Μία καλή είδηση για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχει βγει από την ημέρα της ίδρυσης τους. Μέχρι στιγμής έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη με αφορμή τις προκλητικές αμοιβές στα μέλη του δ.σ., τις αμφιλεγόμενες πρακτικές του προϊστάμενου υπουργείου των Οικονομικών αλλά κυρίως για θέματα άσκησης τραπεζικής πολιτικής.
Στον lobbystas όπου διαβάζουμε τις σχετικές δημοσιεύσεις τονίζεται ότι πρόσφατα ο Γ. Στουρνάρας φρόντισε να περάσει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα της ξεκάθαρης στήριξης του προς την επικεφαλής του Ταμείου, Αναστασία Σακελλαρίου.
Μία σύντομη ματιά στον απολογισμό δραστηριοτήτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Στην κορυφή των επιτευγμάτων του Ταμείου βρίσκεται η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς), εντός του χρονοδιαγράμματος. Να σημειωθεί οτι η τελική συνεισφορά του ΤΧΣ ήταν ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) σχεδόν 25 δις ευρώ, ενώ η συνολική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων τραπεζών ήταν 28,5 δις ευρώ. Η άνω του 10% συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε τρεις τράπεζες και η υπέρ το άρτιο αποτίμηση των ομολόγων ΕΤΧΣ τα οποία δόθηκαν στις τράπεζες, είχαν ως αποτέλεσμα τη μικρότερη χρήση των δεσμευμένων για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο πόρων του ΕΤΧΣ, κατά 3,5 δις ευρώ.
2. Υπογραφή του Πλαισίου Συνεργασίας (Relationship Framework Agreements – RFAs) μεταξύ του ΤΧΣ και των τραπεζών που έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο. Το Πλαίσιο Συνεργασίας ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ κάθε τράπεζας και του Ταμείου καθώς και θέματα που σχετίζονται με την Εταιρική Διακυβέρνηση της κάθε Τράπεζας και το πλαίσιο λειτουργίας τους.
3. Θέματα συστημικών τραπεζών:
§ Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ): Απόκτηση του υγιούς τμήματος της FBB με κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της υπό εκκαθάριση τράπεζας FBB από το ΤΧΣ.
§ Τράπεζα Πειραιώς: Απόκτηση των δραστηριοτήτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς με κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων που προέκυψαν από το ΤΧΣ. Επίσης το Ταμείο έδωσε τη συγκατάθεσή του στην Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά της Millennium Bank, την οποία ανακεφαλαιοποίησε η μητρική της τράπεζα BCP.
§ Alpha Bank: Ολοκλήρωση της εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας από την Alpha Bank μετά την κεφαλαιακή της ενίσχυση από την Credit Agricole και απορρόφησή της στη συνέχεια.
§ Eurobank: Το ΤΧΣ απέκτησε πλήρη δικαιώματα ψήφου μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Το ΤΧΣ ενέκρινε συμφωνία της Eurobank με τη Fairfax Financial Holdings βάσει της οποίας η τελευταία θα καλύψει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Eurobank Properties.
4. Μεταβατικά Πιστωτικά Ιδρύματα:
§ Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΝΤΤ): Το ΤΧΣ κατέβαλε το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου του ΝΤΤ και, κάλυψε τη διαφορά της αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού όπως αυτά ορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης το ΤΧΣ, μετά από διαγωνιστική διαδικασία κατέληξε σε συμφωνία με τη Eurobank για την πώληση του ΝΤΤ σε αυτή. Η πώληση θα ολοκληρωθεί μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές.
§ Νέα Proton Bank: To TΧΣ μετά από διαγωνιστική διαδικασία αποφάσισε την πώληση της Nέας Proton Bank στην Eurobank. To ΤΧΣ δεσμεύτηκε να ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα πριν την ολοκλήρωση της πώλησης.
5. Το ΤΧΣ έλαβε από το ΕΤΧΣ στις 31/5/2013 ομόλογα ονομαστικής αξίας 7,2 δισ Ευρώ. Ως εκ τούτου το μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου ανήλθε στα 49,7 δισ Ευρώ.
