1 Φεβρουαρίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Παραμένουν σε εκκρεμότητα οι δανειολήπτες του ΟΕΚ – Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του radio1d.gr

1 min read

Το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ, μετά την κατάργηση του οργανισμού καταγγέλλουν οι εναπομείναντες υπάλληλοι του οργανισμού επιβεβαιώνουν ρεπορτάζ που δίνονταν στη δημοσιότητα.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και προστασίας καταναλωτών Βορείου Ελλάδος έγινε αποδέκτης καταγγελιών δανειοληπτών που αναζητούσαν λύση στο ζήτημα που είχε ανακύψει με τα δάνεια που είχαν λάβει από τον ΟΕΚ και ξεκίνησε έρευνα επί του θέματος από τις αρχές του περασμένου μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ καταργήθηκαν, με απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ωστόσο, συνεχίζεινα υπάρχει, αφού πρέπει να γίνει η εκκαθάριση του οργανισμού. Μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και να εκπονηθεί σχέδιο για τη διαχείριση των δανείων που έχει δώσει ο οργανισμός επικρατεί ένα αλαλούμ γύρω από το τι θα συμβεί με τα δάνεια που έχουν λάβει περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι πλέον δεν γνωρίζουν που να απευθυνθούν για να λάβουν έστω μια βεβαίωση οφειλών από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και να ενημερωθούν που θα δίνουν το οφειλόμενο ποσό, καθώς φοβούνται μη τυχόν χάσουν τις κατοικίες τους λόγω των ανενημέρωτων δανείων που έχουν λάβει.

Στην προσπάθειά μας να βρούμε μια άκρη στο κουβάρι που έχουν τυλίξει οι μνημονιακές κυβερνήσεις όλους αυτούς τους ανθρώπους καταρχήν με τον τερματισμό της χορήγησης δανείων από τον ΟΕΚ καταρχήν  από τον Ιούλιο του 2010 και με την κατάργηση των δύο οργανισμών τον Φεβρουάριο του 2012 εντοπίσαμε καταρχήν την ιστοσελίδα www.pdoeke.gr στο Ιντερνέτ, όπου θα μπορούσαν να απευθυνθούν οι δικαιούχοι των δύο οργανισμών, ειδικά όσοι έχουν λάβει δάνεια, για να λάβουν βεβαίωση πληρωμών.

Στην ιστοσελίδα υπάρχει τηλεφωνικός κατάλογος των εναπομείναντων γραφείων υποστελεχωμένων από προσωπικό που δεν καλύπτουν όλους τους νόμους. 

Για τους νομούς που δεν καλύπτονται από τα εναπομείναντα γραφεία, οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθύνονται στους προϊσταμένους ΚΠΑ στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα τους παραπέμψουν με τη σειρά τους σε εξειδικευμένους υπάλληλους που θα μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν, σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από τον διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΑΕΔ, Δημήτρη Καραμπέρη.

Το αρχείο, ο φάκελος δηλαδή κάθε δικαιούχου και κάθε δανειολήπτη σε κάθε νομό ξεχωριστά έχει μεταφερθεί στα γραφεία ΚΠΑ του ΟΑΕΔ. 

Μόλις επτά υπάλληλοι στελεχώνουν το γραφείο που εξυπηρετεί τους δικαιούχους του ΟΕΚ και του ΟΕΕ στη Θεσσαλονίκη. Τα γραφεία βρίσκονται στη συμβολή των οδών Ερυθρού Σταυρού 1 και Ζηργάνου στην περιοχή Βότση στην Καλαμαριά έναντι του στρατοπέδου Νταλίπη.

Εκεί, οι δανειολήπτες μπορούν να λάβουν βεβαίωση οφειλών ώστε να προχωρήσουν στη διαδικασία για ρύθμιση των οφειλών τους μέσω της υπαγωγής τους στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σε εκκρεμότητα χιλιάδες δανειολήπτες που κινδυνεύουν από τις τράπεζες – γύπες

Ενώπιον με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια βρίσκονται χιλιάδες πολίτες οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι πρόκειται να ισχύσει στο μέλλον με τα δάνεια τους αλλά ούτε και το καταλήγουν τελικά τα χρήματα που δίνουν.

Πάντως, σύμφωνα με το newpost, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν την εισφορά προς τον ΟΕΚ (1% του μηνιαίου μισθού) παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός έχει καταργηθεί. Και μάλιστα, τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δίνονται παρατύπως για τις πληρωμές των συντάξεων.

 «Το τί θα γίνει δεν θα το απαντήσει κανείς», παραδέχονται οι ίδιοι οι υπάλληλοι που καλούνται να εξυπηρετήσουν δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους. Οι ίδιοι καταγγέλλουν έλλειψη σχεδίου σχετικά με όλους αυτούς τους δικαιούχους των δύο οργανισμών και δεν γνωρίζουν για πόσο ακόμη θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα γραφεία εξυπηρέτησής τους.

Η κατάσταση αυτή έχει αφήσει σε μια επικίνδυνη εκκρεμμότητα τους χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ. Όπως λέειο κ. Δαλέκος: «Είναι πολλά τα δάνεια που πρέπει να αποπληρωθούν σε 15 χρόνια. Δεδομένης της κρίσης, πολλοί δικαιούχοι θα καθυστερήσουν την αποπληρωμή.Κάποια στιγμή με πολιτική απόφαση που θα υπερβαίνει τη νομοθεσία, τα δάνεια αυτά θα διοχετευτούν στις τράπεζες, που δεν δέχονται τους ευνοϊκούς όρους που έθετε ο ΟΕΚ. Αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στον κοινωνικό ιστό. Χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν ξαφνικά χρεωμένοι στις τράπεζες και πολλοί θα χάσουν τα σπίτια τους».

 

Άγνωστο το μέλλον των εργαζόμενων στον οργανισμό

Όπως καταγγέλλουν στο newpost εργαζόμενοι του πρώην οργανισμού, το μόνο μέχρι σήμερα απτό αποτέλεσμα της κατάργησής του, είναι η μετακίνηση του προσωπικού στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ: «Οι περισσότεροι από 1000 εργαζόμενοι του ΟΕΚήταν στην πλειοψηφία τους επιστήμονες: δικηγόροι και συμβολαιογράφοι που συνέτασσαν τα συμβόλαια κατοικίας, μηχανικοί και αρχιτέκτονες που σχεδίαζαν τις κατοικίες και τους οικισμούς, οικονομολόγοι. 

Σήμερα έχουν μετατεθεί σε υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και ασκούν καθήκοντα αποφοίτων μέσης εκπαίδευσης. Μετράνε ένσημα και σφραγίζουν κάρτες ανεργίας», λέει στο newpostο Πάνος Δαλέκος, πρώην εργαζόμενος στον ΟΕΚ. Πάντως, μέχρι το πέρας της εκκαθάρισής, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης – κακώς- υπολογίστηκε ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε έξι μήνες. Οι εργαζόμενοι υπολογίζουν ότι στα επόμενα έξι χρόνια θα έχει γίνει μόνο η αρχή.

Danioliptes.gr

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.