Άμεση ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος από πολίτες που έχουν στα χέρια τους δανειακές συμβάσεις οι οποίες βασίζονται στην κομπίνα του άκυρου μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό του τόκου.
Πρόκειται για την κομπίνα την οποία αποκάλυψε μιλώντας στο radio1d.gr, ο οικονομολόγος Στέφανος Τσίπας και αφορά στον υπολογισμό του τραπεζικού τόκου με βάση το έτος 360 ημερών αντί 365. Εν ολίγοις, όταν η τράπεζα διασπά εντελώς τεχνητά και κατ’ αποκλεισμό των δικαιολογημένων προσδοκιών του καταναλωτή το χρονικό διάστημα (έτος), στο οποίο όφειλε να αναφέρεται το επιτόκιο, δημιουργεί μια πρόσθετη επιβάρυνση του καταναλωτή δανειολήπτη, ο οποίος πλέον (όταν το επιτόκιο μιας ημέρας προσδιορίζεται με βάση το έτος 360 ημέρες) για κάθε ημέρα επιβαρύνεται με κατά 1,3889% περισσότερους τόκους (ΕφΑθ 776/2006 ΕλλΔνη 2006.1499)!
Με την κομπίνα αυτή οι τράπεζες θησαύριζαν, θησαυρίζουν και θα συνεχίσουν να θησαυρίσουν καταπατώντας τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, τους νόμους του κράτους και τη νομολογία που σχηματίστηκε από δύο αμετάκλητες αποφάσεις του Αρείου Πάγου.
Αναλυτικά διαβάστε:Νομική τεκμηρίωση της απάτης και τοκογλυφίας σε βαθμό κακουργήματος κατά δανειοληπτών (vid)
Λίγο πριν το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, οι δανειολήπτες που «φορτώθηκαν» καταχρηστικά με επιπλέον τόκους θα πρέπει να προστατεύσουν το σπίτι τους ακυρώνοντας στο δικαστήριο τις δανειακές τους συμβάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί οτι ο παραπάνω καταχρηστικός όρος περιλαμβάνεται σε δάνεια κάθε μορφής ακόμη και σε εκείνα που δόθηκαν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου όπως τα τραπεζικά δάνεια με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).
Συνένοχο στο έγκλημα φαίνεται πως είναι και το Ελληνικό Δημόσιο ενώ δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειο τους κινδυνεύουν ακόμη και με φυλάκιση σε περίπτωση που φέρει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και η οφειλή βεβαιωθεί ως χρέος προς την εφορία.
Μάλιστα, οι τράπεζες οι οποίες λειτουργούν απροκάλυπτα εκβιάζουν καθημερινώς και με όσα μέσα έχουν στη διάθεση τους τους δανειολήπτες ώστε να προχωρήσουν σε εξωδικαστική ρύθμιση του δανείου τους, υποχρεώνοντας τους έτσι να αναγνωρίσουν την οφειλή τους όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, προκειμένου να μην βεβαιώσουν το χρέος τους προς την εφορία.
Σε πολλές περιπτώσεις, κι όπως αυτές των δανείων που δόθηκαν με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, αφορούν επαγγελματίες και πολίτες που δεν μπορούν να υπαχθούν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κι άρα να προστατέψουν τουλάχιστον την πρώτη κατοικία τους.
Οι επαγγελματίες είναι πλήρως εκτεθειμένοι στις ορέξεις των τραπεζιτών, οι οποίοι από την μία πλευρά έχουν στερήσει από την ζωτικής σημασίας οικονομική ρευστότητα κι από την άλλη τους τρομοκρατούν και τους εκβιάζουν.
Αν η τακτική αυτή της τράπεζας δεν είναι τοκογλυφική τότε τι είναι;!
Αρκεί κανείς να διαβάσει προσεχτικά το άρθρο 404 παρ. 1, 2, 3 & 4 του Ποινικού μας Κώδικος περί τοκογλυφίας για να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της κομπίνας που έχει στηθεί εις βάρος του κι εξαιτίας της οποίας κινδυνεύει να χάσει και το σπίτι του:
Παράγραφος 1: «Όποιος σε δικαιοπραξία για την παροχή οποιασδήποτε πίστωσης, ανανέωσή της ή παράταση της προθεσμίας πληρωμής εκμεταλλεύεται την ανάγκη, την πνευματική αδυναμία, την κουφότητα, την απειρία ή την ψυχική έξαψη εκείνου, που παίρνει την πίστωση, συνομολογώντας ή παίρνοντας για τον εαυτό του ή για τρίτον περιουσιακά ωφελήματα, που ανάλογα με τις ειδικές περιστάσεις είναι προφανώς δυσανάλογα προς την παροχή του υπαιτίου, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και με χρηματική ποινή».
Παράγραφος 2: Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και: α) όποιος ανεξάρτητα από τους πιο πάνω όρους, κατά την παροχή ή την παράταση της προθεσμίας πληρωμής, κατά την ανανέωση ή την προεξόφληση δανείου, συνομολογεί ή παίρνει για τον εαυτό του ή για τρίτον περιουσιακά ωφελήματα, που υπερβαίνουν το κατά Νόμο θεμιτό ποσοστό του τόκου.
Παράγραφος 3: «Αν ο υπαίτιος επιχειρεί κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια τοκογλυφικές πράξεις του είδους των παρ. 1 και 2 τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών και χρηματική ποινή».
Παράγραφος 4: «Αν οι πράξεις των πιο πάνω παραγράφων τελούνται από Νομικά πρόσωπα ποινική ευθύνη υπέχουν οι διοικητές και οι διευθυντές τους».
Για όλους τους παραπάνω λόγους, κρίνεται μονόδρομος η μαζική και ολοκληρωμένη αντεπίθεση εναντίον όλων όσων συγκαλύπτουν την κομπίνα και αφήνουν εντελώς απροστάτευτους εκατοντάδες πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απελπισία!
Ήδη πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυνε ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος για μαζικές αγωγές κατά της καταχρηστικής αυτής πρακτικής των τραπεζών.
Τώρα πια το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Τα δικαστήρια θα κρίνουν την καταχρηστικότητα των εν λόγω συμβάσεων που στοιχίζουν χιλιάδες ευρώ στους χειμαζόμενους από την οικονομική κρίση Έλληνες πολίτες.
Danioliptes.gr