Δ. Καζάκης: «Οι εγχώριες τράπεζες συνεχίζουν τον κατήφορο»

Μία τρύπα στο νερό χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που στοίχισε 50 δις ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο κι αύξησε εξίσου το δημόσιο χρέος, ο Οικονομολόγος και Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ. Δημήτρης Καζάκης στην πρωινή εκπομπή του radio1d.gr, της Μίνας Αφεντούλη και του Ντην Βουλκίδη.

Την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, με την οποία οι τράπεζες στηρίχθηκαν με 50 δις ευρώ, ακολούθησε η απόφαση για παράταση μέχρι τις 30-06-2014 της διάρκειας ισχύος της παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος για κάλυψη πιστώσεων σε τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα.

 

Εντυπωσιακή χαρακτήρισε την απόφαση για την παράταση ισχύος της παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες ο κ Καζάκης, σημειώνοντας το οξύμωρο στοιχείο είναι ότι το Δημόσιο στήριξε με ζεστό χρήμα ύψους 50 δις ευρώ και στη συνέχεια τους προσέφερε και 90 δις ευρώ με την εγγύηση του. «Μετά από αυτό διαπιστώνει κανείς ότι οι 4 συστημικές τράπεζες της Ελλάδας έχουν πάρει την κατηφόρα. Δεν αποκλείεται οι τραπεζίτες να έχουν λάβει τα 50 δις ευρώ και να τα έβγαλαν στο εξωτερικό και να τα επένδυσαν και σε hedgefundsκαι τώρα τρέχουν να καλύψουν τις ζημιές τους», τονίζει ο κ. Καζάκης. Υπογραμμίζει ότι οι τράπεζες έχουν λάβει με τη μορφή εγγυήσεων 300 – 370 δις ευρώ μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο και συνεχίζουν να λαμβάνουν.

 

«Ρίχνουν ποταμούς κεφαλαίων στις τράπεζες. Όμως, αν και υποστηρίζουν ότι οι επισφάλειες φτάνουν το 30% στην πραγματικότητα ξεπερνούν το 60%. Για το λόγο αυτό δεν πρόκειται να γλιτώσουμε ένα μεγάλο μπαμ, πριν από αυτό όμως θα έρθει και κούρεμα των καταθέσεων», τόνισε ο κ Καζάκης.

 

Την ίδια στιγμή το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών, αποφασίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη προς τις τράπεζες και για το λόγο αυτό πρέπει να σφάξουν και την ιερή αγελάδα του καπιταλισμού που είναι οι καταθέσεις των πολιτών. Για πρώτη φορά παραβιάζεται η έννοια της προστασίας των τραπεζικών καταθέσεων, κάτι που έχει γίνει μόνο σε περιπτώσεις πολέμων, δικτατορικών καθεστώτων και έκτακτων καταστάσεων.

 

 

«Είναι μία θεσμοθετημένη κατάλυση της κατατεθικής βάσης. Πρόκειται για μία ανήκουστη κατάσταση που παραβιάζει τη βασική έννοια του  πιστωτικού τραπεζικού συστήματος», σχολίασε σχετικά ο Δ. Καζάκης. Υπενθύμισε ότι η εξασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων είναι η επινόηση της ενιαίας αγοράς. Η εγγύηση τους, όμως, θα έπρεπε να είναι στο σύνολο του ποσού κι όχι για ποσά μέχρι 100.000 ευρώ, όπως αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών. Με ποια κριτήρια αποφασίζουν ότι όσοι έχουν αποταμιεύσεις που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ είναι πλούσιοι, αναρωτήθηκε.

 

 

Ο κ Καζάκης σημείωσε ότι αφού μπαίνει χέρι στις καταθέσεις θα πρέπει κάτι αντίστοιχο να γίνει και με τα δάνεια. Υπενθύμισε, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει καθώς τα δάνεια των Ελλήνων πολιτών έχουν πουληθεί σε ξένα funds ή έχουν μετατραπεί σε τραπεζικά προϊόντα.

 

 Έκανε λόγο για τραπεζικό καρτέλ με πολιτικό μανδύα. Από πότε η αποταμίευση, αναρωτήθηκε, γίνεται μέρος του προβλήματος. Με τη λογική αυτή θα έπρεπε οι καταθέτες να λαμβάνουν και μέρος των κερδών όταν καταγράφεται αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το περίσσευμα των πολιτών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

«Διαπράττουν κλοπή εις βάρος του Έλληνα πολίτη»

 

Για κλέφτες που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με βάση τις διατάξεις που προβλέπει ο κοινός ποινικός κώδικας, έκανε λόγο στο radio1d.gr ο  Οικονομολόγος και Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ. Δημήτρης Καζάκης. Αν ζούσαμε σε ευνομούμενη κοινωνία θα έπρεπε να οδηγηθούν με χειροπέδες στη φυλακή οι Υπουργοί Οικονομικών των τελευταίων κυβερνήσεων, πρόσθεσε και τόνισε ότι η παρούσα είναι η χειρότερη κυβέρνηση όλων. Είναι ικανοί, είπε, να δολοφονήσουν 10 εκατομμύρια Έλληνες και μάλιστα να βρουν μία καλή δικαιολογία για αυτό.

Ο κ Καζάκης έκανε λόγο για ληστοσυμμορία που κυβερνά την Ελλάδα με σκοπό ρευστοποιήσει τα πάντα για να τα σφετεριστούν χώρες όπως η Γερμανία, οι οποίες αντιμετωπίζουν κι οι ίδιες πρόβλημα.

 

Γενικότερα, είπε, η Ευρωζώνη έχει εγκλωβιστεί στο ζουρλομανδύα του ευρώ που σφίγγει τις οικονομίες. Ολόκληρη η Ευρωζώνη πέφτει με τρελούς ρυθμούς.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποίο κρίνει συνταγματικό το κούρεμα των ομολόγων στο πλαίσιο του PSI, τόνισε ότι το PSI έπεσε εντελώς έξω από τους στόχους του που ήταν η μείωση του δημοσίου χρέους.

 

 

Danioliptes.gr