Νερό στον μύλο των τραπεζιτών ρίχνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις ρυθμίσεις των στεγαστικών και άλλων ενυπόθηκων δανείων και τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη (υπερχρεωμένα νοικοκυριά), το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.


Πρόκειται για ένα κακέκτυπο φωτοαντίγραφο των σχεδίων που κατά καιρούς εκπονεί και προπαγανδίζει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με κεντρική ιδέα τη διασφάλιση των κερδών των τραπεζιτών, αφού οι προϋποθέσεις που θέτει αφορούν μόνο το 5% των δανειοληπτών.


Κανένα «κούρεμα» χρέους, καμία ουσιαστική διευκόλυνση δεν προτείνεται, ούτε καν η αποφυγή πλειστηριασμού των ενυπόθηκων εγγυήσεων της πρώτης κατοικίας. Για μια ακόμη φορά οι διοικούντες αντιμετωπίζουν την κοινωνία σαν εχθρό και όχι σαν σύμμαχο στη λύση ενός τεράστιου κοινωνικού προβλήματος.


Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μία προσπάθεια να ριχτεί στάχτη στα μάτια ανθρώπων που μάταια ενάμιση χρόνο τώρα περιμένουν κάτι δραστικό και πρακτικά ωφέλιμο για αυτούς.


Το πρόβλημα με τη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι ότι προβλέπεται ελάχιστη καταβολή ακόμη και για τους δανειολήπτες που δεν έχουν κανένα εισόδημα πλέον, επισήμανε σε ραδιοφωνικό σταθμό η πρώην υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας ότι αυτό ωφελεί μόνο τις τράπεζες, που εμφανίζουν αυτά τα δάνεια ως ενήμερα.


Συγκεκριμένα, η Λούκα Κατσέλη είπε: «Το πρόβλημα με τη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι ότι οι δανειολήπτες υποχρεούνται να καταβάλουν το 10% της μηνιαίας δόσης, που αντιστοιχεί στα 40 ευρώ, μέχρι να γίνει η τακτική δικάσιμος, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία». Εξήγησε, μάλιστα, ότι «αυτή η ρύθμιση ωφελεί τις τράπεζες, καθώς παρουσιάζουν τα δάνεια ως ενήμερα τη στιγμή που τα έχουν τιτλοποιήσει και δεν τα εμφανίζουν ως κόκκινα».


Η πρώην υπουργός εκτίμησε ότι αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στις τράπεζες, καθώς από την έκθεση των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια, αυτές θα χρειαστούν περί τα 20 δισ. ευρώ, πέρα από τα 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίησή τους, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σχολίαζαν ότι πρόκειται για «προϊόν κακής διαπραγμάτευσης» και πως αποτελεί «αρνητικό παράδειγμα» στη λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ διαφωνίες σε σχέση με το ν/σ εξέφρασε και η ΔΗΜΑΡ.


Τον εξορθολογισμό πάντως της διαδικασίας έκδοσης προσωρινών διαταγών ζήτησε ο γ.γ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος μιλώντας χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, που εξετάζει το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο Γκόρτσος σημείωσε ότι η έκδοσή τους γίνεται σε χαλαρό δικονομικό πλαίσιο, το οποίο δεν παρέχει καμία ασφάλεια δικαίου και υπογράμμισε ότι μία προσωρινή διαταγή μπορεί να προκαταλάβει την τελική δικαστική απόφαση. Πρόσθεσε επίσης ότι τα ειρηνοδικεία, εξαιτίας του μεγάλου όγκου των αιτήσεων, καθυστερούν σημαντικά να ορίσουν δικασίμους.


Ο Γκόρτσος παρουσίασε και μερικά στοιχεία όσον αφορά τα δάνεια στα μέλη της επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία από το 1,5 εκατομμύριο δάνεια που έχουν δοθεί, καθυστερήσεις παρουσιάζει ένα ποσοστό της τάξης του 20%. Βάσει πρόσφατων στοιχείων, οι τράπεζες έχουν προβεί σε ρυθμίσεις για 222.384 δάνεια αξίας 12,38 δισ. Ευρώ, ποσοστό αυξημένο κατά 24% από πέρσι.


Η κυβέρνηση, με το πρόσχημα ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της τρόικας, επιχείρησε να συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά μετά τις διαμαρτυρίες βουλευτών όλων των κομμάτων υποχώρησε μερικώς επιλέγοντας τη διαδικασία του επείγοντος και θα ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

 

topontiki