Γράψε – σβήσε της τελευταίας στιγμής στο ν/σ για τα δάνεια που οι προδότες ψήφισαν ήδη επί της αρχής!

Σχεδόν εγκληματική είναι η αδιαφορία και η  προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι κυβερνώντες το φλέγον ζήτημα της υπερχρέωσης των Ελλήνων.

 

Στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου, που εισήχθη με την μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή και κατάφερε να προκαλέσει την αντίδραση ακόμη και βουλευτών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ο  Υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς αποφάσισε να κάνει μία τελευταία κίνηση εντυπωσιασμού για να στείλει το μήνυμα της βελτίωσης.

 

Όπως ανέφερε στην αρμόδια επιτροπή κατά τη διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης, στο νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση των δανειοληπτών με ενήμερα δάνεια, θα μπορέσουν να υπαχθούν και δανειολήπτες που, ακόμα και αν έχουν καθυστερήσει την καταβολή των δόσεων τους, δεν έχει γίνει καταγγελία της δανειακής τους σύμβασης.

 

Ανακοίνωσε ακόμα ότι προτίθεται να επιφέρει τροποποίηση στο άρθρο που αναφέρεται σε δάνεια ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις δανειολήπτες με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω (σ.σ. στην αρχική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης προβλεπόταν υπαγωγή στο προωθούμενο καθεστώς για άτομα με αναπηρία άνω του 67%).

 

Στο παρά πέντε της ψήφισης του σχεδίου νόμου, ο αρμόδιος Υφυπουργός επιφέρει δύο τροποποιήσεις σε αυτό χωρίς να αλλάζει καθόλου τη γραμμή η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός του Κοινοβουλίού.

 

Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι, ο κ. Σκορδάς, έγινε γνωστός από τα ταμπελάκια «Δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη» και από τις δηλώσεις του «Μην περιμένετε να πέσουν οι τιμές όσο οι μισθοί».Αυτήν την εβδομάδα, εκτός από την απόλυτη αστοχία με την οποία χειρίστηκε το ζήτημα της συζήτησης και της ψήφισης του σχεδίου νόμου, έμεινε στην Ιστορία με την ελαφρότητα με την οποία άνοιξε θέμα πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

 

Παράλληλα, έριξε το γάντι στους βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να αιτηθούν συνέχιση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ως το 2014 και ως το 2015 αντίστοιχα.

 

Μάλιστα, η Δημοκρατική Αριστερά κατέθεσε επτά τροπολογίες-προσθήκες στο Σχέδιο Νόμου “Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν.3869/2010” που φέρουν την υπογραφή των βουλευτών  της Ασημίνας Ξηροτύρη και του Νίκου Τσούκαλη.

 

Μία ύστατη προσπάθεια τελευταίων διορθώσεων σε ένα νόμο έκτρωμα που στο κομμάτι των ενήμερων δανειοληπτών θέτει μία σειρά προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά με αποτέλεσμα να στενεύει σημαντικά ο αριθμός των οφειλετών που μπορούν να ενταχθούν στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Με τις επιλογές τους οι κυβερνώντες κατάφεραν να μετατρέψουν ένα δήθεν νόμο ανάσα σε νόμο ασφυκτικών προϋποθέσεων και όρων.

 

Στο κομμάτι που αφορά τις τροποποιήσεις στο νόμο 3869/2010, η κυβέρνηση αντί να διευκολύνει και να ανακουφίζει, δυσχεραίνει τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

 

Κι αυτό, εκτός από το Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, που από την πρώτη στιγμή υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν.3869/2010» θα βάλουν την ταφόπλακα στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, το τόνισε κι η αρχιτέκτονας του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, Λούκα Κατσέλη.

 

Η βουλευτής και εισηγήτρια τη ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη υποστήριξε ότι το Σχέδιο Νόμου, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τα υπερχρεωμένα για τα στεγαστικά τους δάνεια νοικοκυριά, και εξορθολογίζει το Νόμο Κατσέλη.

 

Πρόσθεσε όμως ότι  έπρεπε να είχε κατατεθεί προ πολλού και ότι  χρειάζονται σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις ώστε το Σχέδιο Νόμου να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες και ιδιαίτερα αυτές των ευπαθών ομάδων που έχουν απολέσει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος τους και δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

  

Η κ. Ξηροτύρη επισήμανε ακόμη ότι παραμένει η ανάγκη να διευκρινιστούν οι συνθήκες για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί («κόκκινα δάνεια»). Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ πρότεινε μεταξύ άλλων στις τροπολογίες που κατέθεσε: 

 

-Να προστεθεί η δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο των ελεύθερων επαγγελματιών με κριτήρια που ισχύουν για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι για ακόμη μία φορά εξαιρούνται από μία ευνοϊκή ρύθμιση.

 

-Να υπάρξει μείωση των επιτοκίων για την περίοδο χάριτος για όλες τις περιπτώσεις των ρυθμίσεων, προκειμένου να αποτραπεί η διαιώνιση  της αποπληρωμής των δανείων.  

 

-Να διαφοροποιηθούν γενικά τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά κυρίως αυτά που αφορούν τους άνεργους, τους ανάπηρους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επωφεληθούν ουσιαστικά από αυτή τη ρύθμιση.

 

Σε χθεσινή της δήλωση στοradio1d.gr, η Ασημίνα Ξηροτύρη επεσήμανε, πάντως, ότι τα περιθώρια τροποποιήσεων είναι πολύ στενά.

 

Αν για τους βουλευτές που μετέχουν στην κυβέρνηση και καταθέτουν μία σειρά παρατηρήσεων συνοδευόμενων από αιτιολογικές εκθέσεις είναι στενά τα περιθώρια, οποιοσδήποτε άλλος δε θα μπορούσε καν να διατυπώσει μία διαφορετική άποψη;

 

Δηλαδή, ακόμη κι οι βουλευτές που μετέχουν στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι και σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ισχύει το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»; Κανείς δεν μπορεί να ασκήσει κριτική σε όσα κατατίθενται και ψηφίζονται στο ναό της Δημοκρατίας;

 

Danioliptes.gr