Η Κομισιόν καλύπτει πλήρως το καλό “πλυντήριο” μαύρου χρήματος τη Γερμανία κι όχι την Κύπρο!

«Γιατί ενώ η Γερμανία, η Αυστρία και άλλες χώρες βρίσκονται πιο ψηλά στην κατάταξη των “χωρών-πλυντηρίων”, με ύποπτες οικονομικές δραστηριότητες, μόνο η Κύπρος υποχρεώνεται σε «ενδελεχή έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος;».

 

Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την απόφαση του Eurogroup «για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για την εφαρμογή της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, από τη Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης».

 

Από τα καλύτερα «πλυντήρια» μαύρου χρήματος έχει γίνει η Γερμανια αφού φιγουράρει σε 40 και πλέον θέσεις ψηλότερα στη σχετική λίστα με τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ.

 

Την ίδια ώρα που το Βερολίνο, δια του Υπουργού Οικονομικών της, κατηγορεί την Κύπρο ότι λειτουργεί ως παράδεισος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω του τραπεζικού της τομέα και του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος της.

 

Μπορεί τα στοιχεία που επικαλέστηκαν, τότε, οι Γερμανοί να ήταν επίπλαστα και παραπλανητικά, η «λάσπη» ωστόσο έμεινε και δυστυχώς έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα: Η Κύπρος εξήλθε ταπεινωμένη από το τελευταίο Eurogroup, ενώ σήμερα απειλείται με χρεοκοπία, εάν δεν «συμμορφωθεί» σε όσα της επιβάλουν οι δανειστές της.

 

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι  στο σχετικό πίνακα με 144 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, οι «αναμάρτητοι» και αδιάφθοροι Γερμανοί είναι σε πολύ χειρότερη θέση από την Κύπρο.

 

Συγκεκριμένα, η Γερμανία στην εμφανίζεται στην 68η θέση της λίστας, ενώ η δακτυλοδεικτούμενη Κύπρος βρίσκεται στην 114η θέση!

 

Εδώ αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα της τελευταίας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ζήτημα. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η Γερμανία κατατάσσεται στην ίδια βαθμίδα με το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Τουρκία, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, ακόμη και τις ίδιες τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού τομέα τους και τα μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον διεθνώς αναγνωρισμένο οίκο Basel Institute on Gonvernance, η Γερμανία και η Αυστρία, αλλά και πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον πίνακα των «πλυντηρίων» κατατάσσονται υψηλότερα από την Κύπρο! Mάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Capital, ο γενικός εισαγγελέας του Παλέρμο, γνωστός και ως «κυνηγός» μαφιόζων, Roberto Scarpinato, δήλωσε ότι, «αν ήμουν μαφιόζος θα έκανα επενδύσεις στη Γερμανία»! (εφημερίδα «Επενδυτής» 30-3-2013).

 

Κανείς δεν τόλμησε ποτέ να προσάψει όλα αυτά τα στοιχεία εις βάρος της Γερμανία, ούτε βεβαίως η Κύπρος αλλά ούτε κι Ελλάδα. Οι τεμπέληδες Έλληνες, οι διεφθαρμένοι Έλληνες αποδείχθηκαν εκ των υστέρων και αφού πλέον είχε επιβληθεί η γραμμή Μέρκελ πιο δουλευταράδες από τους «φίλους» Γερμανούς. Κάπως έτσι και η Κύπρος αποδείχθηκε υποδεέστερη στο «ξέπλυμα» σε σχέση με τη Γερμανία, η οποία συνεχίζει να κουνά απροκάλυπτα το δάχτυλο στους αδύναμους κρίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ο λύκος που φυλάει τα πρόβατα

 

Αυτά τα στοιχεία θα έπρεπε να είναι αρκετά ώστε να ανοίξει σοβαρά αυτή η συζήτηση και να σταματήσουν κάποιοι να ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα εις βάρος ολόκληρων λαών.

 

Στη σχετική ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή, ο αρμόδιος επίτροπος εμφανίστηκε ως λύκος που φυλάει τα πρόβατα αφού υπογράμμισε ότι «οι κυπριακές αρχές και η Ευρωομάδα (Eurogroup) συμφώνησαν να διενεργήσουν πρόσθετη ενδελεχή έρευνα όσον αφορά το καθεστώς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο».

 

Από την απάντηση αυτή επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για όλους και μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων εντός της ΕΕ εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά.

 

Το άκρων άωτον αυτού η απάντηση του επιτρόπου, ο οποίος καταλήγει λέγοντας : «η Επιτροπή δεν θεωρεί ότι επί του παρόντος απαιτούνται παρόμοιες έρευνες για άλλα κράτη μέλη. Κατά γενικό κανόνα, η Επιτροπή παρακολουθεί την υλοποίηση του καθεστώτος της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε όλα τα κράτη μέλη και τα τρία αναφερόμενα κράτη μέλη οπωσδήποτε υπόκεινται στις διαδικασίες αξιολόγησης και παρακολούθησης της συνέχειας».

 

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Michel Barnier

 

Ερώτηση Νίκου Χουντή:

 

«Σύμφωνα με μελέτη του Basle Institute on Governance που κατατάσσει το σύνολο των χωρών ανάλογα με τον κίνδυνο να λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες ξεπλύματος μαύρου χρήματος (AML Index 2012), το Λουξεμβούργο βρίσκεται στην 49η θέση, η Γερμανία στην 68η θέση και η Αυστρία στην 74η θέση, σε μεγάλη απόσταση από την Κύπρο, η οποία βρίσκεται στην 114η θέση της κατάταξης.

Με δεδομένο ότι μια από τις προϋποθέσεις που έθεσε η ΕΕ στην Κύπρο για τη λήψη χρηματοδοτικής στήριξης ήταν και η διενέργεια ενδελεχούς έρευνας για την εφαρμογή της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τη Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, ερωτάται η Επιτροπή:

Πότε σκοπεύει να απαιτήσει από το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και την Αυστρία να τύχουν ενδελεχούς έρευνας από τη Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως η Κύπρος, αφού στην κατάταξη AML Index 2012 βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις;»

 

Απάντηση Michel Barnier

 

«Στις ιδιαίτερες συνθήκες του χρηματοδοτικού πακέτου βοήθειας, οι κυπριακές αρχές και η Ευρωομάδα συμφώνησαν να διενεργήσουν πρόσθετη ενδελεχή έρευνα όσον αφορά το καθεστώς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο, και ιδίως όσον αφορά την πραγματική συμμόρφωση των τραπεζών με την κυπριακή νομοθεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν θεωρεί ότι επί του παρόντος απαιτούνται παρόμοιες έρευνες για άλλα κράτη μέλη. Κατά γενικό κανόνα, η Επιτροπή παρακολουθεί την υλοποίηση του καθεστώτος της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε όλα τα κράτη μέλη και τα τρία αναφερόμενα κράτη μέλη οπωσδήποτε υπόκεινται στις διαδικασίες αξιολόγησης και παρακολούθησης της συνέχειας».

 

Danioliptes.gr