Λάθος άνθρωπο πιάσατε!!!

Με λάθος άνθρωπο τα βάλατε… Μέσα στην παραζάλη της η κυβέρνηση τα βάζει με λάθος ανθρώπους και περνά χειροπέδες σε λάθος άτομα.

 

Το κηνύγι των μεγάλων ψαριών που δήθεν θα ξεκινήσει με αφορμή τους πλειστηριασμούς, έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, αλλά, αντίθετα στο μάτι του κυκλώνα είχαν οι μισθωτοί ακόμη κι οι άνεργοι!

 

Η παραζάλη της κυβέρνησης μπορεί εύκολα να διαγνωστεί, διαβάζοντας μόνο δύο ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις την περασμένη εβδομάδα.

 Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη πανηγυρικά ότι τα φορολογικά έσοδα του κράτους σε επίπεδο ΙΟμήνου κινούνται πολύ καλύτερα από τους στόχους.


Την ίδια μέρα, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τα στοιχεία Σεπτεμβρίου για τις οφειλές προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με αυτά, μέσα σε έναν μήνα ο αριθμός των φορολογουμένων που δεν πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία αυξήθηκε κατά 343.692 άτομα. Ο αριθμός των οφειλετών-νομικών προσώπων αυξήθηκε κατά 180.000.


Οι πολίτες αυτοί δεν έγιναν ξαφνικά μπαταχτσήδες. Δεν άλλαξαν φορολογική συνείδηση από τη μια στιγμή στην άλλη.


Άλλαξαν φορολογική συμπεριφορά, διότι δεν μπορούν να πληρώσουν. Πλήρωναν κανονικά, εξαντλώντας προφανώς και τις αποταμιεύσεις τους, ζεμένοι τον Σεπτέμβριο και δημιουργούσαν την υπέρβαση εσόδων για την οποία πανηγυρίζει ο κ. Σταϊκούρας.


Μέχρι που ήρθαν μαζεμένοι τον Σεπτέμβριο ο φόρος εισοδήματος και ο ΦΑΠ για τρία έτη, που τους έκαναν να σηκώσουν ependytis.gr τα χέρια ψηλά.


– Το μήνυμα είναι σαφές: η φοροδοτική ικανότητα χιλιάδων πολιτών και επιχειρήσεων έχει ήδη εξαντληθεί και των υπολοίπων εξαντλείται με ταχείς ρυθμούς, πράγμα που θα φανεί τους επόμενους μήνες. Το ξέραμε, το βλέπαμε, αλλά το πιστοποιούν και οι αριθμοί.


Όπως γράφει ο Επενδυτής, ο πρώτος κίνδυνος αυτής της ασφυκτικής κατάστασης είναι ο δημοσιονομικός.


Βεβαίως, στις παραδοχές που κάνει το οικονομικό επιτελείο για τον προϋπολογισμό του 2014 λαμβάνει υπόψη ότι ένα μέρος των προς είσπραξη φόρων δεν πρόκειται να το πάρει ποτέ. Χρεώνει, για παράδειγμα, τους πολίτες με φόρους για τα ακίνητα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, περιμένοντας να εισπράξει τελικά 2,85 δισ. ευρώ. Αλλά οι παραδοχές αυτές κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα, τινάζοντας ταυτόχρονα την εκτέλεση του προϋπολογισμού, εάν πυκνώσουν περαιτέρω η αδυναμία και η «στάση πληρωμών» των πολιτών.


Ο δεύτερος και ουσιωδέστερος κίνδυνος είναι να καταστραφούν όλες οι δυνάμεις που θα μπορούσαν προοπτικά να βοηθήσουν την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Η υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων απομυζά κάθε σταγόνα ρευστότητας από τις τράπεζες και την αγορά, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα λουκέτα, να αυξάνεται η ανεργία και να μην υπάρχουν πόροι για οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση.


Παρά ταύτα, η κυβέρνηση ενδίδει στην πίεση της τρόικας για επίτευξη των ονομαστικών στόχων και επιμένει στην ίδια -αποτυχημένη όπως και οι ίδιοι οι δανειστές ομολογούν- συνταγή της καταστροφής.


Την ίδια στιγμή, στη σκιά των σαρωτικών αλλαγών που ετοιμάζονται στο ασφαλιστικό, προβάλλει μια νέα πραγματικότητα καθώς σε ταμεία πρόνοιας και επικουρικής ασφάλισης του ιδιωτικού τομέα, των ΔΕΚΟ, αλλά και των τραπεζών παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των αιτήσεων που υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι ζητώντας την επιστροφή των εισφορών που έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα!


Η επιστροφή εισφορών από δυνητική επιλογή, που είχε μικρή έως αδιάφορη απήχηση πριν από μερικά χρόνια, φαίνεται να αποκτά χαρακτηριστικά νέας τάσης στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως είπαν στον Τύπο της Κυριακής αρμόδια στελέχη από Ταμεία που καλούνται να γυρίσουν πίσω τις εισφορές στους ασφαλισμένους τους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο Τύπος της Κυριακής, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 οι αιτήσεις για την επιστροφή εισφορών εμφανίζουν αύξηση πάνω από 15% σε σύγκριση με πέρυσι και η πρόβλεψη δείχνει περαιτέρω αύξηση! Ενδεικτικό της κατάστασης και του τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία είναι ότι στα ταμεία πρόνοιας των ιδιωτικών υπαλλήλων που εργάζονται στο εμπόριο, στα ξενοδοχεία, στις βιομηχανίες τροφίμων, αλλά και στα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ στις ΔΕΚΟ, όπως και στα επικουρικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων έχουν υποβληθεί περισσότερες από 10.000 αιτήσεις για επιστροφή εισφορών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι είτε για εφάπαξ είτε για επικουρική σύνταξη.


Η επιστροφή των εισφορών συνεπάγεται βέβαια και την άμεση διακοπή της ασφάλισής τους, αλλά αυτό έχει λίγη σημασία όταν κάποιος έχει μείνει άνεργος και δεν έχει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του ή έχει αλλάξει επάγγελμα και βλέπει τις εισφορές ως «κεφάλαιο κίνησης» από τη στιγμή που δεν μπορεί να βρει από κάπου αλλού ρευστότητα.

 

Αυτό είναι ένα κομμάτι της πραγματικότητας που δε λένε να καταλάβουν. Ομάδες ανθρώπων που στοχοποιούν ως μπαταχτζήδες.

 

Μόνο που λάθος ανθρώπους έβαλαν στο στόχαστρο. Δεν είναι αυτοί ο εχθρός του κράτους αλλά η ελπίδα του. Σε αυτούς βασίστηκαν τόσα χρόνια το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία, η ανάπτυξη της οικονομίας. Σε αυτούς αν και με απανωτά χτυπήματα, πέφτει όλο το βάρος της κρίσης.

 

Τα «μεγάλα ψάρια» όπως αρέσει στον κ. Χατζηδάκη να αποκαλεί όσους έχουν και δεν πληρώνουν, θα βγουν και πάλι στο απυρόβλητο. Όπως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια…

 

Danioliptes.gr