Πάμε ολοταχώς για μισθούς 300 ευρώ! Προσυπογράφουν και βουλευτές

Μην ετοιμάζεστε να τα βάλετε με την τρόικα ή με την task Force, που έχει συνεχώς νέες ιδέες για επιπλέον περικοπές μισθών και περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας. Άλλος είναι ο θιασώτης της επιβολής μισθών 300 ευρώ.

 

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που πιστεύουν πραγματικά – όχι για λόγους κομματικής πειθαρχίας – ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα μπορούν να ζουν με συντάξεις και μισθούς 300 ευρώ. Μιλάμε για βουλευτές τους οποίους εκλέξαμε εμείς, τους χαρίσαμε μισθό 8000 ευρώ, τους δώσαμε προσωπική ασφάλεια και κρατικά οχήματα να κινούνται.

 

Αυτοί, λοιπόν, οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι οι εκλεκτοί του λαού και χαίρουν προνομίων και ασυλίας, πιστεύουν ότι «δεν τρέχει και τίποτα» που στο τέλος του χρόνου θα υπάρχουν σχεδόν 2.000.000 άνεργοι. Αυτοί οι άνθρωποι νομοθετούν και επιτρέπουν να περνούν ρυθμίσεις οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα σε εργοδότες να δίνουν μισθούς πείνας το πολύ 300 ευρώ και φυσικά χωρίς ασφάλιση και χωρίς καμία δυνατότητα για προσφυγή στο σώμα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης.

 

Κι αφού λοιπόν, ισοπέδωσαν το εργασιακό τοπίο, έφεραν τα πάνω κάτω στην αγορά εργασίας και δημιούργησαν στρατιές ανέργων υποκύπτουν στις πιέσεις των γερμανών να επιβάλλουν και στην ελληνική κοινωνία το μοντέλο των mini jobs που εδώ και καιρό ακολουθούν οι Γερμανοί.

 

Σύμφωνα με τα Παραπολιτικά, οι εκπρόσωποι της Καγκελαρίας ασκούν νέες πιέσεις στην Κυβέρνηση για υιοθέτηση πιο ευέλικτων μορφών εργασίας. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης βρούτσης έχει δεχθεί τις σχετικές εισηγήσεις από τα μέλη της Task Force και συνεργατών του Χορστ Ράϊχενμπαχ.


Πρόκειται για μια μορφή ελαστικής εργασίας χαμηλής αμοιβής μηδενικής απόδοσης φόρου και ανάλογης πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, την οποία οι Γερμανοί εισηγούνται για να μειωθεί αμέσως κατά 2% ο δείκτης της ανεργίας. Αν και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου υποβαθμίζουν το θέμα και διαψεύδουν πως υπάρχει σε εξέλιξη τέτοιος διάλογος, είναι γνωστό στην Αθήνα πως οι Γερμανοί εδώ και πάρα πολύ καιρό απαιτούν να υπάρξει μελέτη για το κατά πόσο τέτοιου είδους μορφές απασχόλησης θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της ανεργίας στην Ελλάδα.

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μόνο τυχαίο δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέλεξε να ασχοληθεί με τα προγράμματα απασχόλησης των ανέργων και να επιρρίψει ευθύνες στην Ε.Ε για την αργοπορία υιοθέτησης τους.

 

Το παραμύθι των mini jobs, το πουλάνε εύκολα στον ευρωπαϊκό Νότο οι Γερμανοί οι οποίοι θέλουν να επιβάλλουν το δικό τους μοντέλο στην αγορά εργασίας και να ανοίξουν ακόμα περισσότερο την εργασιακή ψαλίδα μεταξύ Βορρά και Νότου.

 

Σε μία χώρα που η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 30% και οι άνεργοι ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο, οι οποιεσδήποτε νέες θέσεις εργασίας με οποιεσδήποτε συνθήκες και απολαβές φαντάζουν μάνα εξ΄ ουρανού κι ως τέτοιες τις παρουσιάζει ο Υπουργός Εργασίας. Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο κ Βρούτσης, ανακοίνωσε περιχαρής ότι με το άνοιγμα της νέας προγραμματικής περιόδου, από τη πρώτη Ιανουαρίου 2014, θα ανοίξουν 70.000 θέσεις εργασίας για τους νέους. Πρόκειται για επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, αποτελούμενα από έναν μήνα εκπαίδευσης και 4 μήνες πρακτικής εργασίας κι άρα όχι για θέσεις εργασίας οι οποίες θα αποτελέσουν μία άμεση και μακροχρόνια λύση για 70.000 ανέργους.


