Ούτε ένα ολόκληρο 24ωρο δεν διήρκησε το παραμύθι του Υπουργείου Ανάπτυξης για παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Στο βρόντο έπεσαν τα παρακάλια του Υπουργού Ανάπτυξης προς τους τραπεζίτες και τους ανθρώπους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να διοχετεύσουν τη ρευστότητα από την ανακεφαλαιοποίηση στην πραγματική οικονομία.
Μόλις χθες το Υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε και σε χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή παροχή έως το τέλος του έτους ρευστότητας 2 δισ. ευρώ στην αγορά από τις τράπεζες.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, έως το τέλος του χρόνου θα έχουν υπογραφεί από τις τράπεζες με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, συμβάσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με κεφάλαια συνολικού ύψους 2,06 δισ. ευρώ.
Τη δέσμευση αυτή, τονίζει το υπουργείο, ανέλαβε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), «στο πλαίσιο της συμφωνίας με το υπουργείο για την επιτάχυνση της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ, της ΕΤΕπ κλπ, που εξασφαλίζουν την παροχή ρευστότητας με χαμηλότοκα δάνεια προς την πραγματική οικονομία».
Mόνο, που το Υπουργείο Ανάπτυξης σχεδίαζε χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή χωρίς τους δανειστές. Ή μήπως όχι; Ανώτατα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ, βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και πραγματοποιούν συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών, το ΤΧΣ, την Τράπεζα της Ελλάδας και τον Υπουργό Οικονομικών. Τι ζητούν;
Σύμφωνα με το olympia.gr, ζητούν να ολοκληρωθεί άμεσα η αναδιάρθρωση των τραπεζών και να γίνουν ακόμα πιο άμεσα οι κινήσεις για να “πιάσουν” το ύψος της κεφαλαιακής επάρκειας. ETE και Eurobank λέγεται ότι είναι κάτω από το 9%, γι’ αυτό και ζητούν ακόμα και την πώληση των ζημιογόνων θυγατρικών τους.
Για την Εθνική, υπάρχει διαφωνία για το αν θα πρέπει να πωληθεί η κερδοφόρα της επένδυση στη Finansbank. Μεταξύ άλλων, ζητούν από τις τράπεζες να σφίξουν ακόμα περισσότερο τα “λουριά” για τη χορήγηση δανείων. Φυσικά, τον τελικό λόγο θα τον έχει η ίδια η τρόικα, αλλά όπως είναι αντιληπτό, το αίτημα το κάνει η ίδια η Κομισιόν!
Η υπόθεση θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όταν η Blackrock δώσει την έκθεση για τις τράπεζες (που συντάσσει αυτές τις μέρες), στην οποία θα αναφέρεται και στα κόκκινα δάνεια. Το αίτημα αυτό, θα δημιουργήσει έναν ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο.
Παραθέτουμε για την ιστορία τις δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη
«Όπως είχαμε δεσμευθεί κατά τη συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών στις αρχές του μήνα, συμφωνήσαμε και δίνουμε στη δημοσιότητα συγκεκριμένους στόχους δανειοδοτήσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για το επόμενο τετράμηνο, που οι ίδιες οι τράπεζες συμφώνησαν να τηρήσουν» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.
«Θέσαμε συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους αφενός γιατί δεν θέλουμε να μείνουμε στη θεωρία και αφετέρου για να γνωρίζουν όλοι τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις που ανελήφθησαν ως προς την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Και, επίσης, για να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων» πρόσθεσε ο υπουργός.
«Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, το υπουργείο είναι σε ετοιμότητα για τη μεταφορά πόρων σε προγράμματα που θα εμφανίσουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, εφόσον χρειαστεί» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Οι τράπεζες έχουν πάρει και συνεχίζουν να παίρνουν ζεστό δημόσιο χρήμα, αλλά δεν έχουν δημόσιο έλεγχο. Όσο, λοιπόν, και να τους παρακαλάει ο υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης οι τραπεζίτες δεν πρόκειται να ανοίξουν τη στρόφιγγα με υποσχέσεις για συμβάσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών συνολικού ύψους 2,06 δισ. ευρώ.
Όσο δεν ανοίγουν την κάνουλα της δανειοδότησης οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις θα οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα τα μαζεύουν και θα φεύγουν από την Ελλάδα (βλ. ΦΑΓΕ, Βιοχαλκο και Coca Cola).
Danioliptes.gr