Βόμβα από την Die Welt για το χρέος

«Είναι τρεις φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι επισήμως παρουσιάζεται» γράφει η γερμανική εφημερίδα.

 

Νέα βόμβα από «Die Welt»: Τριπλάσιο (!) το δημόσιο χρέος.

 

ΚΙ ΟΜΩΣ, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από ό,τι εμφανίζεται. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» σε άρθρο της, το οποίο στηρίζεται σε έκθεση του Ιδρύματος για την Οικονομία της Αγοράς για το 2013 και δείχνει ότι η ανάπτυξη επιστρέφει στις χώρες της Ε.Ε., αλλά τα χρέη δεν ακολουθούν αντίθετη πορεία.

Όπως σημειώνει το συγκεκριμένο άρθρο, η Ευρώπη δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τα χρέη της. Αυτό έχει ως συνέπεια όλα τα κράτη-μέλη να απέχουν αρκετά από τα κριτήρια που είχαν τεθεί στο Μάαστριχτ. Στην έκθεση λαμβάνεται υπ’ όψιν, εκτός από το δημόσιο χρέος, και το μη εμφανές χρέος στο κοινωνικό σύστημα.

 

Και φυσικά η Ελλάδα δεν ξεφεύγει από τον κανόνα, καθώς, όπως αναφέρεται, «στην Ελλάδα το μη εμφανές δημόσιο χρέος είναι τρεις φορές περισσότερο από ό,τι επισήμως παρουσιάζεται».

Πάντως, οι κρατικές δαπάνες δεν είναι… ασθένεια που έχει πλήξει μόνο τη χώρα μας, καθώς, βάσει της έκθεσης, σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Βρετανία το κράτος ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει.

 

Dimokratianews