Τον σταυρό του μαρτυρίου σηκώνουν οι δικαιούχοι των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας

Αλαλούμ κυριαρχεί γύρω από το τι θα συμβεί με τα δάνεια που έχουν λάβει περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας καθώς και γενικότερα με τα βοηθήματα που δίδονταν σε πάνω από ένα εκατομμύριο δικαιούχους, οι οποίοι πλέον δεν γνωρίζουν που να απευθυνθούν για να λάβουν έστω μια βεβαίωση οφειλών από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και να ενημερωθούν που θα δίνουν το οφειλόμενο ποσό, καθώς φοβούνται μη τυχόν χάσουν τις κατοικίες τους λόγω των ανενημέρωτων δανείων που έχουν λάβει. 

Η έρευνα του Συλλόγου μας έγινε μια ημέρα μετά από την απόρριψη της πρότασης νόμου που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή για την επανασύσταση των δύο οργανισμών και την απάντηση του υφυπουργού Εργασίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι η πρόταση έγινε σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. 

Στην προσπάθειά μας να βρούμε μια άκρη στο κουβάρι που έχουν τυλίξει οι μνημονιακές κυβερνήσεις όλους αυτούς τους ανθρώπους καταρχήν με τον τερματισμό της χορήγησης δανείων από τον ΟΕΚ καταρχήν  από τον Ιούλιο του 2010 και με την κατάργηση των δύο οργανισμών τον Φεβρουάριο του 2012 εντοπίσαμε καταρχήν την ιστοσελίδα www.pdoeke.gr στο Ιντερνετ, όπου θα μπορούσαν να απευθυνθούν οι δικαιούχοι των δύο οργανισμών, ειδικά όσοι έχουν λάβει δάνεια, για να λάβουν βεβαίωση πληρωμών.

Στην ιστοσελίδα υπάρχει τηλεφωνικός κατάλογος των εναπομείναντων γραφείων υποστελεχωμένων από προσωπικό που δεν καλύπτουν όλους τους νόμους. 

Για τους νομούς που δεν καλύπτονται από τα εναπομείναντα γραφεία, οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθύνονται στους προϊσταμένους ΚΠΑ στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα τους παραπέμψουν με τη σειρά τους σε εξειδικευμένους υπάλληλους που θα μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν, σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από τον διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΑΕΔ, Δημήτρη Καραμπέρη.

Το αρχείο, ο φάκελος δηλαδή κάθε δικαιούχου και κάθε δανειολήπτη σε κάθε νομό ξεχωριστά έχει μεταφερθεί στα γραφεία ΚΠΑ του ΟΑΕΔ. 

Μόλις επτά υπάλληλοι στελεχώνουν το γραφείο που εξυπηρετεί τους δικαιούχους του ΟΕΚ και του ΟΕΕ στη Θεσσαλονίκη. Τα γραφεία βρίσκονται στη συμβολή των οδών Ερυθρού Σταυρού 1 και Ζηργάνου στην περιοχή Βότση στην Καλαμαριά έναντι του στρατοπέδου Νταλίπη.

Εκεί, οι δανειολήπτες μπορούν να λάβουν βεβαίωση οφειλών ώστε να προχωρήσουν στη διαδικασία για ρύθμιση των οφειλών τους μέσω της υπαγωγής τους στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. 

Στο σκοτάδι δικαιούχοι και υπάλληλοι

Πάντως, η αβεβαιότητα παραμένει γύρω από το τί θα συμβεί με τα δάνεια των δανειοληπτών και που καταλήγουν τελικά τα χρήματα που δίνουν. Σύμφωνα με τον κ. Καραμπέρη οι δύο οργανισμοί ή καλύτερα ότι απέμεινε από αυτούς έχουν υπαχθεί στον ΟΑΕΔ. Ο ίδιος παραπέμπει τους δικαιούχους στα κατά τόπους γραφεία που υπάρχουν για να εξυπηρετηθούν και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου οι εργατικές κατοικίες σε συγκροτήματα εργατικών κατοικιών μόνο ξεπερνούν τις 4.000, ενώ κατά πολύ περισσότερα διαμερίσματα και κατοικίες έχουν αγοραστεί από δικαιούχους του ΟΕΚ που έλαβαν στεγαστικά δάνεια από τον οργανισμό. 

«Το τί θα γίνει δεν θα το απαντήσει κανείς», παραδέχονται οι ίδιοι οι υπάλληλοι που καλούνται να εξυπηρετήσουν δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους. Οι ίδιοι καταγγέλλουν έλλειψη σχεδίου σχετικά με όλους αυτούς τους δικαιούχους των δύο οργανισμών και δεν γνωρίζουν για πόσο ακόμη θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα γραφεία εξυπηρέτησής τους.

Πάντως, ο κ. Καραμπέρης ήταν κατηγορηματικός, δηλώνοντας ότι οι δικαιούχοι στη Θεσσαλονίκη εξυπηρετούνται μόνο από τα συγκεκριμένα γραφεία, ενώ εκτίμησε ότι λογικά η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ρύθμιση των ανεξόφλητων στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει οι δανειολήπτες μέσω ΟΕΚ, οι οποίοι προς το παρόν μπορούν να υπαχθούν μόνο στον νόμο για τα υπερχρεωμένα για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Η κατάργηση των δύο οργανισμών αποτέλεσε ίσως ισχυρότερο πλήγμα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ακόμη κι από τη μείωση των μισθών ή των συντάξεών τους, καθώς οι παροχές που χορηγούνταν από το κράτος μέσω του ΟΕΚ και του ΟΕΕ αποτελούσαν το αποκούμπι του φτωχού για να μπορέσει να ξεφύγει από τη μιζέρια που του επέβαλαν οι κυβερνήσεις μέσω των Μνημονίων.

Τους στέρησαν ουσιαστικά την ψυχαγωγία, μέσω της κατάργησης των εισιτηρίων σε πολιτιστικά δρώμενα (θεατρικές παραστάσεις κ.α.) και τις φθηνές διακοπές μέσω της κατάργησης των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού. 

danioliptes.gr