείων. Όταν στην πολιτική τα πάντα ανατρέπονται, δεν μπορείς να μοιράζεις τέτοιου είδους δάνεια. Είναι σκάνδαλο.
Η ίδια τονίζει ότι τέτοιες πολιτικές οδηγούν στην υπονόμευση της ίδιας της δημοκρατίας. 
«Δυστυχώς, το κοινοβουλευτικό σύστημα έχει χάσει την αξιοπιστία του και ο κόσμος δεν το εμπιστεύεται. Υπάρχει υπονόμευση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και αυτό θα έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις για πολλά χρόνια και θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή όλων μας για την ανατροπή αυτής της κατάστασης», είπε σχετικά.
 
«Είμαι απαισιόδοξη για την έκβαση της κρίσης»
«Είμαι απαισιόδοξη όσον αφορά στην έκβαση της κρίσης. Η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία φουντώνει, η ανισότητα μεγαλώνει και η κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση να διαπραγματευτεί. Βλέπουμε μια Γερμανία που ακολουθεί χωρίς κανένα ενδοιασμό μια πολιτική αποδιοργάνωσης της ευρωζώνης και ο κόσμος βρίσκεται σε σοκ. Πρέπει να υπάρξει αντίδραση ώστε να υπάρξει ανατροπή. Οποιος κάθεται σπίτι του και προσπαθεί να λύσει ατομικά το πρόβλημά του, δεν κάνει τίποτα. Κάθε ένας έχει αίσθημα απογοήτευσης και είναι μεγάλο βάρος για την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει τέτοιες κινήσεις ώστε να δώσει ελπίδα στον κόσμο για να ανατραπεί η κατάσταση. Εμείς ως Κοινωνική Συμφωνία με ημερίδες, εκδηλώσεις προσπαθούμε να προβάλλουμε στον κόσμο ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική και αξιόλογοι άνθρωποι που θα την εφαρμόσουν. Ο κόσμος πρέπει μαχητικά να βγει έξω και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του», είπε. Οσο για τις εκλογές ανέφερε ότι «το ενδεχόμενο εκλογών θα εξαρτηθεί από την πίεση της κοινωνίας.
 
danioliptes.gr