Προς επιλεκτικό κούρεμα των «κόκκινων» δανείων για να σωθούν οι … τράπεζες

Τώρα που πλησιάζει ο καιρός προς το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικία, και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν καταλήγουν σε κάποιο κοινό τόπο, η μέριμνα της κυβέρνησης εστιάζει στην προστασία των… τραπεζών.

Τι κι αν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χθες έστησε μία φιέστα στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για να πείσει εντός κι εκτός της χώρας, ότι προσπαθεί να βρει λύση.

«Δίνουμε τη μάχη για πλήρη προστασία των ανέργων, των φτωχών και μικρομεσαίων στρωμάτων» είπε. «Μιλάνε για απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Εμείς όμως όπως έχουμε δεσμευθεί δίνουμε τη μάχη ώστε να υπάρξει πλήρης προστασία των ανέργων, των φτωχών των μεσαίων δανειοληπτών και παράλληλη κατοχύρωση της υγιούς τραπεζικής πρακτικής και της στεγαστικής πίστης. Γιατί η αποκατάσταση της τραπεζικής πίστης δεν ευνοεί τους τραπεζίτες, τους δανειολήπτες ευνοεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζοντας ότι «τα χειρότερα πέρασαν και η επόμενη χρονιά θα είναι χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας». «Κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα υπάρξει πλεόνασμα εφέτος, τώρα κατάπιαν την γλώσσα τους. Θα διαψευστούν και στο ότι του χρόνου θα υπάρξει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Τα χειρότερα πέρασαν, η οικονομία ταθεροποιείται» συμπλήρωσε. Το τίμημα για την χώρα ήταν σκληρό, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές της κοινωνίας».

Μετά από αυτήν την πάσα μπορεί απλά κανείς να θυμηθεί μία αντίστοιχη φράση του Υπουργού Οικονομικών που, πριν από λίγο καιρό, δήλωνε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν από 1ης Ιανουαρίου όλοι οι περιορισμοί για τους πλειστηριασμούς όχι για να μην οδηγηθούν στο δρόμο και την απόγνωση χιλιάδες συμπολίτες μας αλλά γιατί δεν θα το αντέξουν οι τράπεζες!Οι απώλειες των τραπεζών κι όχι οι απώλειες των πολιτών και της κοινωνίας είναι το κύριο μέλημα του Υπουργού, όχι των οικονομικών αλλά των τραπεζών!

Προς επιλεκτικό «κούρεμα» κόκκινων δανείων οι τράπεζες

Από το 2016 αναμένεται η αποκλιμάκωση του όγκου των επισφαλών δανείων, τα οποία σήμερα υπερβαίνουν τα 67 δισ. ευρώ ενώ ήδη έχει περιοριστεί η δημιουργία νέων καθυστερήσεων, όπως καταγράφουν τα στοιχεία των δυο τελευταίων τριμήνων. Η ενεργός διαχείριση των επισφαλειών εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί με την παροχή πρόσθετων εργαλείων αλλά και φορολογικών διευκολύνσεων. Όπως επεσήμανε, χθες από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Σπύρος Παπασπύρου, η μείωση του όγκου των καθυστερούμενων δανείων θα αρχίσει το 2016, με την έννοια ότι θα υπάρξουν αποπληρωμές. Επιπλέον, σημείωσε ότι ανασταλτικός παράγοντας είναι η κωλυσιεργία που παρατηρείται στο δικαστικό σύστημα, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν χιλιάδες υποθέσεις στα δικαστήρια.
Οι τράπεζες έχουν εντείνει τη διαχείριση των επισφαλειών, κάτι που αναμένεται να συντονιστεί καλύτερα μέσω των υπερδιευθύνσεων που θα λειτουργούν ως το τέλος του έτους, όπως έχει WOl τράπεζες έχουν εντείνει τη διαχείριση των επισφαλειών, κάτι που αναμένεται να συντονιστεί καλύτερα μέσω των υπερδιευθύνσεων που θα λειτουργούν ώς το τέλος του έτους.
Είναι ενδεικτικό ότι η προηγούμενη προσπάθεια των τραπεζών να προωθήσουν ένα μοντέλο Ισπανίας -όπου ο δανειολήπτης που αδυνατεί να εξυπηρετήσει το στεγαστικό του το μεταβιβάζει στην τράπεζα και συνεχίζει να κατοικεί σε αυτό καταβάλλοντος ένα ενοίκιο και διατηρώντας το δικαίωμα επαναγοράς- «σκόνταψε» στον υψηλό, διπλό φόρο μεταβίβασης που θα έπρεπε να καταβληθεί.

Οι τραπεζίτες αναφέρουν οτι ο ρυθμός αύξησης των νέων καθυστερήσεων ήδη παρουσιάζει επιβράδυνση, εν μέσω περιβάλλοντος βαθιάς ύφεσης και ανεργίας, αν και δεν λύνει το υφιστάμενο σοβαρό πρόβλημα του τεράστιου όγκου «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η ανά περίπτωση εξέταση των καθυστερήσεων θα οδηγήσει ακόμη και σε ένα είδος «κουρέματος» οφειλών, πάντοτε επιλεκτικά, εξηγούν τραπεζικά στελέχη, προσθέτοντας ότι ήδη συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι οριζόντιο μέτρο. Ακόμη και η μεγάλη μείωση του επιτοκίου ενός δανείου στο πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης είναι ένα είδος «κουρέματος», δεν είναι δυνατόν όμως να υπάρξει προσδοκία συνολικής αντιμετώπισης αυτής της μορφής, καταρχάς γιατί εμπεριέχει ηθικό κίνδυνο, το λεγόμενο moral hazard και κατά δεύτερον -πρακτικά- γιατί θα προκαλούσε υψηλές ανάγκες σε κεφάλαια που δεν είναι δυνατόν να επωμιστεί το σύστημα.

Danioliptes.gr