Παρέμβαση ΣτΠ για τις κατασχέσεις μισθωμάτων από οφειλέτες του Δημοσίου

Τη θέσπιση ενός όριο ακατάσχετου των μισθωμάτων όταν αυτά αποδεδειγμένα αποτελούν το μοναδικό εισόδημα οφειλετών Δημοσίου ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφό του προς τον υπουργό Οικονομικών.

 

Αφορμή στάθηκαν αναφορές πολιτών που διαθέτουν ως μοναδικό εισόδημα το μίσθωμα από ακίνητο και οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν επειδή επιβλήθηκε, για οφειλές τους προς το Δημόσιο, κατάσχεση του συνολικού ποσού του ενοικίου που αυτοί εισπράττουν, με αποτέλεσμα να στερούνται το μοναδικό βιοποριστικό τους μέσο.

 

Ο ΣτΠ θεωρεί ότι στις περιπτώσεις αυτές η κατάσχεση του συνολικού ποσού του ενοικίου συνεπάγεται αδυναμία κάλυψης των βιοποριστικών αναγκών του οφειλέτη και του στερεί τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης, με αποτέλεσμα να αντίκειται στο άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος και στην αρχή της αναλογικότητας.

 

Όπως σημειώνει η Ανεξάρτητη Αρχή, ο νομοθέτης, με διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974), θέσπισε περιορισμούς περί ακατάσχετου μόνο για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα περιοδικώς καταβαλλόμενα ασφαλιστικά βοηθήματα, προκειμένου να προστατευτεί ένα ελάχιστο εισόδημα των ανθρώπων που βιοπορίζονται από την εργασία τους και είναι αναγκαίο για τη συντήρηση των ίδιων και των οικογενειών τους.

 

naftemporiki