Η διαδικασία της τιτλοποίησης των δανείων δεν είναι καινούργια στην Ελλάδα. Είναι ένα «φρούτο» που εισήχθη στην ελληνική αγορά μέσω του νόμου 3156/2003. Σε ένα περίτεχνα κατασκευασμένο νομοθέτημα ορίζονται ξεκάθαρα οι προϋποθέσεις της διαδικασίας και τα στάδια αυτής.
Ήταν μεσάνυχτα της 25ης του Ιούνη του 2003 όταν ο τότε Υπουργός Οικονομίας κι Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης εισήγαγε προς ψήφιση στη Βουλή το Νόμο που διέπει από τότε τη διαδικασία της τιτλοποίησης.
Σημειωτέον οτι το νομοσχέδιο φέρει ακόμη την υπογραφή του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, του τότε Υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, του Υπουργού Γεωργίας Γιώργου Δρυ, του Υπουργού Δικαιοσύνης Φίλιππου Πετσάλνικου αλλά και του τότε Υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου!
Την ημέρα, ή μάλλον, τη νύχτα της ψήφισης του νομοσχεδίου, κανείς δεν αποτίμησε την ακριβή σημασία της τιτλοποίησης, η οποία, βέβαια εφαρμόστηκε σχεδόν αμέσως. Ήταν η εποχή που όλος ο κόσμος είχε ανεβεί στα κάγκελα για τα πανωτόκια των δανείων τους, που, βέβαια, συνεχίζουν να πληρώνουν.
Στη σημερινή δύσκολη εποχή, η τιτλοποίηση είναι, κατά κάποιο τρόπο, ένας νόμιμος τρόπος ώστε οι τράπεζες να ξεφορτωθούν από τα χαρτοφυλάκια τους τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Όπως έχει επανηλλειμμένα τονίσει με δημόσιες αναφορές του ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, πρόκειται για μία διαδικασία κατά την οποία, ο δανειολήπτης και το ύψος της οφειλής παραμένουν στα ίδια με μοναδική αλλαγή τον πιστωτή.
«Η τιτλοποίηση των δανείων δεν είναι μία καινούργια διαδικασία, ακόμη κι αν τώρα γίνει ευρέως γνωστή. Σε αυτή την τακτική προχωρούσαν οι τράπεζες προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα πουλώντας τα δάνεια κυρίως, τα ενυπόθηκα, άγνωστο προς τι τίμημα», τονίζει μιλώντας στο radio1d.gr ο δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Θάνος Χατζηαθανασίου.
Η διαδικασία αυτή εξελίσσεται και τα δάνεια αλλάζουν χέρια με τον τρόπο, που καλύπτεται από το πλέγμα του νόμου 3156/2003. Το κεφάλαιο «τιτλοποίηση των δανείων» έχει ανοίξει ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών από το 2009.
Τέσσερα χρόνια μετά, έχουν φουντώσει οι πληροφορίες που θέλουν τα δάνεια να επαναγοράζονται από τις τράπεζες που τα πούλησαν όπως κι οι πληροφορίες που θέλουν τις τράπεζες να κρύβουν τις επισφάλειες τους κάτω από το χαλί για να γλιτώσουν από τον έλεγχο της Blackrock.
Παράδειγμα για τις διαδρομές των δανείων φέρει ο δικηγόρος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος. Αφορά σε μία εκ των 4 συστημικών τραπεζών, την Eurobank η οποία και επίσημα χθες «υποδέχθηκε» το ισχυρότερο Ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αλλά και το καλό κόμμάτι της ProtonBank, μετά τη διάσπαση της τράπεζας.
Υπενθυμίζεται οτι η τράπεζα, όπως κι οι υπόλοιπες τράπεζες της χώρας, έχει λάβει δισεκατομμύρια από τα “σωτήρια δάνεια” του μνημονίου που καλούνται να αποπληρώσουν οι επόμενες γενιές εσαεί.
Η αποκάλυψη του Βασίλη Καπερνάρου αφορά στην «σχέση» της εν λόγω τράπεζας με την εταιρία ειδικού σκοπού «ΑΝΑΡΤΥΧΙ APC LIMITED» (ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΪΠΙΣΙ ΛΙΜΙΤΕΝΤ), που εδρεύει στην Αγγλία, (c/o Wilmington Trust, SP Services (London) Limited, EC2M 7 JH, 6 Broad Street Place, Λονδίνο).