Πρόκειται ουσιαστικά για έναν τρόπο να δείξει η κυβέρνηση ότι υπάρχει μια άμεση πτώση της ανοδικά κινούμενης ανεργίας στα νούμερα με αποτέλεσμα την αλλαγή του κακού κλίματος στην κοινωνία. Ένας τρόπος να βάλει κάτω από το χαλί, ένα σημαντικό αριθμό ανέργων τους οποίους, όμως, θα τους ξαναρίξει και πάλι στην αρένα της ανεργίας λίγους μήνες αργότερα.

 

Και τι κατάφερες; Δημιούργησες ψεύτικες ελπίδες αποκατάστασης στην πιο χειμαζόμενη από την οικονομική κρίση ομάδα πληθυσμού. Εύγε! Κι κάπως έτσι προχωράς στο σχέδιο Β για την συρρίκνωση των απολαβών όλων των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

 

Υπογράψανε στο μνημόνιο νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων

 

Μυστικός όρος που περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας και ο οποίος συνδέει κούρεμα του ελληνικού χρέους με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Real News” η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η διαδικασία της “εσωτερικής υποτίμησης της οικονομίας”, ολοκληρώνεται φέτος με την επιπλέον μείωση μισθών και συντάξεων κατά 10-12% σε μέσους όρους. Αυτός είναι ο κρυφός όρος δηλαδή για να ανοίξει ο δρόμος για κούρεμα του χρέους της τάξεως του 20%-30% και το οποίο χρονικά τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

 

Το σχέδιο για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων δε θα γίνει με οριζόντιες νέες περικοπές αλλά με την εφαρμογή των κρυφών διατάξεων του μνημονίου όπως για παράδειγμα την κατάργηση των ελάχιστων επιδομάτων που έχουν απομείνει.

 

Επίσης παύει να είναι υποχρεωτική η καταβολή πολλών επιδομάτων όπως για παράδειγμα το τεχνικό επίδομα, το νοσοκομειακό, ή το επίδομα ειδικών συνθηκών.

Οι ανατροπές αυτές αφορούν τον ιδιωτικό τομέα αφού στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ οι νέες μειώσεις των αποδοχών θα προκύψουν έμμεσα μέσα από το σχέδιο κινητικότητας και το νέο καθεστώς προσλήψεων, δηλαδή τις νέες συμβάσεις εργασίας που θα προσαρμοστούν στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή 586 ευρώ το μήνα, μεικτά.

 

Το μεγαλύτερο πλήγμα της ελληνικής κοινωνίας, και το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι της κρίσης είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που έχουν βρεθεί σε τέτοιο σημείο εξαθλίωσης και ανέχειας, και για αυτό παρακαλάνε έστω για μία τέτοια θέση εργασίας των 200 – 300 ευρώ. Η απελπισία είναι ο χειρότερος σύμβουλος για έναν άνθρωπος ο οποίος δέχεται να δουλέψει ολόκληρη τη μέρα για 200 – 300 ευρώ το μήνα.

 

Επειδή, λοιπόν, τέτοιου είδους θέσεις βρίσκουν χιλιάδες υποψηφίους, οι κυβερνώντες κάνουν λόγο για επιτυχία της οικονομικής τους πολιτικής.

Μάλιστα ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως οι αιτήσεις ανέργων έως 29 ετών για «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών» που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας ξεπέρασαν τις 126.000. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 35.000 άνεργους νέους και αφορά, τόσο σε θεωρητική κατάρτιση, όσο και σε πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

 

Ας μην παραμυθιάζονται κι ας μην παραμυθιάζουν κι εμάς ότι φροντίζουν για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών.

 

Όσο κι αν προσπαθούν να κρύψουν τους ανέργους κάτω από το χαλί κι όσο κι αν δεν παραδέχονται ανοιχτά ότι προχωρούν συνεχώς σε περικοπές μισθών και συντάξεων, ο πολίτης βλέπει μπροστά του το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής. Το αδιέξοδο σε λίγο θα το δουν μπροστά τους κι αυτοί που προστατεύουν, δηλαδή οι τράπεζες. Σε λίγο καιρό που οι πολίτες θα δηλώσουν παντελή αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους και θα χάσουν τα σπίτια τους θα συμπαρασύρουν σε χρεωκοπία, τις από καιρό φαλιρισμένες τράπεζες.

 

Danioliptes.gr