Σωθήκαμε! Αποφάσισαν να μειώσουν την ύφεση κατά 0,2% φέτος!

 

Έπρεπε να συμφωνήσει το Υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα για να «κλειδώσει», τελικά, στο 4% έναντι πρόβλεψης για ύφεση στο 4,2% η νέα εκτίμηση για την ύφεση της οικονομίας το 2013.

 

Τα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν οτι αν η ύφεση φέτος είναι ρηχότερη τότε θα πρέπει να περιμένουμε και λιγότερα μέτρα, καθώς το ΑΕΠ είναι ο παρονομαστής στη μέτρηση του ελλείμματος.

 

 

Προφανώς, κυβέρνηση και τρόικα τα βρήκαν κάπου «στη μέση» καθώς η τρόικα εκτιμούσε προηγουμένως ύφεση 4,2%, ενώ η κυβέρνηση είχε προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με ποσοστό 3,8%.
Για να δικαιολογήσουν το λάθος τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ ερμηνεύουν την απόκλιση ως ένα περιθώριο ασφαλείας για να παραμείνουν εντός στόχου. 

Αναφορικά με το 2014, σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η διαπραγμάτευση δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Πληροφορίες θέλουν ωστόσο την ελληνική πλευρά να υπολογίζει σε ανάκαμψη 0,6%. 

Σημειώνεται ότι το θέμα της ανάπτυξης και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά τίθεται επί τάπητος κατά τη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη που είναι προγραμματισμένη στις 9:30 το πρωί.

 

Να μη χαλαρώσουν οι προσπάθειες

 

Δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης λόγω των «καλών νέων» των τελευταίων ημερών.

 

Αυτό διαμηνύει η τρόικα στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια των τελευταίων συσκέψεων, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η ελληνική οικονομία είναι ακόμη «εύθραυστη».

 

Υπενθυμίζουν δε πως η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ από το 2008 μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους θα ξεπεράσει κατά πολύ το 25% και ως εκ τούτου δεν είναι εύκολο η οικονομία να εισέλθει σε μία βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.

 

Το ίδιο ισχύει και για το πρωτογενές πλεόνασμα: Φέτος επιτυγχάνεται ο στόχος για έστω και οριακά θετικό πρωτογενές ισοζύγιο, όμως μέσα στην επόμενη διετία θα πρέπει το πλεόνασμα να φθάσει στο 4,5% του ΑΕΠ.

 

Danioliptes.gr