Άλλη μία βιομηχανία πέρασε το κατώφλι της πτώχευσης αφήνοντας στο δρόμο χωρίς αποζημιώσεις και ελπίδα περισσότερους από 1000 εργαζόμενους.
Για αυτούς τους ανθρώπους που δούλευαν κάτω από δύσκολες συνθήκες εργασίας, με πολύ πιο βάρβαρα ωράρια και πολύ λιγότερες απολαβές δε θα νοιαστεί κανείς, δεν θα διαδηλώσει κανείς, δεν θα διοργανώσει κανείς καμία συναυλία αλληλεγγύης.
Γιατί πολύ απλά ήταν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κι εκεί οι εργαζόμενοι έχουν μπει στη μηχανή του κιμά τα τελευταία τρία χρόνια, τουλάχιστον.
Πτώχευσε η «Κατσέλης»
Άλλη μια εταιρεία με ένδοξο παρελθόν ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο όσων καταρρεύσαν τα τρία τελευταία χρόνια υπό το βάρος των χρεών τους. Ο λόγος για τη Nutriart (πρώην Κατσέλης), η οποία πριν από μερικά 24ώρα ανακοίνωσε την απόφασή της να καταθέσει αίτηση πτώχευσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καθώς δεν μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της, παρά τις προσπάθειες εξυγίανσης που κατέβαλλε.
Η αίτηση πτώχευσης αναμένεται να συζητηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, αφού προηγουμένως εγκριθεί και από τη γενική συνέλευση που θα συγκληθεί για τον σκοπό αυτό.
Σύμφωνα με την imerisia.gr, άνθρωποι που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην εταιρεία μιλούν για μια αναμενόμενη εξέλιξη, η οποία θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα. Και αυτό γιατί η εταιρεία αδυνατούσε να υπερβεί τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, τα οποία την ανάγκασαν για κάποιο διάστημα να διακόψει την παραγωγή της αφού δεν διέθετε χρήματα για να προμηθευτεί τις αναγκαίες πρώτες ύλες. Το πιο βαρύ πλήγμα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, το δέχθηκε στις αρχές του 2010, με την απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ για ακύρωση της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την οποία είχε εγκριθεί η χωροθέτηση μονάδων στον χώρο του οικοδομικού συγκροτήματος «Αλευρόμυλοι Αλλατίνη» στη Θεσσαλονίκη που ανήκει κατά 50% στην Αλλατίνη. Η αδυναμία αξιοποίησης του ακινήτου, στο οποίο είχε «ποντάρει» αρκετά επιβάρυνε σημαντικά τα ήδη «προβληματικά» οικονομικά αποτελέσματά της.
Οι τράπεζες έδεσαν το βρόγχο στο λαιμό της επιχείρησης
Στις τράπεζες αποδίδει η εταιρεία σημαντικές ευθύνες διότι καθυστέρησαν για πάνω από δυο χρόνια να συναινέσουν στην αναδιάρθρωση του δανεισμού της, στην οποία είχε εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες της για επιβίωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τη διοίκηση της εταιρείας στην απόφαση να καταθέσει αίτηση πτώχευσης ήταν η καθυστέρηση των τραπεζών να συναινέσουν στην πώληση του αλευρόμυλου της Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη στη βιομηχανία ζυμαρικών Μέλισσα – Κίκιζας.
Κι οι άνεργοι θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης!
Κι ενώ ακόμη ο θόρυβος για την ΕΡΤ δεν έχει καταλαγιάσει, και για τις σχεδόν 500 τελικά απολύσεις, άλλοι 1000 εργαζόμενοι έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο της ανεργίας. Κι επειδή πλέον δεν έχουν μείνει και πολύ μισθωτοί για να φορολογηθούν, κι άλλες συντάξεις για να περικοπούν αποφάσισαν να φορολογήσουν ακόμη και την ανεργία.
Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, αυτό διευκρινίζει με εγκύκλιο του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης..
Συγκεκριμένα με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% θα επιβαρυνθούνόλα τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 οι φορολογούμενοι ανεξάρτητα από το εάν αυτά απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται αυτοτελώς.
Δηλαδή η εισφορά αλληλεγγύης θα επιβληθεί φέτος στα επιδόματα που καταβάλλονται σε ανέργους, αναπήρους, πολυτέκνους και χαμηλοσυνταξιούχους, στα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, στα ποσά των τόκων καταθέσεων τα οποία υπερέβησαν τα 250 ευρώ το 2012, στους τόκους από έντοκα γραμμάτια, ομόλογα και REPOS, στα κέρδη από πωλήσεις μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων και εταιρικών μεριδίων, στα μερίσματα ανωνύμων εταιρειών και ΕΠΕ, στις αμοιβές και τους μισθούς των διοικητικών συμβουλίων των ανωνύμων εταιρειών, στα εισοδήματα από την εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και στα ποσά αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.
Τα εισοδήματα αυτά, θα δηλωθούν υποχρεωτικά και θα συναθροιστούν με τα υπόλοιπα ποσά εισοδημάτων (από μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, επιχειρήσεις κ.λπ.) που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις το άθροισμα όλων αυτών των εισοδημάτων θα είναι μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ, οπότε οι φορολογούμενοι θα υποχρεώνονται να πληρώσουν, για το συνολικό ποσό όλων των εισοδημάτων τους, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές 1% έως 4%.
Από την εισφορά αλληλεγγύηςαπαλλάσσονται μόνοι οι αποζημιώσεις απολύσεων, τα εφάπαξ καθώς επίσης και ορισμένα επιδόματα που δεν αποτελούν εισόδημα, όπως το διατροφικό επίδομα, το επίδομα τυφλότητας, το επίδομα τοκετού, τα επιδόματα λουτροθεραπείας, εισπνευσοθεραπείας αεροθεραπείας, ενεσοθεραπείας κ.λπ.
Με γεια μας και ο νέος φόρος!
Danioliptes.gr