Για όλα τα παραπάνω «επιτεύγματα» οι κύριοι που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αμείβονται πλουσιοπάροχα με ετήσια μισθοδοσία συνολικού ύψους 785.000 ευρω!
Οι άνθρωποι που έβαλαν το χέρι τους στην ανακεφαλαιοποίηση των πτωχευμένων τραπεζών, που έγινε με τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου, απολαμβάνουν μισθούς κροίσων!
Σε μια εποχή που οι μισθοί περικόπτονται, οι συντάξεις τσεκουρώνονται και στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου βρίσκεται η μείωση του κατώτατου μισθού, ένα ΦΕΚ αποδεικνύει πως στην Ελλάδα του 2013, όλα είναι εφικτά.
Μέσα σε έξι μήνες δράσης του ΤΧΣ, η Ελλάδα ακολούθησε το πρότυπο της Βουλγαρίας διότι, παρά τους παχυλότατους μισθούς που λαμβάνουν τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν πιάσει πάτο. Άρα πλέον, η απόσταση που μας χωρίζει από την Βουλγαρία είναι 50-100 ευρώ!
Για όσους, δηλαδή λαμβάνουν κάποιο μισθό διότι οι περισσότεροι Έλληνες βιώνουν στο πετσί τους τον εφιάλτη της ανεργίας.
Έτσι όπως μεγεθύνεται το ποσοστό της ανεργίας μέρα με την ημέρα, οι άνεργοι στο τέλος του χρόνου θα πλησιάζουν τα 2.000.000 με προοπτική να τα ξεπεράσουν το 2014. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις από τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια τα λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ξεπεράσουν τις 50.000.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, σήμερα όποιος χάνει τη δουλειά του θα μείνει τουλάχιστον 5 χρόνια άνεργος.
Μάλιστα, αυτός ο άνεργος με 0 εισοδήματα το 2012 θα κληθεί να πληρώσει στην εφορία 810 ευρώ. Ο άνεργος εμφανίζεται με ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 10.480 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα το εισόδημά του είναι…0 ευρώ!
Έτσι θα κληθεί να πληρώσει φόρο 548 ευρώ, ενώ αν δεν έχει τις απαραίτητες αποδείξεις θα του επιβληθεί πρόστιμο 262 ευρώ. Συνολικά δηλαδή θα πρέπει να πληρώσει 810 ευρώ, χωρίς να έχει εισοδήματα από πουθενά!
Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, περίπου 1,3 εκατομμύριο άνεργοι και άλλα 2 εκατομμύρια χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με εισοδήματα κάτω από 5.000 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν εξωπραγματικούς φόρους. Ο λόγος είναι ότι τα φορολογητέα εισοδήματα θα προσδιοριστούν σε επίπεδα πολύ πάνω από τα 5.000 ευρώ, με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Όσοι από τους φορολογούμενους έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια, όπως οι περίπου 990.000 εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να εμπλακούν σε μια χρονοβόρα διαδικασία.
Το σχέδιο φτωχοποίησης του ελληνικού πληθυσμού και υποβάθμισης του εργατικού δυναμικού είναι καλά οργανωμένο. Δεν είναι, άλλωστε τυχαίο το γεγονός οτι για να καταπολεμήσουν την ανεργία εκπονούν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με μισθούς 420 – 490 ευρώ. Το κράτος δίνει το πολύ 490 ευρώ μισθό για να κρύψει μία μικρή ομάδα ανέργων κάτω από το χαλί!
Άρα στην ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα, ακόμη κι ο εργοδότης που έχει ποτέ δε θα δώσει! Και μάλιστα, θα παριστάνει και τον δίκαιο.
Αυτοί που παίρνουν μισθούς 200.000 το χρόνο αποφασιζουν για τη μοίρα εκατομμυρίων πολιτών που λαμβάνουν το πολύ 600 ευρώ!
Πώς να μπει ο ένας στη θέση του άλλου;; Πώς να ζητήσει κανείς κατανόηση;
Οι Βούλγαροι όμως σηκώνουν το σταυρό του μαρτυρίου επί χρόνια. Το ίδιο θα κάνει κι ο Έλληνας;
Την πλήρη Εξαμηνιαία Έκθεση μπορείτε να τη βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:Δραστηριότητες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2013
Danioliptes.gr