Και δεν πρόκειται για προειδοποίηση αλλά για την παρατήρηση μίας προδιαγεγραμμένης κατάστασης, που σαν το παγόβουνο του Τιτανικού, δεν πρόκειται να το αποφύγει η Ελλάδα. Όχι εξαιτίας του όγκου αλλά εξαιτίας του “καπετάνιου” του.

Νέα επίθεση σε βάρος του ελληνικού νοικοκυριού και των εισοδημάτων φέρονται να ετοιμάζουν οι δανειστές μας, με το κοστούμι των νέων περικοπών να ετοιμάζονται να μας το φορέσουν οι υποτελείς τους το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση – που γύρισε ολόκληρο νομοσχέδιο για να προσθέσει άλλες 200 απολύσεις ώστε να πάρει τη δόση – δέχεται τωρα και νέες πιέσεις για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και περικοπές μισθών από τους δανειστές.

 

Αφού πήραν ότι μπορούσαν να πάρουν από το συνεπή μισθώτο και συνταξιούχο, ερχονται τώρα να δώσουν ένα τελικό χτύπημα στις εργασιακές συνθήκες και τα δικαιώματα του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και οι διαρροές από ευρωπαίο αξιωματούχο για την έκθεση της τρόικας που θα δοθεί την Δευτέρα στη δημοσιότητα, φανερώνουν την απαίτηση των δανειστών για τη λήψη νέων μέτρων. 

Μπορεί σύμφωνα με τις δύο εκθέσεις το πρόγραμμα να είναι σε σωστή τροχιά, ωστόσο αυτά που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι ακόμη πολλά. Η υστέρηση που σημειώνεται στα φορολογικά έσοδα και η ανεργία προβληματίζουν τους ευρωπαίους, με τα νέα μέτρα να μοιάζουν αναπόφευκτα το ερχόμενο φθινόπωρο. 
Στην έκθεσή του το ΔΝΤ έθεσε ανοικτά ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού. Αν κι ο ίδιος διέψευσε σχετικά άνοιξε νέο παράθυρο γενικότερα στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό.
Το πότε θα γίνει αυτό, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί. Εξάλλου και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει διαβεβαιώσει τους κοινωνικούς εταίρους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού έως και το 2016. Από το 2017 όμως αλλάζει το σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού ο οποίος θα διαμορφώνεται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας. 

Συγκεκριμένα, ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, ο οποίος το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κάθε έτους θα καταθέτει πρόταση νόμου με το ύψος του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει το επόμενο έτος. Θα έχει προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων, αλλά και επιστημονικών φορέων και θα έχει συνταχθεί σχετικό πόρισμα με προτάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την τελική απόφαση του υπουργού Εργασίας.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού θα λαμβάνεται υπόψη «η κατάσταση της  οικονομίας, οι προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών»…

Η κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές απασχόλησεις δεν έχουν ληφθεί υπόψην εδώ και τόσο καιρό που υιοθετούνται το ένα μετά το άλλο τα πιο επαχθή μέτρα που έχει γνωρίσει αυτός ο τόπος, άρα ποιος να πιστέψει οτι ήρθε τωρα η ώρα να ληφθούν υπόψιν.

Τώρα που ξεκινήσαν τα μπάνια του λαού κανείς δε λέει την αλήθεια.

 

Όχι, γιατί φοβούνται τις επιπτώσεις στον τουρισμό αλλά γιατί φοβούνται την οργή του κόσμου που αργά ή γρήγορα δε θα αφήνει κανέναν από τους 300 να κυκλοφορούν και να επισκέπτονται τις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Και εκεί θα είναι τα δύσκολα…

 

Danioliptes.gr