Το αποκαλυπτικό σημείο της υπόθεσης είναι οτι η εν λόγω εταιρεία “Anaptyxi εκπροσωπείται νόμιμα στην Ελλάδα, από την Ανώνυμη Τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία «Τράπεζα E.F.G. Eurobank Ergasias Ανώνυμη Εταιρεία» (Τράπεζα Ι Εφ Τζι Γιουρομπανκ Εργκαζιας Ανώνυμη Εταιρεία).
Δηλαδή, η εταιρεία που αγοράζει τα δάνεια της Eurobank, εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την ίδια την Eurobank!
Τη στιγμή που οι ελεγκτές της BlackRock κάνουν φύλλο και φτερό τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τα «κόκκινα» δάνεια βρίσκονται στο επίκεντρο του ελέγχου. Με την εκχώρηση του δανείου σε εταιρία ειδικού σκοπού, η οποία παρουσιάζει πιστοληπτική ικανότητα. Με τον τρόπο αυτό το «κόκκινο» δάνειο μετατρέπεται σε υγιή απαίτηση. Γεγονός που βεβαίως συνιστά χάλκευση των οικονομικών αποτελεσμάτων, αφού η τράπεζα γνωρίζει πολύ καλά ότι το δάνειο δεν μπορεί να εισπραχθεί.
«Δεν πρόκειται για μία πρωτόγνωρη τακτική των τραπεζών, ιδιαίτερα τώρα που όλο και περισσότερα δάνεια κοκκινίζουν ή υπόκεινται σε ελέγχους της BlackRock» τόνισε ο Χατζηαθανασίου.
Οι πολίτες δεν γνωρίζουν οτι το δάνειο τους έχει τιτλοποιηθεί
Το πλέγμα της τιτλοποίησης των δανείων καλύπτεται από το νόμο 3156/2003, όπου στο άρθρο 10 παράγραφος 9 προβλέπεται η υποχρέωση είτε από τον μεταβιβάζοντα(τράπεζα) ή την εταιρεία ειδικού σκοπού να ενημερώνει τον οφειλέτη για την εκχώρηση του δανείου του.
Συγκεκριμένα, η παράγραφος 9 αναφέρει οτι από την καταχώριση της σχετικής σύμβασης σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο επέρχεται η μεταβίβαση των τιτλοποιούμενων απαιτήσεων, εκτός αν άλλως ορίζεται στους όρους της σύμβασης, η δε μεταβίβαση αναγγέλλεται εγγράφως από τον μεταβιβάζοντα ή την εταιρεία ειδικού σκοπού στον οφειλέτη. Με την αναγγελία πρέπει να προσδιορίζονται και οι απαιτήσεις στις οποίες αφορά η μεταβίβαση.
Μόνο που οι τράπεζες “γράφουν στα παλιά τους υποδήματα το νόμο” αλλά και στο άρθρο 466 του Αστικού Κώδικα στο οποίο προβλέπεται οτι δεν μπορεί να εκχωρηθεί απαίτηση, αν δανειστής και οφειλέτης συμφώνησαν το ανεκχώρητο. Αλλά απέναντι στον εκδοχέα ο οφειλέτης δεν μπορεί να επικαλεστεί τέτοια συμφωνία, αν ο εκδοχέας απέκτησε την απαίτηση στηριζόμενος σε έγγραφο που δεν περιείχε όρο για το ανεκχώρητο.
«Έχουμε στείλει εξώδικες διαμαρτυρίες σε τράπεζες για μη αναγγελία της μεταβίβασης του δανείου σε εταιρία ειδικού σκοπού, όπως επιβάλλει ο νόμος», αναφέρει ο κ Χατζηαθανασίου.
Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα από τη συνέντευξη του δικηγόρου, συνεργάτη του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Θάνου Χατζηαθανασίου εδώ
Επίσης δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τον οικονομολόγο Δημήτρη Καζάκη τι είναι η τιτλοποίηση και γιατί την επέτρεψε ο τότε Υπουργός Οικονομικών
{youtube}wscIzADZyVc{/youtube}
Επίσης δείτε στο βίντεο την αποκάλυψη που έγινε από το δελτίο του ΑΡΤ της 10ης Νοεμβρίου του 2012 την αποκάλυψη για την τιτλοποίηση των δανείων από το Παρακαταθηκών και δανείων, την Alpha Bank, την Eurobank και τη Millenium στην JP MORGAN.
{youtube}ffZDE2fls94{/youtube}
Danioliptes.gr