3 Φεβρουαρίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

ΕΚΤ: Η …Μεγάλη Πέμπτη των επιτοκίων – Ανεργία και πληθωρισμός φέρνουν μείωση

1 min read

Η ανεργία στην Ευρωζώνη που αυξήθηκε σε νέο επίπεδο – ρεκόρ, και ο πληθωρισμός που παράλληλα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της τριετίας, φέρνουν την ΕΚΤ προ των πυλών μιας μείωσης του βασικού επιτοκίου με στόχο την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Απρίλιο στο 1,2%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2010 και σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση σε περισσότερο από 4 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που αντανακλούν την κατάσταση της οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση.

Έτσι, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών βρίσκεται πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι κοντά, αλλά κάτω από το 2%, ενώ οι οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέμεναν πληθωρισμό 1,6%.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στο 12,1% από 12% τον Φεβρουάριο.

Με βάση τα στοιχεία αυτά,οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει στη συνεδρίαση του ΔΣ της (την Μ. Πέμπτη) το βασικό της επιτόκιο για να τονώσει την οικονομία που βρίσκεται για δεύτερη φορά από το 2009 σε ύφεση.

bankwars

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.