Ειδική επιτροπή που εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγών στο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση έχει συστήσει το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι οι εμπλεκόμενοι (τράπεζες, ΤΧΣ, δημόσιο) συμφωνούν πως υπάρχουν “κενά” στις προβλέψεις του νόμου, τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν. Εκτιμάται δε, πως μία τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε τις πιθανότητες πώλησης της Eurobank, ενώ διευκρινίζεται ότι οι αλλαγές δεν θα “αγγίξουν” τους όρους εξάσκησης των warrants.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εργασίες της Επιτροπής βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο αλλά αναμένεται να επισπευσθούν προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία πώλησης, με πρώτη στη σειρά την περίπτωση της Eurobank.Υπενθυμίζεται η Eurobank ανήκει κατά 90% στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ο λόγος ύπαρξης της ειδικής Επιτροπής είναι να συμπληρώσει σε τεχνικό επίπεδο τις όποιες ελλείψεις του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς να πλήττονται τα συμφέροντα των υφιστάμενων μετόχων. Για τα συμφέροντα των καταθετών και των φορολογουμένων ούτε λόγος.
Απώτερος σκοπός είναι το δημόσιο και το ΤΧΣ να δρομολογήσουν τη διαδικασία πώλησης των μετοχών του Ταμείου και την ανάκτηση των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί για τις τράπεζες.
Με απλά λόγια, όπως παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες, ο νόμος θα “συμπληρωθεί” ώστε να συνεχισθούν οι προσπάθειες που γίνονται για την πώληση των μεριδίων του ΤΧΣ, μετά την πρώτη άσκηση των warrants τον Δεκέμβριο και για τις διαδικασίες πωλήσεων μέσω ΑΜΚ που πρόκειται να δρομολογηθούν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Η συζήτηση για την αλλαγή των όρων δεν είναι καινούρια. Αρχικά, μάλιστα, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι εργασίες της Επιτροπής θα οδηγούσαν σε αλλαγές των όρων για τα warrants, που θα αφορούσαν τη δυνατότητα άτακτης εξάσκησης ή ακόμα και τη μείωση των τιμών εξάσκησης. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μπορεί να προχωρήσει στην παρούσα φάση, καθώς θα προέκυπταν νομικά και άλλα ζητήματα. Για την διαδικασία αυτή πάντως έχει ενημερωθεί η τρόικα η οποία χωρίς να συμμετέχει θα παρακολουθεί τις σχετικές αλλαγές/συμπληρώσεις που θα ενταχθούν στον νόμο όταν ολοκληρωθεί η εργασία της Επιτροπής.
Κανείς βέβαια, δεν μπορεί να ξέρει τι πρόκειται να γίνει με τις καταθέσεις των Ελλήνων σε περίπτωση που προχωρήσουν οι αγοραπωλησίες των τραπεζών.
Οι «καβάτζες» των Ελλήνων καταθετών τελειώνουν! Οι αβάσταχτοι φόροι και οι περικοπές μισθών και συντάξεων οδηγούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους πολίτες στα τραπεζικά ταμεία και στα ΑΤΜ, μειώνοντας τα αποθέματα τους σε ευρώ!
Τον Σεπτέμβριο, μειώθηκε εκ νέου το απόθεμα των καταθέσεων των νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις των νοικοκυριών εμφάνισαν τον Σεπτέμβριο μείωση της τάξης του 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο και διαμορφώθηκαν στα 135,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το τέλος του 2008 έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2013, οι συνολικές απώλειες καταθέσεων στην Ελλάδα είναι της τάξεως των 75,3 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως καμιά άλλη χώρα δεν έχει καταγράψει αντίστοιχη μείωση των καταθέσεών της για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα, ενώ και οι προβλέψεις για το μέλλον των ελληνικών καταθέσεων είναι δυσοίωνες!
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη οι καταθέσεις των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω τον Οκτώβριο και έως τα τέλη του έτους, καθώς η καθυστέρηση στην εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος και στην αποστολή των εκκαθαριστικών ΦΑΠ έχει οδηγήσει στη συσσώρευση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων τους τελευταίους μήνες του χρόνου.
Danioliptes.gr