1 Φεβρουαρίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Οι τραπεζίτες κωφεύουν στα αιτήματα των αστυνομικών για άρση της παρακράτησης του μισθού τους

1 min read

Ενώπιον άλλης μίας παράλογης τακτικής των πιστωτών τους, και συγκεκριμένα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Ταμείου παρακαταθηκών και δανείων βρίσκονται χιλιάδες αστυνομικοί υπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες μελών του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, δεκάδες αστυνομικοί βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην τακτική των πιστωτικών ιδρυμάτων να μην αποδεσμεύουν τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη από τον οποίο παρακρατά κάθε μήνα ποσό ύψους ίσου με τη συμφωνηθείσα δόση για την αποπληρωμή του δανείου.

 

«Μας κόβουν τα πόδια καθημερινά με τις επανηλειμμένες περικοπές μισθών αλλά και τη σκληρή τακτική που κρατάνε όσον αφορά τα δάνεια που είχαμε λάβει πριν ακόμη ξεκινήσει η κρίση» τονίζει μιλώντας στο radio1d.gr αστυνομικός – μέλος του συλλόγου δανειοληπτών. «Είναι δεκάδες οι συνάδερφοι οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή στο νόμο 3869/2010 καθώς αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, και παρόλα αυτά συνεχίζουν να τους παρακρατούν τμήμα από το μισθό τους αγνοώντας τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Με αφορμή τις καταγγελίες, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος απηύθυνε επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, στην οποία εκθέτει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί εκατοντάδες αστυνομικοί υπάλληλοι οι οποίοι έχουν λάβει κάποιο δάνειο το οποίο αδυνατούν τώρα να αποπληρώσουν. Μέσω της επιστολής καταγγέλει την τακτική των πιστωτικών ιδρυμάτων να μην προχωρούν στην ανάκληση της χορηγηθείσης παγίας εντολής και πληρεξουσιότητας παρά το σχετικό αίτημα που καταθέτει ο δανειολήπτης.

 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, συχνά οι τραπεζικές εταιρίες δεν αποδέχονται την ανάκληση της εντολής κι αρνούνται να συμμορφωθούν προς τις έννομες συνέπειες που αυτή επιφέρει, επικαλούμενες σχετικό όρο της σύμβασης, με τη συνομολόγηση του οποίου ο οφειλέτης αναγνωρίζει το ανέκκλητο χαρακτήρα της εντολής, παραιτούμενος από το σχετικό δικαίωμα. Ο όρος αυτός, όμως, έχει κριθεί άκυρος ως αντιβαίνων σε απαγορευτική διάταξη νόμου και καταχρηστικός. Σημειώνει, ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η παρακράτηση διενεργείται σε λογαριασμό μισθοδοσίας, η ανάκληση της σχετικής εντολής αποκτά βαρύνουσα σημασία. Ο Σύλλογος Δανειοληπτών ζητά την συμμόρφωση όλων των αρμοδίων φορέων προς τις επιταγές των παραβιασθείσων διατάξεων.

 

 «Εξουσιοδοτούσαμε την υπηρεσία διαχείρισης οικονομικού της ΕΛ. ΑΣ. ώστε να γίνεται ευθεία παρακράτηση της οφειλόμενης μηνιαίας δόσης και να επιτυγχάνεται η άμεση εξόφληση της. Λόγω, όμως της περικοπής των μισθών μας και της κρίσης που επηρέασε σημαντικά κάθε νοικοκυριό, αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε άρση αυτής της εντολής προκειμένου να μπορούμε να εξασφαλίζουμε τα προς το ζην και παράλληλα ζητήσαμε να υπαχθούμε στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά» τονίζει ο ίδιος άνθρωπος στο radio1d.gr. Ο εν λόγω δανειολήπτης έχει συνάξει καταναλωτικό δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με το ύψος της μηνιαίας δόσης να φτάνει τα 260 ευρώ. «Τη στιγμή που ο μισθός μου έχει περικοπεί κατά περίπου 250 ευρώ το μήνα, εκτός των δώρων και των επιδομάτων που κόπηκαν, κι έχω υποστεί μία άνευ προηγουμένου φορολογική επιδρομή, είναι αδύνατον να συνεχίσω να αποπληρώνω τις υποχρεώσεις μου. Ζήτησα να σταματήσει η παρακράτηση της δόσης από το μισθό μου αλλά με έστελναν από τον έναν στον άλλον» σημειώνει.

 

«Η διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από το οποίο έχω λάβει ένα επισκευαστικό δάνειο, δεν αναγνωρίζει την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, η οποία ανέφερε τη δυνατότητα μου να καταβάλλω συνολικά 100 ευρώ στο σύνολο των πιστωτών μου, και συνέχιζε να παρακρατά από το μισθό μου τα 233 ευρώ που ισούνται με το ύψος της μηνιαίας δόσης του δανείου που είχα λάβει από το ταμείο, δηλώνει μιλώντας στο radio1d.gr συνταξιούχος αστυνομικός. Στείλαμε και εξώδικα και την σχετική δικαστική απόφαση και παρόλα αυτά η διοίκηση του Ταμείου αρνούνταν να προχωρήσει στην ανάκληση της χορηγηθείσας εντολής & πληρεξουσιότητας» αναφέρει ο αγανακτισμένος πολίτης.

Όπως σημειώνει στην ίδια κατάσταση έχουν περιέλθει και δεκάδες άλλοι συνάδελφοι του τόσο λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης όσο και των περικοπών στους μισθούς τους.

 

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος  καταγγέλει αυτή τη συμπεριφορά των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ως αυθαίρετη, καταχρηστική κι ως εκ τούτου παράνομη και ζητά την άμεση συμμόρφωση κάθε αρμοδίου φορέα προς τις επιταγές των νόμων και των κανόνων.

 

Danioliptes.gr

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.